• https://www.philips.si/c-e/so/sound-hub/otroske-slusalke.html Povezava je bila kopirana

  Hitri vodnik po ponudbi otroških slušalk

   

  Razmišljajte o tem, da bi otroku podarili nove slušalke? Si želite odpočiti od neprekinjenega poslušanja otrokove najljubše pesmi, zgodbe ali oddaje? Ali pa morda otrok potrebuje namenske slušalke za šolo oziroma mu želite pomagati, da se doma osredotoči na učno snov, ne da bi ga pri tem motili.

  Čeprav so otroške slušalke lahko odlična rešitev in lahko malčkom ter mlajšim otrokom pomagajo, da postanejo bolj samostojni in imajo več zasebnosti, kadar jo želijo, je iskanje pravega modela slušalk običajno zapleteno. Vaše mnenje o slušalkah se lahko razlikuje od otrokovih želja. Vi želite zaščititi otrokov sluh, vaš otrok pa si morda želi slušalk, ki jih imajo kul sovrstniki, ali, odvisno od starosti, morda si želi točno določene barve.

  V nadaljevanju si preberite več o različnih vrstah otroških slušalk in o tem, zakaj ideja, da bi jim dali stare slušalk, ki jih že imamo, morda ni dobra... 

  Povprečen čas branja: 10 Min

  • https://www.philips.si/c-e/so/sound-hub/otroske-slusalke.html Povezava je bila kopirana
  Deklica uporablja zelene kostnoprevodne otroške slušalke

  Ali otroci res potrebujejo svoje slušalke?

   

  Če so vaši otroci že dovolj stari, da so ugotovili, kako si lahko „izposodijo“ vaš telefon ali tablico, ali če preprosto potrebujejo slušalke za šolo in učenje, boste morda pomislili na to, da bi jim dali svoje stare slušalke. Vendar se otroška ušesa razlikujejo od ušes odraslih. Slušalke, zasnovane izključno za otroke, bodo morda vaš najpomembnejši tehnološki nakup letos. 

  Najboljše otroške slušalke odlikujejo naslednje lastnosti: zasnovane so tako, da varujejo sluh vašega otroka, hkrati pa zagotavljajo dobro kakovost poslušanja. Seveda se morajo udobno prilegati morebitni manjši glavi. In koristno je, če so trpežne!

  Na kaj je treba biti pozoren pri otroških slušalkah

  Deček in deklica skupaj s trpežnimi otroškimi slušalkami uporabljata tudi druge naprave

  Najpomembnejše stvari, ki jih je treba upoštevati pri izbiri dobrih otroških slušalk, so naslednje:
   

  1. omejitev glasnosti:  vgrajena tehnologija omejevanja glasnosti zvoka preprečuje poškodbe sluha. Izberite slušalke, pri katerih je glasnost omejena na 85 decibelov (dB) ali manj;
  2. udobje: odrasli imamo večje uhlje in glavo. Slušalke, ki so oblikovane posebej za otroke, so manjše, lažje in mehkejše. Poleg tega so tudi nastavljive, tako da se lahko sproti prilagajajo rasti otroka;
  3. trpežnost: izberite kakovostno izdelane slušalke;
  4. brez premočnih nizkih tonov: slušalke z uravnoteženim zvočnim profilom bodo otrokom zagotovile dobro reprodukcijo zvoka;
  5. preprosta uporaba: glede na starost otroka se boste morda želeli izogniti modelom z več upravljalnimi tipkami in zapletenim upravljanjem.

  Omejite glasnost. Zaščitite otrokov sluh! 

   

  Varovanje otrokovega sluha je vaša najpomembnejša naloga. Otroška ušesa se še razvijajo. Zaradi razvoja živčnih vlaken in drugih celic so bolj občutljiva na vplive hrupa iz okolice. Poleg tega imajo otroci manjše uhlje in krajše sluhovode kot odrasli, zaradi česar sta bobniča bližje zvočnemu viru, zvok pa ima nanju tako večji vpliv. 

  Izpostavljenost glasnim zvokom lahko poškoduje občutljive slušne končiče v notranjem ušesu, kar lahko sčasoma privede do poslabšanja ali izgube sluha. Zaradi tega so najboljše otroške slušalke opremljene s tehnologijo omejevanja glasnosti, ki z ohranjanjem varne glasnosti zvoka preprečujejo poškodbe sluha. 

  Na katero glasnost naj bodo nastavljene otroške slušalke?

   

  Svetujemo vam, da izberete slušalke, pri katerih je glasnost omejena na 85 dB ali manj. Gre za najvišjo raven glasnosti, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) priporoča kot varno pri daljši izpostavljenosti. 

  Za primerjavo - pri večini slušalk za odrasle znaša najvišja jakost zvoka približno 115 dB, pri nekaterih pa celo 136 dB! Slušalke, zasnovane za otroke, lahko z omejitvijo glasnosti pomagajo zaščititi sluh otroka v obdobju njegove rasti. 

  Poleg izbire pravih slušalk za otroka je dobro tudi, če ga takoj, ko prične uporabljati slušalke, začnete navajati na varno poslušanje. 

  Eden od staršev uporablja aplikacijo Philips Headphones za nadzor glasnosti otroških slušalk

  Spodbujajte varno poslušanje

   

  Ste pripravljeni biti vzor? 
   
  Najboljši nasveti za ustvarjanje navad varnega poslušanja pri otrocih vključujejo časovno omejevanje uporabe slušalk in redne premore med poslušanjem. Otrokom jasno razložite, zakaj je pomembno omejiti glasnost.

  Sami lahko priznamo, da dajanje zgleda ni tako preprosto, kot se sliši. Če radi precej časa preživite ob poslušanju priljubljene glasbe ali če se pogosto sprehajate z ušesnimi čepki (tudi ko ne poslušate ničesar), svetujemo, da slušalke večkrat snamete, kadar so otroci v vaši bližini. S takim manjšim odrekanjem in zgledom boste vsekakor pripomogli k zaščiti njihovega sluha in hkrati ohranjali svoje duševno zdravje!

  Nasveti za spodbujanje varnega poslušanja
   

  • Omejevanje časa uporabe slušalke. Strokovnjaki svetujejo, da se slušalke uporabljajo največ dve uri na dan.
  • Redni premori: SZO priporoča, da otroci (najmanj) vsakih 60 minut ali takoj, ko se začnejo počutiti neudobno, naredijo premor.
  • Razložite otrokom, da lahko poslušanje glasbe ali drugih zvočnih posnetkov pri nižji glasnosti pripomore k preprečevanju poškodb sluha. 
  • Začnite počasi in postopoma podaljšujte čas uporabe slušalk.
  • Bodite vzor: otroci se pri svojem vedenju pogosto zgledujejo po bližnjih odraslih, zato poskrbite, da boste s svojimi navadami varnega poslušanja dajali dober zgled.

  Izberite otroške slušalke, ki omogočajo starševski nadzor

  Aplikacija Philips Headphones za omejitev glasnosti in časa uporabe

  Zelo priporočljivo je izbrati slušalke z dodatnimi funkcijami, ki omogočajo, da otroku omejite raven glasnosti ali dodeljeni čas uporabe!

  Philipsove otroške brezžične slušalke s tehnologijo Bluetooth so združljive z aplikacijo Philips Headphones, ki omogoča popoln nadzor nastavitve glasnosti. Aplikacijo prenesite na svoj telefon in jo uporabljajte tako za omejitev glasnosti kot tudi časa uporabe.

  Vse Philipsove slušalke, zasnovane za otroke, imajo glasnost omejeno na 85 dB, z aplikacijo Philips Headphones pa lahko v primeru občutljivejših ušes le-to nastavite tudi nižje. Omejitev glasnosti je mogoče nastaviti po korakih: če na primer izberete 60 %, se bo glasnost postopoma znižala na 60 odstotkov priporočene omejitve glasnosti, ki znaša 85 dB.

  Poleg tega lahko nastavite čas poslušanja, da otrok ne bi predolgo uporabljal slušalk. Ko čas dnevne uporabe poteče, bodo slušalke samodejno prenehale delovati.

  Oblika in funkcija: Kakšne slušalke so najboljše za otroke?

   

  Ali z vidika uporabe in oblike obstajajo „najboljše“ slušalke za otroka? 

  Na koncu bodo najboljše slušalke za otroka tiste, ki bodo ustrezale njegovim potrebam in željam. Pomembno je, da omogočajo omejitev glasnosti in da so udobne, preostalo pa je stvar posameznikove izbire. Kako torej izbrati?

  Čeprav se zdi samoumevno, je vredno dobro premisliti, kdaj bo otrok uporabljal slušalke ter s kakšnimi napravami jih bo povezoval. Še en samoumeven nasvet, ki pa ga zlahka pozabimo - preverite starostne skupine, ki jih za uporabo posameznih slušalk priporoča proizvajalec. 

  Poleg tega vedno preverite, ali so naglavni lok, ovratni obroč ter ušesni školjki nastavljivi. Take slušalke se bodo zlahka prilagajale rasti vašega otroka.

  Za mlajše otroke izberite naušesne ali čezušesne slušalke, izogibajte se ušesnim čepkom.

   

  Ko govorimo o obliki slušalk, bi rekli, da so najprimernejše naušesne ali čezušesne slušalke, zasnovane posebej za otroke. 

  Čezušesne slušalke v primerjavi z naušesnimi popolnoma prekrijejo uhlje in zagotavljajo boljšo akustično izolacijo. To pri otroku prepreči potrebo po tem, da bi zvišal glasnost, na primer na hrupnem avtobusu. So pa čezušesne slušalke običajno večje in težje, kar pogosto zmanjšuje udobje.

  Modre otroške slušalke z naglavnim trakom in zelene otroške slušalke z odprtimi ušesi

  Naušesne slušalke so običajno manjše in lažje od čezušesnih. Njihove ušesne školjke se namestijo direktno na uhlje, kar je dobra izbira za tiste, ki ne marajo občutka, ki ga s popolnim prekrivanjem uhljev povzročajo čezušesne slušalke. 

  Tu so še modne obušesne slušalke, posebej zasnovane za otroke. Te slušalke so znane tudi kot kostnoprevodne slušalke in so odlična izbira za tiste, ki ne marajo imeti ničesar na ali v ušesih, pa tudi tiste, ki ne marajo nositi naglavnega loka. Ker so brezžične, so odlična izbira za aktivne otroke.

  Kaj pa ušesni čepki? Teh mlajšim otrokom ne priporočamo. Žične, brezžične ali popolnoma brezžične ušesne čepke je treba vstaviti v sluhovod, kar povečuje možnost poškodbe otrokovega sluha. Mlajši otroci niso zaskrbljeni glede higiene, pospravljanje ušesnih čepkov po uporabi v torbico pa je nadvse pomembno. Če ušesne čepke ne pospravimo v torbico in jih puščamo povsod (ali nosimo v žepu oz. torbi), se lahko na njih nabere umazanija, ki na koncu pride v otrokova ušesa. To prinaša očitno tveganje za okužbo, ki se mu zlahka ognemo tako, da slušalk z ušesnimi čepki enostavno ne uporabljamo. Seveda, dokler otroci niso dovolj stari, da bodo ušesne čepke vedno pospravili v torbico, kadar jih ne uporabljajo.

  Kakšne so obušesne slušalke za otroke?

   

  Kaj pa otroške obušesne slušalke, ki smo jih omenili? Brezžične obušesne slušalke za otroke so novost, ki privablja veliko pozornosti, saj naj bi bile zelo udobne in izjemno varne. S tem se popolnoma strinjamo.

  Zakaj so tako varne? Vse je stvar zasnove. Ni naglavnega loka ali ušesnih školjk, poleg tega pa otroku ni treba nositi ušesnih čepkov. Namesto tega so obušesne slušalke nameščene zunaj sluhovoda. Preprosto se namestijo ob ušesa. S kostnoprevodno tehnologijo prek ličnic prenašajo vibracije zvoka. Ta pametna tehnološka rešitev torej omogoča, da se zvoki v otrokova ušesa ne prenašajo neposrednjo prek sluhovoda.

  Z vidika udobja pri nošenju obušesnih slušalk tesno prileganje ni potrebno, zaradi česar je manj verjetno, da bodo povzročale neprijeten občutek ali draženje. Poleg tega so obušesne slušalke zelo higienične, saj niso vstavljene v uho ali nameščene direktno nanj – kar je še ena dobra stran!

  Ker ušesne školjke ne prekrivajo uhljev, lahko otroci med uporabo obušesnih slušalk slišijo vse okoliške zvoke, kar dodatno prispeva k njihovi varnosti. Če želi vaš otrok predvajati glasbo na prostem, mu take slušalke omogočajo, da bo lahko bolj pozoren na dogajanje okoli njega (na primer na promet). V notranjih prostorih pa bo lahko še vedno slišal vse, kar mu boste rekli!

  Kako izbrati primerne udobne slušalke za otroka?

   

  Udobje je pomembna lastnost. Slušalke, ki se lahko prilagajajo otrokovi rasti, niso prav nič koristne, če niso udobne za nošenje.

  Kljub temu, da so vse slušalke, zasnovane za otroke, lahke, se še vedno izplača primerjati različne modele in izbrati najlažjega. Poleg tega je dobro poiskati slušalke, ki se varno prilegajo, da se med uporabo ne bi snele.

  Na kaj je treba biti pozoren pri naušesnih slušalkah 


  Najudobnejše naušesne slušalke za otroke imajo mehke nastavljive ušesne školjke ter oblazinjen nastavljiv naglavni lok. Oblazinjenje zmanjšuje pritisk na glavo ali uhlje. Nastavljivost po velikosti omogoča, da lahko slušalke rastejo skupaj z otrokom. Poskrbite, da se slušalke dobro prilegajo že pri najmanjši velikosti, nato pa jih lahko sčasoma ustrezno prilagodite. 

  Kdaj je pravi čas za nastavitev naušesnih slušalk? Če vam otrok pove, da pri nošenju slušalk čuti bolečino ali nelagodje, je zagotovo pravi čas! Lahko se tudi zgodi, da pretesne slušalke ne povzročajo očitne bolečine.

  Pritisk slušalk na otrokove uhlje lahko preprosto preverite tako, da po kratkem nošenju pogledate, ali so prisotni kakršni koli odtisi ali rdečina. Če so, nastavite školjki in/ali naglavni lok na večjo velikost. 

  Ali so obušesne slušalke udobne? 

  Deklica uporablja udobne otroške slušalke za šolsko dejavnost

  Obušesne slušalke za otroke imajo same po sebi veliko prednost z vidika udobja, saj nimajo ušesnih školjk, ki bi bile nameščene na uhlje ali ki bi jih prekrivale. Če vaš otrok ne mara, da mu slušalke prekrivajo ušesa, so obušesne slušalke popolna rešitev. 


  Vsi vemo, da je otroška glava manjša od glave odraslega, zato je pomembno kupiti obušesne slušalke, ki so posebej zasnovane za otroke. Poleg omenjene omejitve glasnosti na 85 dB, so otroške obušesne slušalke izdelane tako, da se udobno prilegajo vsaki otroški glavi. Obušesne slušalke za odrasle bi se otroku takoj snele.

  Philipsove otroške obušesne slušalke imajo upogljiv ovratni obroč z elastično titanovo sredico. To slušalkam omogoča, da popolnoma „objamejo“ otrokovo glavo ter hkrati nežno in čvrsto ostanejo na svojem mestu. Poleg tega se ovratni obroč namesti prek uhljev in poskrbi, da se slušalke nikoli ne snamejo. 

  Ali sploh obstajajo slušalke, ki lahko zdržijo otroško uporabo? 

   

  Ne glede na to, ali izberete naušesne ali obušesne slušalke, ne pozabite, da so otroci le otroci in da so pri uporabi opreme včasih neprevidni! 

  Modre in roza otroške slušalke na tleh z igračami

  Ali posojajo slušalke prijateljem? Seveda. Jih odvržejo v torbo in nato nanje naložijo druge stvari? Zakaj pa ne. Ali jih po nesreči polijejo s pijačo, ko šolski avtobus ali vaš avtomobil nenadoma zavre? Se zgodi.

  Če je pri otroških slušalkah pomembno poskrbeti za omejitev glasnosti in udobje, je skrb za to, da so dovolj trpežne in da zdržijo nepredvidljivo otroško uporabo, tudi nadvse pomembna. 

  Ali so dovolj trpežne? 

   

  Treba je priznati, da je težko oceniti, kako trpežne so slušalke, vsaj dokler jih ne vzamemo v roke. 

  Če kupujete po spletu, lahko pri ocenjevanju zadostne trpežnosti slušalk preverite naslednje:
   

  • Ali je naglavni lok (pri naušesnih slušalkah) ali ovratni obroč (pri obušesnih slušalkah) dovolj trden in hkrati dovolj upogljiv, da ga lahko preprosto nastavite?
  • Ali je slušalkam priložena potovalna torbica ali kaj drugega za shranjevanje slušalk, ko le-te niso v uporabi?
  • Pri naušesnih slušalkah preverite, ali se lahko zložijo za lažje shranjevanje oziroma za lažje nošenje v žepu.
  • Ali so vodoodporne? Preverite, ali so označene s stopnjo zaščite IP. Če so, bodo verjetno zdržale nepredvideno škropljenje.

  Slog slušalk? Vprašajte otroka 

  Sorojenca med igro uporabljata naušesne otroške slušalke

  Dobro je, če se z otrokom pogovorite o tem, kaj si želi! Morda mislite, da veste. Pa je res tako? Morda ste še kar prepričani, da si mlajši otrok želi živahno obarvanih slušalk, nato pa izveste, da so živahne barve „preveč otroške“. Ali da se je njihova priljubljena barva od včeraj spremenila. Morda si starejši otrok želi slušalk, ki se svetijo, ali pa se bo najstnik odločil, da so žični modeli spet moderni!

  Prav tako je dobro preveriti, ali so slušalke, ki si jih otrok želi, združljive z napravami, ki jih uporablja. Morda si bo otrok zaželel žičnih slušalk, pri čemer pa ne bo pomislil, da naprave, ki jih uporablja, nimajo vtičnice za slušalke. 

  To je vse! Otroške slušalke so na voljo v različnih oblikah, in sicer kot ušesne, naušesne, obušesne, brezžične ter žične. Slušalke, zasnovane za otroke, bi vedno morale imeti funkcijo omejevanja glasnosti, če pa lahko omejite še čas njihove uporabe, bodo vsekakor varne za občutljiva mlada ušesa.

  Udobje pomeni prijetno nošenje in sprotno prilagajanje otrokovi rasti. Pri mlajših otrocih svetujemo naušesne ali obušesne modele, saj so ti v splošnem udobnejši (in tudi bolj higienični, kadar gre za obušesne slušalke!). 

  Če želite, da bodo slušalke zdržljive, je najbolje izbrati otroški model, ki je hkrati dovolj čvrst in upogljiv. Kar zadeva izbiro barve, vam moramo sporočiti, da vam pri tem težko pomagamo. Najbolje bo, da vprašate svojega otroka.

  Philipsove brezžične naušesne slušalke v primerjavi z obušesnimi slušalkami za otroke

  Naušesne

  Obušesne

  Varnost

  Omejitev glasnosti na < 85 dB. 

  Glasnost in čas dnevne uporabe je pri nekaterih modelih mogoče nadzorovati z aplikacijo. 

  Omejitev glasnosti na < 85 dB. 

  Glasnost in čas dnevne uporabe je mogoče nadzorovati z aplikacijo.

  Udobje

  Nastavljiv naglavni lok omogoča slušalkam, da rastejo skupaj z otrokom.

  Če otrok ne mara, da mu nekaj prekriva uhlje, mu naušesne slušalke ne bodo všeč.

  Obušesne slušalke ne prekrivajo uhljev, so lažje in manj omejujejo premikanje glave. 

  Nastavljiv ovratni obroč omogoča slušalkam prilagajanje, skladno z rastjo otroka. 

  Pozornost 

  Zaradi zasnove ušesnih školjk lahko naušesne slušalke precej oslabijo zaznavanje okoliških zvokov.

  Obušesne slušalke otrokom omogočajo, da slišijo vse, kar se dogaja okoli njih.

  Trpežnost 

  Zasnovane z mislijo na otroke.

  Nekateri modeli se lahko zložijo v dveh smereh, kar omogoča varno shranjevanje slušalk, ko le-te niso v uporabi. 

  Zasnovane z mislijo na otroke.

  Upogljiv ovratni obroč z elastično titanovo sredico slušalkam zagotavlja, da ostanejo na svojem mestu in da se ne bodo zlahka zlomile!

  Stopnja zaščite IPX5 pomeni, da se slušalke pri nošenju na dežju ne bodo poškodovale.

  Zasnova

  Ušesne školjke živahnih barv, ki pri nekaterih modelih svetijo.

  Preprost in futurističen videz!

  Kakovost zvoka

  Dober zvok z uravnoteženim zvočnim profilom (brez premočnih nizkih tonov!).

  Kakovost zvoka je lahko slabša kot pri naušesnih slušalkah. Nizki toni ne bodo premočni.

  Preprosta uporaba

  Preproste za uporabo.

  Preproste za uporabo.

  • https://www.philips.si/c-e/so/sound-hub/otroske-slusalke.html Povezava je bila kopirana

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.