Alergeni v domačem okolju – plesen

Alergeni v domačem okolju: plesen

In kako vam lahko Philips priskoči na pomoč

Čas branja: 5 min

Verjamemo, da je življenje vedno mogoče izboljšati, zato se posvečamo oblikovanju celovitih rešitev za izboljšanje kakovosti zraka doma. V tem članku se osredotočamo na plesni, ki so znan vzrok za različne zdravstvene težave, vključno z alergijami.

 

Kaj je plesen?

Imunski sistem vas varuje pred tujimi vsiljivci, kot so bakterije, glivice in virusi, ki lahko povzročijo okužbe. Pri ljudeh z alergijami pa imunski sistem snov, ki je za večino ljudi navadno neškodljiva, zamenja za nevarno in jo napade. Takšne snovi so na primer beljakovine, ki jih lahko proizvajajo plesni.

 

Poglejmo si pobližje

Plesni so vrste gliv in se od rastlin ali živali razlikujejo po načinu razmnoževanja in rasti. Proizvajajo spore, ki se širijo po zraku – nekatere se širijo v suhem in vetrovnem vremenu, druge pa z meglo ali roso, ko je vlažnost zraka visoka. Te spore lahko nekaj časa ostanejo v zraku, saj jih zračni tokovi zlahka prenašajo. Pri nekaterih ljudeh se lahko ob vdihavanju teh spor pojavi alergijska reakcija. Čeprav obstaja veliko vrst plesni, jih le nekaj deset povzroča alergijske reakcije.[1]

 

Katere vrste plesni poznamo in kdaj se pojavljajo?

 

1. Plesen na prostem

Sezona: najpogostejša je pozno poleti in jeseni zaradi razpadanja listja in drugega biomateriala

 

2. Plesen v notranjih prostorih

Sezona: vse leto, vendar lahko niha glede na količino vlage v stanovanju in je pogostejša v času največje količine plesni na prostem.[1] Iz zraka, ki prehaja skozi napredne večplastne filtre naših vrhunskih sistemov čiščenja, lahko odstranite 99,97 % alergenov, ki se prenašajo po zraku.

 

Ampak kako se lahko izognem plesni?

Izogibanje sporam plesni zunaj je lahko zapleteno, vendar na srečo obstaja nekaj načinov, kako omejiti rast plesni v zaprtih prostorih. Tukaj je nekaj nasvetov:

  • Stene za pohištvom in radiatorji redno pregledujte za madeže plesni in omogočite kroženje zraka tako, da je predmete odmaknete od stene
  • Zamenjajte vse predmete, na katere vpliva rast plesni, npr. tapete ali zavese za prhanje
  • Pod umivalniki in v kleti popravite cevi, ki puščajo
  • Redno zračite ali tudi v zimski sezoni za prezračevanje uporabite ventilatorje za reže v dvojni zasteklitvi
  • Za odstranjevanje hlapov in odvečne vlage uporabite odzračevalni ventilator v kuhinji/kopalnici ter ga redno čistite
  • Vsak teden pobrišite vse površine in do suhega obrišite vse moke površine v kopalnici po tuširanju, da preprečite rast plesni
  • Na posode namestite pokrove, da preprečite preveliko vlažnost zraka in/ali kondenzacijo na hladnih površinah, kot so okna in stene, kar lahko spodbudi rast plesni
  • Stopnjo vlažnosti zmanjšajte tako, da brisač ne sušite na radiatorju ali nad njim. Namesto tega jih postavite na vrv ali stojalo za sušenje perila zunaj ali v sušilni stroj z izpušno cevjo, ki je obrnjena proti zunanjosti.
  • Razmislite o uporabi razvlaževalnika za vzdrževanje 40–50-odstotne vlažnosti
  • Če prenavljate, uporabite stensko barvo proti plesni[2][3]

 

Čistilniki zraka Philips imajo vgrajeno napredno večplastno filtriranje, ki lahko iz zraka odstrani 99,97 % alergenov, kot je plesen. Če želite izvedeti več o tem, kako lahko vi in vaša družina uživate v čistem in bolj zdravem zraku, sledite tej povezavi.

 

Že danes dihajte boljši zrak.

 

[1] patients.eaaci.org/mould/

[2] ecarf.org/en/how-can-i-prevent-mould-growth-in-my-home/

[3] webmd.com/allergies/winter-allergies?page=2

Več člankov o kakovosti zraka

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.