Kako izbrati pravo prsno črpalko za vas in vašega otroka

Pump črpalka

Po mnenju pediatrov je dojenje najboljši način za vnos vitaminov mineralov in hranil, ki jih vaš dojenček potrebuje za razvoj. Philips ponuja nekaj odgovorov na pogosto zastavljena vprašanja povezana s prsnimi črpalkami, ki materam olajšajo izbiro ustrezne prsne črpalke -  da so lahko sproščene in samozavestne pri uporabi le-te.

 

Najpogostejša vprašanja, ki skrbijo mame:

1. Kaj je prsna črpalka in kako jo uporabljam?

 

Prsna črpalka je ročni ali električni pripomoček, ki ga doječe matere uporabljajo za črpanje mleka za svoje malčke. S pomočjo prsne črpalke je otroku mleko na voljo kadarkoli, ne glede na to, ali je mati doma ali ne. Materam svetujemo, da prsno črpalko kupijo nekaj tednov pred začetkom uporabe, da se prepričajo, ali jim kupljeni model ustreza in da se navadijo na črpanja mleka.

 

Kdaj in kako uporabljati prsno črpalko?

 

Z mlekom, ki ste ga načrpali s prsno črpalko, lahko dojenčka prvič nahranite že nekaj tednov po rojstvu.

 

Z uporabo prsne črpalke lahko začnete tudi, če ima dojenček težave pri dojenju ali pa zaspi med dojenjem (tako lahko do konca načrpate mleko).

 

Se sprašujete, kako uporabiti prsno črpalko? Postopek je sila preprost. Koraki za uspešno črpanje mleka:

 

  • Preverite, ali ima prsna črpalka vstavljene baterije (če ni ročna ali priključena na elektriko),
  • Razstavite prsno črpalko in dele temeljito sperite z detergentom in vodo,
  • Poiščite miren in udoben prostor, ki ga boste uporabljali za črpanje mleka,
  • Namestite osrednji del prsne črpalke na predel prsi,
  • Pri električni prsni črpalki pritisnite gumb za vklop,
  • Začnite z veliko hitrostjo in z majhno možnostjo črpanja, dokler mleko ne začne teči. Nato  postopoma povečujte črpalno moč - odvisno od tega, kako prijeten vam je postopek črpanja (pri črpanju ne smete čutiti bolečine),
  • Ko zmanjka mleka, ustavite prsno črpalko.

 

Načrpano mleko shranjujte v sterilnih posodah v hladilniku ali zamrzovalniku. Mleko lahko na takšen način hranimo 3-5 dni, pri temperaturi do 4 °C.

2. Vrste prsnih črpalk in katero izbrati?  

 
  • Kakšna je razlika med ročno in električno prsno črpalko?

 

Glavna razlika je v tem, da je pri ročni črpalki manualno stiskamo „pumpico“ za črpanje mleka, medtem ko pri električni črpalki  to delo opravi motor. Druga razlika je, da električna spodbudi in vzdržuje laktacijo s konstantno hitrostjo črpanja, kar pri ročnih črpalkah, kjer črpanje traja dlje, ni vedno možno. Izbira vrste črpalke je odvisna tudi od tega, kje boste črpali mleko. Pri električni črpalki je pomembno, da imate dovolj baterije, da se črpalka ne ustavi med samim črpanjem.  Ročno črpalko lahko uporabljate kadarkoli želite - doma, na poti ali v službi.

 

  • Kdaj izbrati ročno prsno črpalko?

 

Ročno prsno črpalko navadno priporočamo materam, ki dojijo enkrat na dan. Takšna prsna črpalka tehta manj kot kilogram in je nekoliko cenovno ugodnejša v primerjavi z električno prsno črpalko.

 

Pomanjkljivost ročnih prsnih črpalk sta čas in napor, ki ga vložimo v črpanje mleka, saj morajo mamice črpalko držati in stiskati z obema rokama.

 

Za občasno uporabo priporočamo ročne prsne črpalke, medtem ko so za vsakodnevno uporabo primernejše električne prsne črpalke (enojna, dvojna ali dvojna alternativa).

 

 

Se želite vrniti na delo kmalu po rojstvu? Dojite več krat na dan?

 

Električne prsne črpalke omogočajo spreminjanje trajanja časa cikla (število črpanj na minuto), kot tudi nastavitev intenzivnosti črpanja. Številne prsne črpalke posnemajo otrokovo sesanje: začnejo s kratkimi, hitrimi črpanji, ki spodbudijo pretok mleka, nato pa nadaljujejo počasneje.

 

Električna prsna črpalka tehta približno 2,5 kilograma in ima več dodatkov: vrečke za shranjevanje mleka, nalepke za posodice in ščitnike za bradavice. Dvojne električne prsne črpalke, omogočajo črpanje mleka iz obeh dojk hkrati. Tako pomagajo materam, da hitro in učinkovito načrpajo mleko.

3. Pomembne lastnosti električne prsne črpalke, na katere morate biti ob nakupu pozorni:

 

  • Frekvenca cikla električne prsne črpalke

 

Frekvenca cikla električne prsne črpalke je zelo pomembna funkcionalnost. Dojenčki sesajo približno 45-55 krat na minuto. Čim bližje je frekvenca cikla črpalke frekvenci dojenčkovega sesanja, tem več mleka lahko načrpate. Pri nižji  frekvenci, do 30 ciklov na minuto, je pritisk na dojko večji, zaradi česar je črpanje lahko nekoliko bolj boleče. Nastavitev frekvence cikla črpanja je tako velika prednost, saj lahko nastavimo cikel, ki popolnoma imitira cikel sesanja vašega otroka.

 

  • Črpalna moč električne prsne črpalke

 

Pomembna je tudi črpalna moč električne prsne črpalke. Priporočljiva je med 150 in 250 mmHg. Če črpalna moč pade pod to mejo, postane črpalka neučinkovita. Če preseže 250 mmHg, boste občutili nelagodje in večji pritisk.

 

  • Raven hrupa

 

Raven hrupa električne prsne črpalke je odvisna od posamezne prsne črpalke. Večji motor črpa hitreje, hkrati pa proizvaja več hrupa. Majhen motor potrebuje več časa za črpanje mleka, vendar je delovanje tišje in črpalko lahko uporabljate tudi ko otrok spi.

 

  • Število prestav

 

Pri večji hitrosti bo črpanje hitrejše. Pediatri priporočajo uporabo povprečne hitrosti, saj na ta način spodbudimo naraven proces odvajanja mleka. Celoten postopek, ki je lahko stresen za nekatere matere, je tako bolj udoben.

4. Kaj je še dobro vedeti?

 

  • Dodatki so na voljo skupaj s prsnimi črpalkami

 

Veliko prsnih črpalk ima posodice za shranjevanje mleka (najmanj 118 ml) in opremo za prenašanje. Druge dodatke (vrečke za shranjevanje mleka, zaporni ventili za dodatno udobje, ogrevane blazinice za prsi, …) lahko kupite posebej. V naši ponudbi najdete vso dodatno opremo, ki jo potrebujete.

 

Nekatere prsne črpalke se lahko prilagodijo vsaki dojki, druge se izdelujejo v velikostih od S do XL.

 

  • Material, iz katerega je izdelana prsna črpalka, je zelo pomemben

 

Material posodic in vseh ostalih komponent prsne črpalke je zelo pomemben. Večina proizvajalcev uporablja medicinske silikonske posodice, ostali dodatki pa so iz polipropilena.

 

Prepričajte se, da noben del črpalke ne vsebuje Bisphenol A (BPA). Ta material je lahko nevaren za vašega malčka, zato je treba paziti, da ni prisoten v posodici z mlekom.

 

Pomembno je izbrati kakovostne in trajne izdelke, ki zdržijo ekstremne temperature, saj se posode z mlekom hranijo v zamrzovalniku, posodo s črpalko pa je treba sterilizirati v vroči vodi.

 

  • Življenjska doba prsne črpalke

 

Življenjska doba prsne črpalke je odvisna od izbranega modela in je navedena v garanciji proizvajalca (1 - 2 leti ali približno 1.000 ur). Prsne črpalke Philips imajo 2 leti garancije.

5. Vzdrževanje prsne črpalke

 

Čiščenje in sterilizacija vseh delov črpalke (razen električnega dela) je ključnega pomena pred prvo uporabo in potem ob redni uporabi. Na ta način zagotovimo, da bakterije ne pridejo do otroka.

 

Dele črpalke speremo z vodo in detergentom ali v pomivalnem stroju, brez dodajanja odišavljenih sredstev. Po spiranju pa jih še pet minut kuhamo v vreli vodi, da jih steriliziramo.

 

Dele prsne črpalke po sterilizaciji odložite na svežo kuhinjsko krpo ali na podstavek. V nobenem primeru jih ne brišite s papirjem ali kuhinjsko krpo (na njih se lahko nabirajo bakterije, ki lahko skozi črpalko preidejo v mleko). Sestavljeno črpalko hranite proč od vlage, močnega sonca ali zelo nizkih temperatur.

 

Pravilno izbrana prsna črpalka mamici omogoči, da lahko uživa, v enem najlepših življenjskih obdobij, s svojim otrokom. Oglejte si paleto Philipsovih prsnih črpalk in poiščite pravo za vas!

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.