Koristni nasveti, ki vašemu malčku pomagajo opustiti dudo

Koristni nasveti za opustitev dude

 

Pomemben del pomoči svojemu malčku pri kateremkoli prehodu je vaša samozavest. Preberite si nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri prvih korakih opustitve dude.

 

Brez skrbi

Pomirjanje in sesanje sta za malčka naravna in zdrava, zato nekateri tako hitro postanejo navezani na dudo. Včasih se zdi, da se ta faza ne bo nikoli končala, toda dokazano je, da tudi če ne ukrepate, bo otrok dudo prerasel sam. V kolikor vas skrbi razvoj vašega malčka ali potrebujete pomoč, se posvetujte s patronažno medicinsko sestro ali splošnim zdravnikom, da se znebite skrbi.

 

  • Majhni koraki in iskanje pravega načina

Obstaja mnogo načinov, na katere se lahko poslovite od dude in vsi so lahko uspešni! Mnogo staršev pravi, da je bila opustitev dude veliko lažja, kot so mislili, da bo. Najti morate pravi način za svojega malčka in vzeti v obzir njegova leta, stopnjo razvoja in značaj. Preberite si, kako najti najboljšo metodo za opustitev dude in zapomnite si, da boste prav z majhnimi koraki našli najboljši način.

 

  • Pomislite tudi nase

Vzemite si trenutek in poglejte, kako se počutite vi. Vsak prehod, ki ga naš malček naredi, je korak stran od nas kot staršev in majhnega malčka, kot smo ga nekoč poznali. Običajno je, da se počutite nekoliko negotovo in žalostno. Poskrbite, da imate ob sebi dovolj podpore in časa zase. Prepričajte se, da je to pravi čas za spremembe. Na primer, ali bo preveč stresno na določenem dogodku ali ob družinski priložnosti, če bo vaš malček brez dude? Pomembno je tudi, da se pogovorite s prijatelji ali družino, ki vas pri tem podpira.
 

  • Poskrbite za igrivost

Malčki se na spremembe najbolje odzovejo, kadar so jim predstavljene na igriv način. Uporabite zgodbo, slike in smeh, da vključite svojega malčka. Vzamite si čas, da vključite njegovo domišljijo z uporabo vizualij (lutk, fotografij, barv) ali zvočnih iger in dejavnosti (kot na primer rime, pesmi ali zgodbe). Pripovedka o Žani, Zoji in Rožletu je primer pesmi, ki lahko pomagajo razvoju besedišča in se vsidrajo v domišljijo vašega malčka. To pomeni, da bo malček začel povezovati slovo od dude z veseljem in zabavo.

 

Povezava s čustvi otroka

Vaš malček je lahko brezskrben in navdušen ali pa malenkost čustven zaradi opustitve dude. Če se vam zdi žalosten ali nejevoljen, mu razložite, zakaj ste se odločili za to potezo. Na primer: "Vidim, da si žalosten, kar je čisto običajno - naj te objamem," čemur sledi še "postajaš velik in kmalu ne boš več potreboval dude." Dokler kaže, da se počuti negotovega in čustvenega, še naprej upoštevajte njegova čustva. Nato se vsakič vrnite na razlog za opustitev dude.

 

  • Pomagajte otroku občutiti, da ima nadzor

Ubogi malčki; mi odločamo, kam bodo šli, kaj bodo počeli in s kom bodo to počeli, kaj bodo jedli in kdaj bodo šli spat. Nič čudnega, da včasih doživijo izbruh jeze! Vaš malček mora občutiti, da tudi on sprejema odločitve. Pustite mu, da se sam odloči, kdaj bo opustil dudo, katere sličice naj ima na svoji tabli in katera darila lahko prejme kot pohvalo. Za nas to predstavlja majhne spremembe, njim pa ta moč pomeni ogromno.

 

Ostanite pozitivni

Ko pride pravi čas, da opustite dudo in je vaš malček sodeloval pri tej odločitvi, mu pokažite, da ste 100 % zadovoljni s to spremembo. Poskrbite, da ste pri svoji komunikaciji mirni, jasni in samozavestni. Vznemerljivo je, da so dovolj pogumni za prvi korak iz faze novorojenčka. Uporabite primerne besede za izražanje pričakovanj. Na primer, povejte jim, kdaj je napočil dan, da se poslovijo od svoje dude in bodo v zameno prejeli darilo.

 

  • Zgradite zaupanje

To je čudovita priložnost, da pohvalite in pomagate svojemu malčku, da se počuti ponosnega na svoj razvoj iz malčka v malega otroka. Če uporabljate tabelo, pospremite zvezdice ali nalepke z ogromno pohvalo. Katerokoli metodo uporabljate, prepoznajte in pokažite veselje nad njegovim pogumom in prijaznostjo, da je opustil dudo. Povejte mu, da z vsakim novim korakom postaja vedno bolj bister in odrasel.

 

Dr Kerry Taylor, klinična psihologinja za starše in novorojenčke

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.