Preberite vse o prednostih električne zobne ščetke, vrste električnih zobnih ščetk i preprečite zobno gnilobo in si zagotovite sijoč nasmeh.

    Električne zobne ščetke

    Električne zobne ščetke: modeli, dodatki, prednosti

    Mobilni telefoni, pametni sesalniki in virtualni pomočniki nam poenostavijo življenje. Ne vidimo jih več le v futurističnih filmih, ampak so že v naših domovih. Ne preseneča, da se je tehnološka evolucija tudi na področju zobne higiene hitro razširila.
     

    Najvarnejši način za ohranjanje lepega in naravnega nasmeha je preprečevanje kariesa in drugih zobnih obolenj. Takoj po rednih pregledih pri zobozdravniku, je ena od najboljših rešitev uporaba navadne ali sonične zobne ščetke s časovnikom, Bluetooth-om ali Smart senzorji.

    1. Deli in sestava električne zobne ščetke


    Prva stvar, ki vam pade na pamet, je videz zobne ščetke. Zobne ščetke so lahko različnih oblik in velikosti, odvisno od potreb vsakega posameznika. Lahko se vrti, niha z leve proti desni, se premika naprej in nazaj z različnimi hitrostmi - odvisno od modela.
     

    V notranjosti glave zobne ščetke je mehanizem gredi, ki ustvarja neprekinjeno gibanje. Druga komponenta električne zobne ščetke je ročaj, ki je veliko debelejši od tistega pri ročnih zobnih ščetkah, saj vključuje tehnologijo, ki poganja glavo zobne ščetke. Ročaj je sestavljen iz:
     

    • zelo trdnega plastičnega ohišja - ima vlogo varovanja mehanizma, hkrati pa zagotavlja zaščito pred vodo,
    • stikalne plošče,
    • motorja,
    • polnilne baterije,
    • gumba za vklop / izklop,
    • stikala za intenzivnost.
       

    Poleg teh osnovnih komponent, ki jih najdemo v skoraj vseh modelih, lahko električna zobna ščetka vsebuje tudi časovnik in različne senzorje, ki izboljšajo uporabniško izkušnjo. Nekateri modeli uporabljajo posebno tehnologijo, na primer pametne senzorje, ki zobno ščetko povežejo z aplikacijo, nameščeno na mobilnem telefonu, kjer lahko uporabnik spremlja napredek čiščenja zob.

    2. Vrste električnih zobnih ščetk


    Električne zobne ščetke, glede na način delovanja glav, delimo v dve kategoriji: rotacijsko-oscilacijske zobne ščetke in vibracijske zobne ščetke.
     

    Pri zobnih ščetkah z vrtljivo glavo je smer vrtenja vedno enaka, zobna ščetka pa čisti en zob za drugim. Naslednji korak je bil pojav električnih zobnih ščetk z nihajočima koncema glave, ki se premika v eno in nato še v drugo smer.
     

    Električne vibracijske zobne ščetke delimo v dve široki kategoriji: sonične električne zobne ščetke in ultrazvočne električne zobne ščetke. Razlika med njima je v frekvenci, s katero vibrirata, da ustvarita valove, ki vplivajo na zobno površino in tako očistijo zobe.
     

    Klasične električne zobne ščetke
     

    Klasične električne zobne ščetke so bile prve, ki so se pojavile na trgu. Prvi model je bil patentiran že od tridesetih let prejšnjega stoletja. Imel je nenavadne dimenzije in ga je bilo treba nenehno napajati z vodo. Bil je izredno nevaren zaradi možnega prodiranja vode v mehanizem.
     

    Danes klasične električne zobne ščetke zlahka prepoznamo po okrogli glavi ščetke, ki se zelo hitro vrti, bodisi v isto smer, bodisi v nihajnih krožnih gibih v smeri urinega kazalca in obratno.
     

    Ti modeli električnih ščetk čistijo zobe z neposrednim delovanjem vlaken na sklenino in dlesni. Električna ščetka navadno naredi od 3.000 do 7.500 gibov na minuto.

     

    Zobne ščetke Sonicare
     

    Sonične zobne ščetke nimajo vrtljive glave, vendar so njihovi gibi veliko bolj učinkoviti in intenzivni v boju proti zobnemu kamnu in zobnim oblogam. Glava zobne ščetke se pomika po površini zoba z veliko večjo hitrostjo kot pri navadnih električnih zobnih ščetkah.
     

    Sonična zobna ščetka Sonicare naredi 62.000 gibov na minuto, kar je desetkrat več kot običajna električna zobna ščetka. Poleg čistilnega učinka te vibracije ustvarjajo drobne mehurčke zraka in vode, ki učinkoviteje delujejo na bakterijske obloge in zobni kamen.
     

    Vibracije sonične zobne ščetke vključujejo gibanje vode, sline in zobne paste v ustni votlini. To pripomore k učinkovitemu čiščenju medzobnih prostorov, kar je zelo pomembno za tiste, ki nimajo redne zobozdravstvene nege.
     

    Ultrazvočne zobne ščetke
     

    Kot že ime pove, ta vrsta ščetke uporablja ultrazvok za čiščenje zob. To pomeni, da za razliko od navadnih zobnih ščetk, oddajajo zvok, ki ga človeško uho ne zaznava. Vibrirajo z vsaj 2,4 milijona gibov na minuto.
     

    Ultrazvočne zobne ščetke nimajo vrtljivih glav in podobno kot sonične ščetke spominjajo na klasične ščetke. Vibracije, ki jih povzroči ultrazvočna ščetka, so dovolj intenzivne, da odstranijo zobni kamen.

    3. Značilnosti električnih zobnih ščetk


    Neizkušenemu očesu so vse električne zobne ščetke na videz enake. Vendar imajo, kot vsaka sodobna naprava, nešteto specifikacij.
     

    Odvisno od specifičnih težav z zobmi, ki jih ima posameznik, se lahko na trgu dobijo različne glave zobnih ščetk. Električna ščetka najnovejše generacije vas spremlja preko aplikacije in tako pomaga vzdrževati ustno higieno.
     

    Glave zobnih ščetk
     

    Vsak model električne zobne ščetke ima svoje specifike. Odvisno od tehnologije in učinkov, so glave zobnih ščetk lahko:
     

    • z nihajočimi gibi,
    • z vrtljivimi gibi (vrtljiva ščetka),
    • s pulzacijami,
    • z delom za čiščenje jezika.
       

    Glave električnih zobnih ščetk lahko, glede na njihovo vlogo, razvrstimo tudi glede na koristi, ki jih prinašajo:
     

    • odstranjevanje bakterijskih oblog,
    • beljenje zob,
    • medzobna nega,
    • nega dlesni,
    • nežno čiščenje občutljivih zob.
       

    Glede trdote, so glave zobnih ščetk razdeljene na zelo mehke, mehke ali tiste z normalno trdoto.
     

    Načini ščetkanja
     

    Glede na vrsto električne zobne ščetke obstaja več načinov izvajanja različnih funkcij:
     

    • odstranjevanje bakterijskih oblog v standardnih, vsakodnevnih higienskih pogojih,
    • odstranjevanje madežev,
    • gingivalna masaža,
    • čiščenje jezika.

    Nastavitve intenzivnosti

    Večina električnih zobnih ščetk omogoča spreminjanje intenzitete vibracij ali gibanja.

    Preklop na ročaju zobne ščetke vam omogoča hitro izbiro med večjo intenzivnostjo, ki izboljšuje ščetkanje zob, in nižjo intenzivnostjo, koristno za ljudi z občutljivimi zobmi ali tiste, ki trpijo zaradi bolezni dlesni.

    Druge značilnosti električnih zobnih ščetk

    Oblika, dizajn - Ročaj je izdelan iz posebnih materialov, ki omogočajo lažje rokovanje in zmanjšujejo vibracijske učinke.

    Vrat zobne ščetke - Lahko je prilagodljiv ali tog, odvisno od zahtev uporabnika. Prožne ščetke lahko povečajo učinkovitost ščetkanja, saj omogočajo dostop tudi na mestih, ki jih z ročno zobno ščetko težko dosežemo (npr. del ob čeljusti).

    Senzor pritiska - Prevelik pritisk na zobe ali dlesni lahko povzroči bolečino ali celo poškodbo. Senzorji pritiska, ki so vgrajeni v električno zobno ščetko, vas bodo opozorili na prevelik pritisk na zobe ali dlesni med umivanjem.

    Časovnik - Čas, ki je potreben za učinkovito čiščenje zob z električno zobno ščetko je 2 minuti. Večina naprav ima vgrajen časovnik, ki vas obvesti o poteku dveh minut.

    Sterilizator - Nekatere glave zobnih ščetk so opremljene z ultravijolično napravo, ki ščetko razkuži po vsaki uporabi. Tako odstrani vse ostanke in bakterije na glavi ščetke.

    Aplikacije - Nekatere električne zobne ščetke so opremljene s tehnologijo, s katero jih povežemo z aplikacijo na mobilnem telefonu. Ena izmed takšnih tehnologij je pametni senzor, ki med ščetkanjem ustvari 3D zemljevid zobovja in z uporabo aplikacije dobimo informacije o področjih zobovja, ki niso dobro očiščena.

    Dodatna oprema - Poleg večnamenskih glav zobnih ščetk, ki jih običajno najdemo v dodatni opremi električne zobne ščetke, lahko celoten komplet vključuje tudi potovalno torbico, polnilec in včasih celo rezervno baterijo.

    Poleg posebne glave zobne ščetke je za popolno ustno higieno priporočljivo kupiti razkužilo v razpršilu za po ščetkanju.

    4. Prednosti električnih zobnih ščetk


    So učinkovitejše
     

    Čeprav pravilno ročno ščetkanje zagotavlja dobro ustno higieno, ima večina uporabnikov težave z zobmi ali dlesnimi. Pravilno ročno ščetkanje je težko. Električne zobne ščetke z vgrajeno standardizacijo zahtev za pravilno ščetkanje zagotavljajo učinkovitejše čiščenje. Običajno uporabnik, ki uporablja ročno zobno ščetko, naredi približno 300 gibov na minuto. Električne zobne ščetke v istem obdobju naredijo desetkrat več gibov. Nekateri modeli dosežejo več kot 60.000 gibov na minuto.
     

    Veliko bolje očistijo zobe in odstranjujejo zobni kamen
     

    Električna zobna ščetka podrobno čisti področja, ki so pogosto opuščena ali težko dostopna. Rezultati ščetkanja so dobri tudi, ko gre za odstranjevanje zobnih madežev in zobnega kamna. Eden od razlogov za takšne rezultate je veliko število gibov na minuto.
     

    Ščitijo dlesni in se učinkovito borijo proti gingivitisu
     

    Električne zobne ščetke ščitijo dlesni, ker delujejo bolj na zobe in manj na dlesni. Za razliko od ročnih zobnih ščetk, električne vibracije čistijo zobno sklenino brez nenadnih gibov. Vibracije spodbudijo prekrvavitev, kar blagodejno deluje na dlesni.
     

    Lažja uporaba
     

    Električne zobne ščetke so idealne za ljudi, ki imajo težave z mobilnostjo. V to kategorijo spadajo npr. tisti, ki jim je bil diagnosticiran artritis, ali druge težave, ki vplivajo na spretnost. Enostavna uporaba električnih zobnih ščetk nam koristi v današnjem hitrem življenjskem tempu in dejstvu, da večina uporabnikov klasične (ročne) tehnike ščetkanja ne obvlada pravilno.
     

    Primerne so za otroke in posameznike z zobnimi pripomočki
     

    Še ena prednost električnih zobnih ščetk je, da jih otroci veliko lažje uporabljajo kot ročne zobne ščetke. Električne zobne ščetke so primerne tudi za starejše. Idealne so za tiste, ki imajo zobni aparat: omogočajo natančno čiščenje okoli in med deli zobnega aparata.
     

    Edinstvene prednosti tehnologije
     

    Električne zobne ščetke imajo številne lastnosti, zaradi katerih je ščetkanje postalo natančna, interaktivna aktivnost.
     

    Nekatere električne ščetke imajo senzorje pritiska, ki se sprožijo, ko premočno pritisnete na zobe.
     

    Nekatere imajo senzorje gibanja, ki vam sporočajo, ali morate še bolj natančno očistiti točno določeno območje zobovja. Večina ima časovnik, ki meri dejanski čas ščetkanja in oddaja zvok vsakih 30 sekund, da vas opozori, kako dolgo morate še umivati zobe za popolno higieno ust.
     

    Kakovost - cena - rezultati
     

    Verjetno najpogosteje omenjena slabost električne zobne ščetke je višja cena v primerjavi z ročnimi zobnimi ščetkami. Po navedbah Ameriškega združenja za zobozdravnike je potrebno ročne zobne ščetke menjati vsakih 3-4 mesece, medtem ko je življenjska doba električne ščetke precej daljša.
     

    Električna zobna ščetka je idealna izbira za vse posameznike, ne glede na starost.

    5. Električne zobne ščetke za otroke


    Posebna kategorija električnih zobnih ščetk so ščetke za otroke. Njihovi zobje so veliko bolj občutljivi (naj gre za mlečne ali skrite zobe), zato morajo posebne zobne ščetke za otroke izpolnjevati številne pomembne kriterije, ki olajšajo ščetkanje:
     

    • Ergonomski protizdrsni ročaj za enostavno rokovanje.
    • Glava ščetke, v velikosti primerni za otroški zob. Nekatere glave ščetk so na voljo v dveh velikostih, ker so posebej zasnovane za čiščenje in zaščito zob med rastjo otroka.
    • Tudi stranice glave zobne ščetke so navadno oblečene v mehko gumo, da zaščitijo malčkove dlesni in zobe.
    • Senzorji in časovniki so posebej zasnovani tako, da otrokom nudijo igrivo izkušnjo ščetkanja.
       

    Električna zobna ščetka Sonicare For Kids ima časovnik, ki iz dneva v dan podaljšuje čas ščetkanja, tako da se malčki postopoma navadijo na 2-minutno ščetkanje, ki ga priporočajo zobozdravniki.
     

    Po nekaterih raziskavah, so električne zobne ščetke bolj primerne za ustno higieno otrok kot ročne ščetke, čeprav niso primerne za otroke, mlajše od 3 let.
     

    Vseeno pa strokovnjaki menijo, da mora ščetkanje zob otrok nadzorovati odrasla oseba, ne glede na to, ali otrok uporablja električno ali ročno zobno ščetko.

    6. Kako izbrati električno zobno ščetko


    Pred nakupom električne zobne ščetke se posvetujte s svojim zobozdravnikom. To je nekdo, ki najbolje ve, katera zobna ščetka je primerna za vaše zobe, pa tudi, katere oblike zobne ščetke so najboljše za vas.
     

    Prvo merilo pri izbiri električne zobne ščetke je vrsta vlaken glave ščetke.
     

    Poleg tega upoštevajte še naslednje podrobnosti:
     

    • Vaša starost - vsako življenjsko obdobje ima svoje posebnosti, zato so se proizvajalci električnih zobnih ščetk prilagodili trendom. Priporočljivo je preveriti, katere ščetke so primerne za vas, vašega otroka ali vašega dedka.
    • Vaš proračun - Pomembno je, koliko denarja ste pripravljeni odšteti za nakup ščetke. Na podlagi tega lahko izbirate med veliko paleto zobnih ščetk. Imejte v mislih, da boste z nakupom bolj kvalitetne električne zobne ščetke zmanjšali stroške za vašega zobozdravnika.
    • Dimenzije električne zobne ščetke - Tako kot mnogi drugi osebni predmeti je tudi zobna ščetka izjemno osebna izbira: biti mora popolna za vas in ne za nekoga drugega. 
    • Pogostost potovanj - Če ste veliko na poti, je manjša električna ščetka boljša izbira od masivne.
       

    Nenazadnje je dobro vedeti, da ne glede na učinkovitost električne zobne ščetke, le ta po sebi ni dovolj za preprečevanje zobnih težav. Zato ne pozabite umivati zob vsaj dvakrat na dan, po vsaj dve minuti, in obiščite svojega zobozdravnika vsaj enkrat na šest mesecev.

    Mogoče vas zanima

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.