Kako pravilno sterilizirati otroške stekleničke in dude ter zakaj je sterilizacija pomembna

Sterilizacija steklenic in bradavic

Prvi meseci otrokovega življenja so ključnega pomena za njegov razvoj. V tem obdobju je otroški imunski sistem še posebej ogrožen, zato je takrat potrebno skrbno paziti na higieno.

 

1. Vloga sterilizacije

2. Vrste in postopki sterilizacije

 

Sterilizacija odstranjuje vse vrste patogenov, ki so lahko nevarni za zdravje novorojenčkov in dojenčkov. Zaradi tega postane ustvarjanje sterilnega okolja, brez bakterij in škodljivih mikroorganizmov, prednostna naloga vsakega starša. Še zlasti to velja za predmete, s katerimi imajo otroci neposreden stik, na primer stekleničke in dude.

1. Vloga sterilizacije

Dojenčkov imunski sistem se oblikuje v prvem letu življenja. Zato je izpostavljenost "šokom", ki jih povzročijo različni patogeni v tem obdobju, lahko zelo nevarna. Sterilizacija je edini način, da parazite, viruse in bakterije učinkovito odstranimo iz predmetov, kot so otroške stekleničke ali dude. Če tega ne naredimo ali ne steriliziramo na pravilen način, lahko ti mikroorganizmi pri dojenčkih povzročijo bolezni in razne reakcije (bruhanje, driska, izpuščaje, draženje kože, vročinske konvulzije) ali druge simptome, značilne za različne vrste okužb.

 

Kdaj je potrebna sterilizacija?

 

Sterilizacija predmetov je ključnega pomena v prvih šestih mesecih otrokovega življenja. Večina staršev podaljša to obdobje do enega leta starosti, vseeno pa z vpeljevanjem raznolike prehrane postopoma opuščajo sterilizacijo posameznih predmetov, na primer žlic ali posodic.
 

Priporoča se postopna prekinitev sterilizacije, saj lahko nenadna prekinitev povzroči šok za imunski sistem vašega otroka. Strokovnjaki so mnenja, da naj do prenehanja sterilizacije pride naravno, z uvajanjem raznolike prehrane in otrokovimi prvimi poskusi osamosvajanja.
 

Zaželeno je, da otroka ne izpostavljamo bakterijam ali parazitom, ki lahko povzročijo zdravstvene težave. Sterilizacija otroških stekleničk in dud naj se ne razlikuje od sterilizacije posodic, žličk in posode, iz katerih otroci jedo. 

2. Vrste in postopki sterilizacije

Sterilizacije posod  Sterilizacije posod, ki jih dojenčki uporabljajo za prehranjevanje in pitje, se lahko lotimo na več načinov. Pred začetkom sterilizacije v pomivalnem stroju operite steklenice, dude in ostale posode, da odstranite morebitno umazanijo. To je treba narediti tudi, če gre za nove izdelke in ne le tiste, ki jih uporabljate vsakodnevno.

V nadaljevanju lahko izveste, katere so prednosti vsake metode sterilizacije in kako korak za korakom učinkovito sterilizirati predmete, ki jih uporabljate za hranjenje vašega malčka.

 

Sterilizacija z vretjem

 

Za uspešno sterilizacijo vseh predmetov potrebujete veliko posodo s pokrovom, ki jo napolnite z vodo, da zavre. Ko voda začne vreti, vanjo popolnoma potopite predhodno oprane steklenice in dude ter pokrijte posodo. Po desetih minutah odstavite ponev in pustite, da se voda rahlo ohladi. Stekleničke in dude vzemite iz posode in položite na čisto, razkuženo brisačo.

 

Hladna sterilizacija ali sterilizacija s pomočjo kemičnih sredstev

 

Hladno sterilizacijo lahko izvedemo le s pomočjo kemičnih razkužilnih sredstev. Kemična sredstva so v tekoči ali trdni obliki (kapsule) in se raztopijo v hladni vodi. Običajno boste na njihovi embalaži našli navodila za uporabo in odmerjanje, tako da boste znali prilagoditi potrebno količino vode in trajanje sterilizacije.

Sterilizacija s paro

Sterilizarea cu aburi

Parna sterilizacija je sodobna, učinkovita in hitra metoda sterilizacije otroških predmetov. Parna sterilizacija je enostavna - izvede se v samo nekaj korakih (odvisno od sterilizatorja, ki ga uporabljate).

Električni sterilizator

 

V skladu z navodili za uporabo električnega sterilizatorja (odvisno od vrste in prostornine) vanj dodamo določeno količino vode v katero potopimo predmete za sterilizacijo.
 

Naprava deluje s pritiskom na tipko, ki omogoča sterilizacijo v trajanju od 6 do 15 minut (odvisno od modela). Naprave naslednje generacije, postopek sterilizacije izvedejo samodejno, zato ni potrebe po ročnem določanju trajanja postopka.

Sterilizator za mikrovalovno pečico

 

V osnovi je delovanje podobno električnemu sterilizatorju. Razlikujeta se v tem, da pri sterilizatorju za mikrovalovno pečico vodo zagreje pečica in ne sama naprava. Količino vode, čas in prostornino je treba prilagoditi jakosti mikrovalovne pečice.
 

Ne glede na način, ki ga boste izbrali, ne zanemarjajte sterilizacije, ko gre za steklenice in dude vašega dojenčka. Tako se boste izognili številnim nevarnostim za zdravje in vašemu malčku zagotovili srečno otroštvo!

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.