Alergeni v domačem okolju – vrste cvetnega prahu

Alergeni v domačem okolju

In kako vam lahko Philips priskoči na pomoč

Čas branja: 5 min

Predhodne ugotovitve študije, ki jo je izvedel nemški raziskovalni center za alergijo in okolje, kažejo, da lahko čistilniki zraka Philips iz zraka v zaprtih prostorih hitro odstranijo alergene pršic hišnega prahu.

 

Prof. dr. Jeroen Buters in skupina raziskovalcev s Centra za alergijo in okolje (ZAUM) so pred kratkim izvedli raziskavo, v kateri so v resničnih domovih preizkusili čistilnike zraka Philips.

 

ZAUM je del Tehnične univerze v Münchnu (TUM) in Helmholtz Zentrum München (HMGU) ter član Nemškega centra za raziskave pljuč. Na njihovi spletni strani je zapisano, da je "cilj ZAUM-a spodbujati raziskave alergijskih bolezni, da bi pridobili mehanski vpogled v bolezen in spodbudili terapevtski razvoj in posledično zagotovili boljšo oskrbo bolnikov ali celo preprečili nastanek alergijskih bolezni."

 

Fekalije pršic hišnega prahu (HDM) so glavni vir notranjih alergenov, ki se po motnji prenašajo po zraku v obliki trdnih delcev (PM). V študiji je bila preučena učinkovitost čistilnikov zraka Philips pri odstranjevanju alergenov HDM in drugih frakcij PM iz okoliškega zraka v 22 hišah v Münchnu. "Iz laboratorijskih testov in testov v okoljskih sobah smo vedeli, da naši čistilniki zraka zelo učinkovito filtrirajo onesnaževala iz zraka, vendar smo želeli potrditi, da je mogoče alergene in trdne delce odstraniti tudi v bolj realnih pogojih, zato smo v sodelovanju s prof. dr. Butersom naš najnovejši model AC4236 preizkusili v spalnicah domov, kjer ljudje dejansko živijo," je pojasnil Michael Scheja, glavni znanstvenik pri podjetju Philips Research.

Vrste cvetnega prahu, rešitve za kakovost zraka Philips

Poleg tega, da so delci prenašalci različnih vrst alergenov, so znani tudi po številnih negativnih učinkih na zdravje dihal in srčno-žilnega sistema (respiratorni simptomi, poslabšanje astme, povečanje števila hospitalizacij itd.). 

 

Pred kratkim so bile končane meritve in predhodne ugotovitve kažejo, da se z uporabo čistilnikov zraka učinkovito zmanjšajo ne le alergeni pršic hišnega prahu v zraku, temveč tudi trdni delci, vključno z izjemno drobnimi delci PM1, PM 2,5 in PM 10. Manj kot je teh škodljivih snovi v zraku, manjša je količina, ki jo lahko neposredno vdihavajo prebivalci v notranjih prostorih.

 

Podrobna analiza vseh podatkov, zbranih med študijo, je v teku, pripravlja se tudi objava končnih rezultatov v recenzirani reviji. Pričakujemo, da bodo te ugotovitve še letos predložene v strokovno pregledano objavo.

 

Prof. dr. Buters, namestnik direktorja Centra za alergijo in okolje ZAUM v Münchnu, pravi: "Kolikor nam je znano, je to najbolj izčrpna študija, ki kaže, da lahko prenosni čistilniki zraka v domovih zmanjšajo količino HDM in drugih alergenov v zraku v frakcijah delcev različne velikosti".

Več člankov o kakovosti zraka

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.