Alergeni v domačem okolju – cvetni prah

Alergeni v domačem okolju: cvetni prah

In kako vam lahko Philips priskoči na pomoč

Čas branja: 5 min

Verjamemo, da je življenje vedno mogoče izboljšati, zato se posvečamo oblikovanju celovitih rešitev za izboljšanje kakovosti zraka doma. V tem članku obravnavamo enega najpogostejših sprožilcev alergij dihal, cvetni prah, in kaj lahko storite, da ga obvladate.

 

Kaj je cvetni prah?

Imunski sistem vas varuje pred tujimi vsiljivci, kot so bakterije, glivice in virusi, ki lahko povzročijo okužbe. Pri ljudeh z alergijami pa imunski sistem snov, ki je za večino ljudi navadno neškodljiva, zamenja za nevarno in jo napade. Ena od teh snovi je cvetni prah.

 

Poglejmo si pobližje

Ločimo zunanje in notranje alergene. Cvetni prah je eden najpogostejših zunanjih alergenov. Sestavljen je iz posameznih zrnc cvetnega prahu, ki vsebujejo moške spolne celice. Rastline, ki jih oprašuje veter, običajno sproščajo največ cvetnega prahu, da bi zagotovile oprašitev. Ta lahek prah lahko prepotuje več sto kilometrov – bolj kot je vetrovno, bolj se cvetni prah širi in večja je njegova koncentracija. Dež pa odplakne cvetni prah proti tlom, kar zmanjša tveganje za pojav simptomov senenega nahoda. Pri nekaterih ljudeh je potrebnih le nekaj zrnc cvetnega prahu, da se sproži huda alergijska reakcija.[1][2]

 

Čeprav cvetni prah večinoma uvrščamo med zunanje alergene, je pomembno vedeti, da lahko delci cvetnega prahu zlahka zaidejo tudi v vaš dom.

 

[1] ecarf.org/en/information-portal/allergies-overview/pollen-allergy/

[2] webmd.com/allergies/how-weather-affects-allergies

Alergeni v domačem okolju – vrste cvetnega prahu in kdaj se pojavljajo

Katere so vrste cvetnega prahu in kdaj se pojavljajo?

 

1. Cvetni prah trave

Sezona: običajno spomladi (od aprila do junija), v južnih državah pa je mogoče cvetni prah zaznati tudi septembra

 

2. Cvetni prah plevela

Sezona: večinoma poleti, vendar se lahko na sredozemskem območju v ozračju pojavlja veliko dlje

 

3. Cvetni prah dreves

Sezona: običajno spomladi in poleti, vendar se lahko, tako kot pri drugih omenjenih vrstah cvetnega prahu, točen čas pojavljanja med evropskimi regijami in celo med leti razlikuje

 

V številnih državah so izdelali koledarje cvetnega prahu, ki prikazujejo tipična obdobja, v katerih lahko pričakujemo prisotnost različnih vrst cvetnega prahu. Za več informacij obiščite spletne strani lokalnih skupin bolnikov s senenim nahodom.

 

Kako lahko spremljate cvetni prah?

Na srečo obstajajo napovedi cvetenja. Ti temeljijo na različnih okoljskih in sezonskih dejavnikih, vključno s preteklo in trenutno količino cvetnega prahu ter vremenskimi razmerami. Napoved cvetenja lahko alergikom pomaga pri načrtovanju dneva. Napovedi cvetenja za svoje območje lahko najdete v aplikaciji Philips Clean Home+ ali v spletu.

 

Kaj je količina cvetnega prahu?

Količina cvetnega prahu je merilo za količino cvetnega prahu v zraku v določenem časovnem obdobju in je izraženo v zrncih cvetnega prahu na kubični meter zraka. Količina cvetnega prahu običajno predstavlja koncentracijo določenih vrst cvetnega prahu. Večje kot je število vrst cvetnega prahu, na katere ste alergični, večja je verjetnost, da se bodo pojavili simptomi alergije.

 

Kako se lahko izognem cvetnemu prahu?

Ker se cvetni prah lahko prenese v vaš dom z oblačili in hišnimi ljubljenčki, je pomembno, da se mu na prostem izogibate. Za vas smo pripravili nekaj napotkov:

 

  • Vsak dan spremljajte napovedi cvetenja in ob veliki količini cvetnega prahu v zraku ostanite v zaprtih prostorih, če je to mogoče
  • Če se morate odpraviti ven, na rob vsake nosnice nanesite učinkovit balzam za zaščito pred alergeni, da zadržite cvetni prah
  • Nosite velika sončna očala, da se cvetni prah ne bo približal vašim očem
  • Če se vozite v službo, se v sezoni cvetnega prahu izogibajte kolesarjenju, hoji ali vožnji s spuščenimi okni
  • Izogibajte se košnji trate ali grabljenju listja
  • V dneh z visoko količino cvetnega prahu nošena oblačila operite in se takoj po prihodu domov oprhajte
  • Ko je količina cvetnega prahu velika, perila ne sušite zunaj
  • S solnimi kapljicami sperite cvetni prah z oči[3][4][5]

 

Čistilniki zraka Philips imajo vgrajeno napredno večplastno filtriranje, ki lahko iz zraka odstrani 99,97 % alergenov, kot je cvetni prah. Če želite izvedeti več o tem, kako lahko vi in vaša družina uživate v čistem in bolj zdravem zraku, sledite tej povezavi.

 

Že danes dihajte boljši zrak.

 

[3] patients.eaaci.org/pollen/

[4] nhs.uk/Conditions/Hay-fever/Pages/Introduction.aspx

[5] webmd.com/allergies/features/allergies-and-exercising-outside

Več člankov o kakovosti zraka

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.