• https://www.philips.si/c-e/so/sound-hub/kako-izbrati-prave-sportne-slusalke.html Povezava je bila kopirana

  Kako izbrati prave
  športne slušalke

   

  Ne glede na to, ali tečete, dvigujete uteži ali se sprehajate po parku, je telesna vadba vedno boljša ob poslušanju glasbe! Športne slušalke niso le lep dodatek za vadbo ob glasbi ali poslušanje podkasta med tekom, temveč so obvezna oprema. Vprašanje pa je, ali želite brezžične športne slušalke ali popolnoma brezžične športne ušesne čepke ter kakšna je sploh razlika med vodotesnimi in vodoodpornimi slušalkami?

   

  Če ste si že kdaj ogledovali, kaj je na voljo, veste, da je lahko izbira pravega para športnih slušalk težavno opravilo. Vendar ne skrbite. Tu smo, da vam pomagamo. V nadaljevanju boste izvedeli več o različnih vrstah slušalk za tek, kolesarjenje, splošno kondicijsko vadbo ter druge športe in oblike telesne vadbe.

  Čas branja: 15 Min

  • https://www.philips.si/c-e/so/sound-hub/kako-izbrati-prave-sportne-slusalke.html Povezava je bila kopirana
  Paleta športnih slušalk Philips

  Kakšen je odličen par športnih slušalk?

  • Športne slušalke bi se morale varno in udobno prilegati.
  • Brezžične športne slušalke omogočajo svobodnejše gibanje.
  • Nekatere športne slušalke imajo varnostne funkcije in odsevne črte ali LED-sijalke za boljšo vidljivost.
  • Športne slušalke bi morale biti odporne proti potu in vodi ali vodotesne.
  • Nekatere športne slušalke so odporne tudi proti prahu.
  • Nekatere športne slušalke imajo zelo zmogljive polnilne torbice, ki omogočajo hitro polnjenje.

   

  Pri različnih dejavnostih pridejo v poštev različne lastnosti športnih slušalk. Če denimo kolesarite, boste razmišljali o drugih vidikih varnosti in prileganja kot pri fitnesu.

   

  Kljub temu obstaja več splošnih lastnosti, ki bi jih moral imeti vsak par športnih slušalk. Recimo jim osnovne lastnosti, ki bi jih vaši ušesni čepki ali čezušesne oziroma naušesne slušalke morale imeti, če se želite premikati med njihovo nošnjo.

  Izberite udobno prileganje, na katero se lahko zanesete

  Športnik uporablja udobne prave brezžične slušalke med jogo

  Čeprav se zdi očitno, morajo biti športne slušalke lahke in morajo ostati na svojem mestu, medtem ko se premikate. Zato je varno udobno prileganje prva pomembna lastnost s tega našega seznama. Ni pomembno, kaj radi počnete: ne glede na to, ali si prizadevate doseči najboljši čas na 10-kilometrskem teku, se pripravljate na rekordni podvig ali le hitro hodite po lokalni plaži, bo vaš užitek pokvarjen, če vam slušalke ne bodo povsem ustrezale.

   

  Katera oblika slušalk pa vam bo zagotovila najzanesljivejše prileganje? To je predvsem odvisno od vaših želja.

   

  Na voljo so tri glavne oblike športnih slušalk: športne slušalke z naglavnim lokom, v obliki ušesnih čepkov in obušesne športne slušalke. Vsaka oblika ima posebne značilnosti, ki omogočajo varno prileganje, dandanes pa je večina športnih slušalk vseh treh oblik brezžičnih ali popolnoma brezžičnih.

  Kakšna je razlika med brezžičnimi in popolnoma brezžičnimi športnimi slušalkami?


  Najnovejše športne slušalke so skoraj vse brez izjeme brezžične. Čeprav lahko še vedno uporabljate žične slušalke, je trening lažje opraviti z brezžičnimi športnimi slušalkami, saj med drugim ni nobenih kablov, ki bi se lahko zavozlali! Brezžične športne slušalke se z vašimi pametnimi napravami povežejo prek tehnologije Bluetooth, ki ponuja izjemno močno in stabilno povezavo, tako da se bo vaša glasba lahko predvajala, kolikor dolgo boste želeli.

  Ko govorimo o brezžičnih slušalkah, je treba povedati, da obstajajo različne variacije brezžičnih športnih slušalk. Brezžične športne slušalke imajo v resnici žično povezavo (ki ji pogosto rečemo »ovratni obroč«), ki povezuje ušesna čepka ali školjki slušalk.

   

  Športne slušalke brez kakršnih koli žic pa so znane kot popolnoma brezžične.

   

  Če ste v preteklosti vadili s kabelskimi slušalkami, boste verjetno uživali v svobodi gibanja, ki vam jo prinaša nov par brezžičnih športnih slušalk ali popolnoma brezžičnih ušesnih čepkov. Kakšne pa so različne oblike in za katere športe so najprimernejše?

  Športne slušalke z naglavnim lokom

   

  Športne slušalke z naglavnim lokom imajo školjki in naglavni lok, ki se prilega nad glavo. Športne slušalke s školjkama, ki v celoti prekrivata uhlja, so t. i. »čezušesne« športne slušalke, modeli s školjkama, ki sta nameščeni na uhlja, pa so t. i. »naušesne« športne slušalke.

  Čezušesne športne slušalke: najprimernejše za hojo in lahkotno vadbo

   

  Čezušesne športne slušalke imajo školjki, ki popolnoma prekrijeta uhlja. Nekaterim se take slušalke zdijo izjemno udobne, školjke brezžičnih čezušesnih slušalk, zasnovanih za šport, pa so pogosto izjemno lahke. Vendar udobje ni edina lastnost, zaradi katere bi vam bile čezušesne slušalke všeč: ena glavnih prednosti školjk tovrstnih slušalk je pasivna protihrupna izolacija, kar je zapleten izraz za to, da školjki slušalk preprečujeta, da ušesa zaznajo določene okoliške zvoke. To vam pomaga, da bolje slišite glasbo.

  Čezušesne športne slušalke so večje od športnih slušalk drugih oblik, kar pomeni da imajo več prostora za zvočnike oziroma akustične enote, kot jim tudi pravimo. Pri modelih višjega cenovnega razreda večje akustične enote (zvočniki) omogočajo razkošnejši zvok, ki ga pogosto zaznamujejo močen bas in poudarjene višje frekvence.

  Športnik med sprehodom uporablja naušesne slušalke

  Nekatere moti, da čezušesno tesnjenje, ki ga ustvarita školjki tovrstnih slušalk, povzroča segrevanje uhljev, zlasti med vadbo. Nekatere najnovejše čezušesne športne slušalke so zasnovane tako, da to segrevanje odpravljajo. Npr. slušalke Philips TAA4216 imajo zračni školjki s hladilnim gelom, ki vam pomaga, da se uhlja ne pregrevata. Poleg tega so snemljive, tako da jih lahko hitro in preprosto očistite.

   

  V primerjavi z modeli, ki niso zasnovani za uporabo pri vadbi, so čezušesne športne slušalke z lastnostmi, kot je odpornost proti škropeči vodi/potu, ponavadi tudi trpežnejše.

   

  Brezžične čezušesne športne slušalke so idealna izbira za manj intenzivno vadbo, npr. hojo ali nekatere vodene vadbe. Če vam je poleg tega všeč udobje, ki ga ponujata čezušesni školjki, boste lahko z njima tudi odlično prisluhnili meditacijskim dihalnim vajam. Če pa radi tečete, čezušesno prileganje verjetno ne bo zadovoljilo vaših potreb. Zaradi gibanja med tekom bodo tudi najvarneje prilegajoče se čezušesne slušalke začele poskakovati.

  Naušesne športne slušalke: odlične za nekoliko intenzivnejšo vadbo in fitnes

   

  Naušesne brezžične športne slušalke so v splošnem manjše in lažje ter primernejše za nekoliko intenzivnejšo vadbo kot čezušesni modeli. Če jih nosite v fitnesu, se bodo med izvajanjem počepov, zgibanja ali lahkotnim tekom po tekalni stezi verjetno manj premikale. Kljub temu vam lahko naušesne slušalke zlezejo dol med vajami, pri katerih ležite na trebuhu oziroma hrbtu, kot so nekatere pilates vaje ali potisk s prsi.

   

  Kot pri čezušesnih slušalkah lahko tudi pri naušesnih športnih slušalkah kupite take s snemljivima školjkama, napolnjenima s hladilnim gelom, kot so Philips TAA4216.

   

  Športne slušalke z naglavnim lokom boste vzljubili, če: imate radi hojo ali manj intenzivno vadbo ali želite slušalke za fitnes, ki se nosijo z naglavnim lokom.

  Športne slušalke v obliki ušesnih čepkov

   

  Brezžični ali popolnoma brezžični ušesni čepki so verjetno v splošnem najprimernejša oblika za največje število športov.


  To pa ne pomeni, da so športne slušalke v obliki ušesnih čepkov edina možnost. Pri izbiri naj bodo vedno pomembne vaše osebne želje glede prileganja. Nekateri preprosto ne marajo nositi čepkov v ušesih (če vam je nošenje česar koli v ušesu neudobno, si lahko spodaj preberete poglavje o športnih slušalkah z naglavnim lokom in obušesnih športnih slušalkah).


  Če pa ste popolnoma zadovoljni z nošnjo ušesnih čepkov, boste lahko izbirali med številnimi modeli. Svet športnih ušesnih čepkov se tako bliskovito razvija, da se lahko pri izbiranju ustreznega para hitro pojavi zmeda.


  Najprej, obstajata dve vrsti teh čepkov z različnima načinoma prileganja: ušesni čepki z ušesnimi vstavki, ki gredo v sluhovod (tudi t.i. ušesne športne slušalke), in čepki, ki se namestijo v uhelj. V nadaljevanju bomo ti dve vrsti podrobneje predstavili, saj ima vsaka posebne lastnosti, ki bi lahko vplivale na vašo izbiro.

  Ušesne športne slušalke: popolno tesnjenje notranjega dela ušesa

   

  Ko govorimo o »ušesnih« športnih slušalkah, se to nanaša na vstavek, ki se namesti v začetni del sluhovoda. Številne ušesne športne slušalke so na voljo z različnimi mehkimi vstavki, kar vam omogoča, da si izberete popolno kombinacijo. Ker je vsako uho drugačno, boste morali eksperimentirati: morda boste ugotovili, da se vašemu levemu in desnemu ušesu prilegata vstavka različnih velikosti.

  Ušesne kljuke in konice kril za varno prileganje

  Kakšne koristi pa prinaša ušesni vstavek? Najprej popolnoma zatesni notranji del ušesa. To tesnjenje pomaga preprečiti dostop zunanjih zvokov do ušesa, tako da boste slišali le svojo glasbo, ne pa npr. motečih zvokov drugih uporabnikov z utežmi, ki vadijo v fitnesu! Poleg tega omenjeno tesnjenje precej dobro ohranja ušesni čepek na svojem mestu, kar je odlično za npr. tek.

   

  Če ste pristaš visoko intenzivne vadbe, bi bilo dobro poiskati ušesne športne slušalke, ki so na voljo s stabilizatorjem. Stabilizator je krilce, ki je pogosto dobavljeno v več velikostih, da si zagotovite popolno prileganje. V splošnem se stabilizatorji pritrdijo na okrogli del ušesnega čepka in namestijo v uhljevo vdolbino tako, da se čepek ne premika.

  Če športni ušesni čepki, ki jih iščete, nimajo stabilizatorjev, so jim morda priložene ušesne zanke, ki se zataknejo za uho in tako preprečujejo premikanje čepka.

   

  Z nameščenim ušesnim vstavkom in stabilizatorjem (ali ušesno zanko) lahko skačete, delate kolesa, salte nazaj ali izvajate svoje najboljše plesne gibe – vaši ušesni čepki bodo vedno ostali na svojem mestu.

  Športne slušalke v obliki ušesnih čepkov: znana oblika prileganja, ki je popolnoma udobna

   

  Druge športne slušalke v obliki ušesnih čepkov se namestijo v uhelj, ne da bi dosegle sluhovod. Prilegajo se kot čepki, ki ste jih včasih dobili z vsakim pametnim telefonom oziroma walkmanom, discmanom in predvajalnikom MP3. Če ste dovolj stari, vam je to morda znano! Če pa ne veste, o čem govorimo, veste pa, da ne marate občutka, ki vam ga povzročajo ušesni vstavki, vstavljeni v sluhovod, se bo ta staromodna oblika ušesnih čepkov verjetno izkazala za udobnejšo.

   

  Vendar pazite – če ne najdete takih športnih čepkov, ki so na voljo s stabilizatorjem ali ušesno zanko, se lahko čepki pri vadbi v fitnesu, ki zahteva več gibanja, ali med tekom iztaknejo. Če redno izvajate pliometrične vaje ali preskakujete kolebnico, ravnajte premišljeno: za vas bodo primernejše ušesne slušalke (čepki z vstavki, opisani zgoraj) ali obušesne slušalke (več informacij o njih najdete v nadaljevanju).

  Brezžični in popolnoma brezžični športni ušesni čepki: osnove

   

  Nadaljujemo?

  Poglejmo si podrobneje razliko med brezžičnimi in popolnoma brezžičnimi športnimi slušalkami v obliki ušesnih čepkov. Tovrstne športne slušalke imajo svoje prednosti in slabosti, odvisno od tega, kaj od njih pričakujete.

  Brezžični ušesni čepki za šport: svobodnejše gibanje

  Športnik, ki uporablja brezžične slušalke s kostnim prevodom za tek na prostem

  Brezžični športni ušesni čepki imajo še vedno žico oziroma kabel, ki povezuje čepka. Ta kabel tvori ovratni obroč, ki visi za vratom, tovrstnim slušalkam pa včasih pravimo tudi »ušesni čepki z ovratnim obročem«. Ovratni obroč se bo med tekom, skakanjem ali plesanjem premikal. To pa ponavadi ne povzroča težav, tudi kadar je vadba zelo intenzivna.


  Sodobni brezžični športni ušesni čepki, kot so Philips TAA3206, imajo udobne ovratne obroče, ki vas ne bodo motili. Poiščite priročne oblikovne rešitve, kot so sponke za majico, s katerimi lahko kabel, ki gre okoli vratu, pritrdite, odsevni kabli pa poskrbijo za večjo varnost ob večernih in nočnih tekih. Ali tekih zgodaj zjutraj pozimi!

  Popolnomabrezžični ušesni čepki za šport: najsvobodnejše prileganje med vsemi


  Popolnoma brezžične športne slušalke so ušesni čepki, ki so brez kakršnih koli žic. Ušesna čepka preprosto namestite v ušesa in že ste pripravljeni!

  Prikazan športnik, ki nosi prave brezžične ušesne slušalke

  Kaj pa med sprinti po stezi ali izvajanjem trebušnjakov, medtem ko visite z glavo navzdol z ripstola? V primerjavi s popolnoma brezžičnimi ušesnimi čepki za vsakdanjo uporabo tisti, zasnovani za vadbo, ponujajo ušesne vstavke in zanke ali stabilizatorje (krilca). Ti, medtem ko se premikate, ušesne čepke ohranjajo na svojem mestu. Nekateri modeli, npr. Philips TAA7306, so celo na voljo s snemljivimi ušesnimi zankami ali krilci, tako da jih lahko prilagodite svojim potrebam in si zagotovite neverjetno varno prileganje.

  Brezžične športne ušesne čepke boste vzljubili, če: se radi gibate, če ne marate, da vam školjki slušalk prekrivata uhlja in v primeru, da vas ovratni obroč ne moti.


  Popolnoma brezžične športne ušesne čepke boste vzljubili, če: se radi gibate brez kakršnih koli ovir.

  Obušesne športne slušalke

   

  Če spadate med tiste, ki ne marajo imeti ničesar v ali na uhljih, bodo kostnoprevodne obušesne športne slušalke morda prava rešite za vas.

   
  Pri kostnoprevodnih slušalkah so zvočniki namesto v sluhovodu nameščeni na ličnicah tik pred vsakim uhljem. Mehek upogljiv ovratni obroč, nameščen zadaj okoli glave, nežno in hkrati trdno drži zvočnika na svojem mestu na ličnicah, ušesni zanki, zataknjeni za uhlja, pa preprečujeta, da bi zvočnika spolzela navzdol (če ste kolesar, vam ni treba skrbeti, saj je ovratni obroč nameščen dovolj nizko, da lahko nosite čelado).
   

  Ko zaženete predvajanje najnovejšega podkasta, zvočni valovi (oziroma tresljaji) potujejo iz zvočnika do kosti v vašem notranjem ušesu, da lahko slišite, o čem govorijo. Medtem pa vaša ušesa ostajajo popolnoma odprta in svobodna!

  moški, ki nosi slušalke z odprtimi ušesi na natrpani ulici

  Ne glede na to, ali iščete slušalke za tek ali kolesarjenje, so kostnoprevodne obušesne slušalke zelo dobra izbira z vidika varnosti. Pri kolesarjenju po cesti boste slišali motorna vozila. Prav tako boste med tekom ob ali po cesti slišali kolesarski zvonec


  (podrobnejše informacije o načinu delovanja kostnoprevodnih slušalk najdete v našem članku tukaj).


  Kostnoprevodne športne slušalke so z vidika zvoka kompromisna rešitev. Še vedno boste slišali svojo glasbo, vendar ne boste ujeli vseh podrobnosti ali basov, ki bi jih sicer s športnimi ušesnimi čepki ali športnimi slušalkami z naglavnim lokom. Kostnoprevodne slušalke se dobro obnesejo pri podkastih in zvočnih knjigah: vaš najnovejši srhljivi roman bo slišati precej strašno, medtem ko tečete ali se s kolesom podate na dodatnih 10 kilometrov!
   

  Obušesne športne slušalke boste vzljubili, če: želite med tekom ali kolesarjenjem iz varnostnih razlogov slišati okoliške zvoke.

  Športne slušalke in varnost

   

  Nekaterim stvarem se ni mogoče izogniti: vadba je a) odlična in hkrati b) lahko nevarna. Zato varnostnega vidika ni mogoče prezreti.

  LED vozne luči na zadnji strani okvirja

  Če se premikate hitro ali morda nepredvidljivo (s tem vsekakor ne mislimo na vaš način teka ali kolesarjenja), je zelo pomembno, da slišite stvari, v katere bi lahko trčili. Ali ki lahko trčijo v vas. Pri tem vam lahko pomagajo obušesne športne slušalke, ki pa niso edina rešitev.


  Če ne tekmujete na amaterskih ali profesionalnih tekmah, na katerih je dovoljeno nositi le obušesne slušalke, je najvarneje vaditi s športnimi slušalkami s funkcijo aktivnega odpravljanja šumov (ANC). Če ste si v zadnjih dveh ali treh letih kdaj ogledovali kakršne koli slušalke, ste se s tem izrazom zagotovo že srečali. Ta nenehno razvijajoča se tehnologija uporablja mikrofone in algoritme za odpravljanje šumov, ki selektivno blokirajo zunanji hrup.


  Na tem mestu se ne bomo preveč spuščali v podrobnosti o ANC (obsežne in celovite informacije o odpravljanju šumov najdete v našem članku tukaj), glavno sporočilo pa se glasi: ANC lahko uporabljate za blokiranje zunanjih zvokov, ki jih ne želite slišati, hkrati pa le-ta omogoča, da ključni zvoki niso utišani. Z vidika varnosti šteje ravno zmožnost, da ključni zvoki niso utišani.


  Prav to pa omogočajo Philipsove športne slušalke s funkcijo ANC z načinom zavedanja. Če med tekom pritečete do prometnega križišča, lahko vklopite omenjeni način in takoj boste zaslišali promet.

   

  Kadar vadite zunaj, je dobro, da ste opazni. Številne Philipsove športne slušalke imajo pripomočke za večjo vidljivost, kot so tekaške lučke in odsevni ovratni obroči. Kadar tečete, hodite ali kolesarite po slabo osvetljenih predelih, bi morali nositi tudi drugo odsevno opremo. Je pa dobro preveriti, ali športne slušalke iz vašega ožjega izbora ponujajo tovrstne dodatne funkcije.

  Vodotesne slušalke? Nekaj informacij o pomenu oznak stopnje zaščite IP na vaših športnih slušalkah

  Športnik poliva vodotesne slušalke z odprtim ušesom

  Vsem športnim slušalkam je skupno to, da so izdelane za to, da bodo trpežne. Da izveste, kako trpežne so, preverite oznako stopnje zaščite IP, ki vam bo povedala, kako vodotesne in/ali protiprašne so vaše slušalke.


  Oznaka je sestavljena na naslednji način:


      IPXX


  TIP pomeni zaščito pred vdorom (ingress protection), XX pa sta številki, ki nam povesta, kako odporne so slušalke proti trdnim delcem in tekočini.


  Prva številka iz oznake stopnje zaščite IP na slušalkah bo vedno precej visoka, ker se nanaša na stopnjo zaščite, ki jo zunanje ohišje zagotavlja notranjim delom. Torej pove, kako so le-ti zaščiteni pred trdnimi delci. Visoka številka pomeni, da je izdelek zaščiten pred naključnim vdorom majhnih delcev (npr. prahu), nizka številka pa pomeni, da je izdelek zaščiten pred naključnim vdorom večjih stvari (npr. prstov ali izvijačev).


  Druga številka nam pove, kako vodotesne so naše slušalke.


  Načeloma velja, da višja ko je številka, bolj protiprašne in vodotesne so slušalke. Pri tem upoštevajte, da se vodotesnost nanaša tudi na pot!

  Pomen oznake stopnje zaščite IP na vaših športnih slušalkah

  Potna vadba, prašne poti in deževni dnevi

   

  Če se želite držati urnika vadbe, ne glede na morebiten dež ali če se želite s slušalkami odpraviti na tek po prašnih poteh, vam bo hitro preverjanje oznak stopnje zaščite IP pomagalo pri izbiri pravega para slušalk.


  Npr. oznaka stopnje zaščite IP57 zadošča za dejavnosti, pri katerih se potite, ali vadbo v dežju (tako ne boste več imeli izgovora, da izpustite tek, ker je zunaj nekoliko mokro). Po drugi strani pa vam bo oznaka stopnje zaščite IP55 omogočila, da lahko vadite zunaj tako v dežju kot tudi v prašnem okolju!


  Popolnoma brezžične športne slušalke  Philips TAA7306 imajo oznako stopnje zaščite IP57, kar pomeni, da njihova zaščita proti prahu ni bila ocenjena, da pa so učinkovite proti vodnim curkom, tako da jih lahko veselo nosite med tekom po dežju. Npr. naušesne slušalke Philips TAA4216 imajo oznako stopnje zaščite IP55, kar pomeni, da prah ne bo vplival nanje in da jih lahko varno nosite v dežju.


  Pri tem je treba upoštevati, da je za plavanje treba izbrati take športne slušalke, ki so posebej zasnovane za plavanje. Če na slušalkah ni navedeno, da so namenjene »za plavanje«, se z njimi ne odpravljajte v vodo, tudi če imajo visoko oznako stopnje zaščite IP.

  Ali mi lahko športne slušalke pomagajo pri vadbi?

   

  Ali vam lahko tekaške ali kolesarske slušalke pomagajo bolje teči oziroma kolesariti oziroma ali vas lahko športne slušalke, ki so idealne za uporabo v fitnesu, spodbudijo k boljšim podvigom?
   

  Očitno obstaja vidik, s katerega vam lahko športne slušalke pomagajo pri vadbi. Z njimi lahko poslušate glasbo, ki vam daje energijo in vas dodatno spodbuja. Vaš seznam skladb se morda razlikuje od seznamov drugih (v tem tudi leži lepota osebnega okusa), vendar stavimo, da se ob svoji glasbi počutite močnejše in bolj pripravljene, da odkorakate, odtečete ali odkolesarite do svojega naslednjega vadbenega mejnika. Tu pa so še podkasti in avdio-knjige, ki jih lahko uporabite, da pozabite na bolečino!


  Poleg glasbe in podkastov obstajajo še druge prednosti, ki vam jih ponuja par športnih slušalk.

  Višje, dlje, hitreje, močneje! Športne slušalke s funkcijami, ki vam pomagajo pri vadbi

   

  Ročne ure nam lahko povedo, koliko kisika imamo v krvi. Hladilniki nas lahko opomnijo, da naročimo pomarančni sok. Kaj pa športne slušalke?

   

  Nekatere športne slušalke, npr. Philips TAA7306, imajo pametne funkcije, ki so združljive s priljubljenimi vadbenimi aplikacijami. Ti popolnoma brezžični ušesni čepki se ponašajo z vgrajenim merilnikom srčnega utripa, ki je združljiv z aplikacijo za Philipsove slušalke Philips Headphones in nekaterimi vadbenimi aplikacijami. Če izbrana aplikacija podpira posodobitve v živo, boste lahko med vadbo poslušali odčitke svojega srčnega utripa. Ta funkcija vam lahko pomaga, kadar želite vaditi pametneje in ob pravem času dvigniti obremenitev.

  Športnik teče z merjenjem srčnega utripa

  Nekatere druge športne slušalke imajo v polnilnih torbicah precej pametnih tehnoloških rešitev. Npr. popolnoma brezžične ušesne čepke Philips TAA7306 po vadbi pospravite v torbico, čistilni UV-cikel pa bo odstranil 99 % bakterij. Pred naslednjo vadbo vzemite iz torbice napolnjene in čiste ušesne čepke, pripravljene za ponovno potenje.

  Odtecite še en kilometer, izvedite še eno serijo: Kako dolgo zdržijo brezžične športne slušalke med dvema polnjenjema?

   

  Omenili smo že, da so skoraj vse športne slušalke brezžične, športni ušesni čepki pa brezžični oziroma popolnoma brezžični, ter kako koristno je to za vse vrste športov in vadb.


  Ne glede na to, ali ste vsakodnevni sprehajalec ali resen obiskovalec fitnesa, vam bodo brezžične športne slušalke omogočile zelo svobodno gibanje. Hkrati pa vam lahko ustvarjajo preglavice medtem, ko boste poskušali ugotoviti, kaj pomenijo vsi ti podatki o stanju baterije!

  Športne slušalke z naglavnim lokom in obušesne športne slušalke: en podatek o času predvajanju za vse

   

  Če iščete športne slušalke z naglavnim lokom, boste verjetno brez težav vedeli, kako dolgo zdrži baterija. Na škatli boste videli številko, ki kaže na čas avtonomije predvajanja, ki jo lahko pričakujete pri uporabi slušalk v okviru običajnih parametrov. Ko presežete to številko, se bo baterija izpraznila in morali boste priključiti napajalni kabel, da znova napolnite baterijo.

  Čas avtonomije predvajanja, ki je na voljo, je odvisen od cele kopice dejavnikov, vključno s tem, ali imajo slušalke funkcijo aktivnega odpravljanja šumov (ANC) in ali ANC vpliva na avtonomijo baterije pri posameznem paru slušalk (pri nekaterih ne vpliva). Čeprav standardni čas predvajanja med polnjenjema znaša 20 ur, se športne slušalke z naglavnim lokom ponašajo s kar več kot 30 urami avtonomije predvajanja. To pomeni, da lahko vadite ves teden, ne da bi vam sploh bilo treba pomisliti na ponovno polnjenje!


  Pri obušesnih slušalkah velja enako: videli boste številko, ki kaže pričakovani čas predvajanja med dvema polnjenjema. 

   

  Preveriti je tudi treba, v kolikem času se prazne slušalke popolnoma napolnijo in ali imajo funkcijo hitrega polnjenja, ki omogoča pospešeno polnjenje. Veliko športnih slušalk ima funkcijo, ki vam po hitrem 15-minutnem polnjenju zagotovi približno dodatno uro avtonomije predvajanja.

  Brezžični in popolnoma brezžični ušesni čepki: večkratno predvajanje iz polnilne torbice

  Philipsove prave brezžične slušalke s polnilnim etuijem

  Brezžični in popolnoma brezžični ušesni čepki se običajno polnijo v torbici, ki je hkrati polnilnik. Do tu je vse precej preprosto. Zmeda pa se lahko pojavi, ko na škatli ne boste videli ene številke za čas avtonomije predvajanja, temveč neke vrste seštevanje: npr. 6 + 18. Tudi tu je (tako kot pri oznakah stopnje zaščite IP) treba znati brati tovrstne podatke.


  Preden se tega lotimo, bo morda v pomoč, če vemo, da je polnilnik pravzaprav prenosna baterija, v kateri so nameščene vaše slušalke. To pomeni, da je tudi polnilnik treba napolniti. Polnilne torbice se običajno polnijo prek kabla ali brezžične polnilne postaje.

  Ko je polnilna torbica popolnoma napolnjena, ima akumulirane več električne energije, kot jo je potrebno za eno polnjenje ušesnih čepkov. Zaradi te dodatne električne energije v polnilni torbici sta na škatli dve številki, ki navajata skupen čas avtonomije predvajanja (zapisani kot seštevanje). Nižja številka vam pove, kako dolgo naj bi par popolnoma napolnjenih ušesnih čepkov deloval, preden bi ga bilo treba vrniti v polnilno torbico. Višja številka pa vam pove, koliko dodatnih ur avtonomije predvajanja lahko zagotovite ušesnim čepkom z njihovim ponovnim polnjenjem. Recimo, da ste izbrali športne slušalke s časom avtonomije predvajanja 6 + 18 ur. To pomeni, da bodo ušesni čepki po enem popolnem ciklusu polnjenja glasbo lahko predvajali približno 6 ur. Popolnoma napolnjena torbica pa bo lahko čepke napolnila za dodatnih 18 ur avtonomije predvajanja.
   

  Torej, če popolnoma napolnite čepke in torbico, se lahko odpravite ven, vedoč, da imate v žepu do 24 ur časa za vadbo (6 ur avtonomije v čepkih in dodatnih 18 ur v torbici). To pomeni, da lahko vadite 2 uri, vrnete čepke v torbico in ponovite vse to do 12-krat, preden boste morali znova napolniti torbico!

  Več vadb na dan? Tako boste vedno imeli dovolj energije za več

   

  Čeprav so majhne polnilne torbice nedvomno izjemno priročne, se splača preveriti, ali imajo ušesni čepki, ki vas zanimajo, tudi funkcijo hitrega polnjenja.


  Da brezžične ali popolnoma brezžične športne slušalke shranjene v torbici popolnoma napolnite, boste običajno potrebovali približno dve uri. Kar pa je več kot dovolj časa med dvema vadbama! Kaj pa, če bi ušesne čepke uporabili med jutranjo vadbo, na poti iz fitnesa ..., med odmorom za kosilo, nato pa še za večerni tek?


  V takih primerih vas lahko reši funkcija hitrega polnjenja! Ta vam bo omogočila dodatno uro ali dve avtonomije predvajanja tako, da ušesne čepke za kratek čas vrnete v polnilno torbico (običajno za približno 15 minut).

  • https://www.philips.si/c-e/so/sound-hub/kako-izbrati-prave-sportne-slusalke.html Povezava je bila kopirana

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.