1
Alergeni v domačem okolju – čistilniki zraka

Čistilniki zraka Philips v šolski učilnici: zmanjšuje tveganje za prenos SARS-CoV-2 v zraku

Čas branja: 3 min

Neodvisna študija Univerze Goethe v Frankfurtu v Nemčiji je pokazala, da lahko uporaba prenosnih čistilnikov zraka Philips pomaga zmanjšati raven aerosolov v natrpanih, slabo prezračevanih prostorih.

 

Joachim Curtius, profesor za eksperimentalne raziskave atmosfere, je skupaj s svojo ekipo v učilnici s 27 učenci in njihovimi učitelji en teden preizkušal štiri čistilnike zraka Philips AC2887. Čistilniki zraka Philips vsebujejo predfilter za grobe prašne delce in puh, pa tudi filtre Philips NanoProtect HEPA in filtre z aktivnim ogljem. Raziskovalci so poleg koncentracije števila aerosolov izmerili tudi količino drobnih prašnih delcev in koncentracijo CO2 ter analizirali raven hrupa, ki ga povzroča naprava.

 

Rezultat? Pol ure po vklopu so čistilniki zraka iz zraka odstranili 90 % aerosolov[1].

 

Preiskovalci na podlagi ugotovitev poskusov trdijo, da so "čistilniki zraka pomemben dodaten varnostni ukrep, zlasti v primerih, ko ni nameščenih fiksnih prezračevalnih sistemov in ko ni mogoče odpreti oken".

 

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da se zrak v zaprtih prostorih vsaj šestkrat na uro osveži z zunanjim zrakom ali ustrezno filtriranim recirkuliranim zrakom. Kadar to zaradi nezadostnih prezračevalnih sistemov ni mogoče ali kadar je naravno prezračevanje omejeno zaradi hladnih obdobij ali močno onesnaženega zunanjega zraka, WHO predlaga uporabo čistilnikov zraka kot dodatnega zaščitnega ukrepa pred aerosoli virusov. V publikaciji, ki jo je delilo združenje REHVA (združenje proizvajalcev HVAC), je navedeno, da je pravilno prezračevanje notranjih prostorov način za zmanjšanje tveganja okužbe s SARS-CoV-2.

 

Vendar samo prezračevanje in drugi podporni ukrepi za čiščenje zraka ne zadostujejo za zaščito pred izpostavljenostjo COVID-19. Če pa jih upoštevate skupaj z drugimi najboljšimi praksami (kot so ohranjanje medsebojne razdalje, pogosto umivanje rok in razkuževanje površin), so lahko del načrta za zaščito vas in vaše družine.

 

[1] Testing mobile air purifiers in a school classroom: Reducing the airborne transmission risk for SARS-CoV-2   Kratka različica | Celotna različica

Skica učilnice, čistilniki zraka Philips v šolski učilnici

Slika 1: Skica učilnice, ki prikazuje položaj čistilnikov zraka (št. 1 do 4) in merilne opreme na dveh lokacijah A in B.  

Skica učilnice, čistilniki zraka Philips v šolski učilnici

Slika 2: Zgornja plošča: reprezentativna meritev koncentracije celotnega števila aerosolov v učilnici s čistilniki zraka (rdeča in črna črta) in v prostoru brez čistilnikov zraka med poukom (modra črta). Štirje čistilniki zraka so med poukom pri zaprtih oknih in vratih delovali na stopnji 3. Ob 12.06 je bilo v prostoru brez čistilnikov zraka za kratek čas odprto okno za pribl. 1 minuto, ko so od zunaj prilebdeli dodatni delci. Koncentracije delcev so povprečne v enominutnih intervalih. Srednja plošča: koncentracija števila večjih delcev (0,3 do 10 µm, meritve OPS) v učilnicah z (rdeča) in brez (modra) čistilnikov zraka. Spodnja plošča: masna koncentracija delcev PM10 v sobah s čistilniki zraka in brez njih. Vrednosti so bolj razpršene zaradi nizke statistike štetja za največje delce, ki najbolj prispevajo k izpeljani masni koncentraciji.

Več člankov o kakovosti zraka

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.