Kaj je dobro vedeti o raznoliki prehrani dojenčkov?

    Diversification

    Raznolika prehrana je ključna pri skladnem in zdravem razvoju dojenčkov. Na ta način se otrok navadi na gosto, trdno hrano in nove okuse. Najboljši način za začetek z raznoliko prehrano je priprava sadnih in zelenjavnih pirejev. 

     

    Zelenjavni pire je bolj zdrav od običajnega pire krompirja. Priprava je enostavna in hitra. 

     

    V nadaljevanju lahko najdete nekaj koristnih nasvetov za raznoliko otroško prehrano in tudi nekaj receptov za okusen pire. 

    1. Kdaj je dobro začeti z uvajanjem raznolike otroške prehrane? 

    Z raznoliko prehrano lahko začnemo pri starosti 6 mesecev. Pomembno je, da dojenček pred tem:

    • lahko samostojno drži glavo pokonci, 

    • dobro usklajuje roke, oči in usta, da lahko hrano vidi, jo vzame v roke in sam da v usta, ter 

     

    • ne zavrača hrane z jezikom, kar bi preprečilo zaužitje hrane 

    2. Kako začeti z uvajanjem raznolike otroške prehrane?

    Pred začetkom uvajanja raznolike prehrane je treba upoštevati nekaj stvari:

    • v prehrano vključite samo eno novo živilo na vsake 4 dni, 
       
    • otroka postopoma navajajte na novo živilo. Začnite z 1 čajno žličko, nato z 2 do 3 žličkami in tako nadaljujte vse dokler otrok ne bo pojedel priporočene količine za njegovo starost,

    • pri pripravi otroške hrane vanjo ne dodajajte sladkorja ali soli. Potrebne količine soli in sladkorja otrok dobi iz zelenjave in sadja, njuna prekomerna uporaba pa lahko povzroči zdravstvene težave, še zlasti pri soli. Otrokove ledvice namreč do enega leta starosti ne morejo predelati soli. 

    • Bodite pazljivi, da vaš otrok ni alergičen na katerokoli sestavino ali živilo, ki jih uporabljate pri pripravi hrane, 
       
    • ko začnete z uvajanjem raznolike prehrane, ne smete prenehati otroka hraniti z mlekom. Otrok bo med prilagajanjem novi prehrani postopoma zaužil manj mleka. Tako bo lahko zaužil več goste oz. trdne hrane. 

    Uporaben nasvet

    3. Katera živila lahko uporabite pri uvajanju raznolike prehrane?

    Prva hrana, s katero lahko začnete hraniti otroka, je zelenjava, sadje ali žitarice. Vaš pediater vam lahko priporoči, katera otroška hrana je najboljša za vas in vašega dojenčka. Dojenčki, ki imajo manjšo težo, naj bi začeli z žitaricami. V večini primerov se raznolikost v prehrani začne z vnosom sadja in zelenjave. 

     

    Najenostavnejši način za vnos trdne hrane v otrokovo prehrano je priprava hranljivih pirejev. Na ta način boste zagotovili, da bo vaš dojenček dobil ustrezno količino vitaminov in hranil za skladen razvoj. 

     

    V prvi fazi uvajanja raznolike prehrane je pri pripravi otroškega pireja priporočljivo uporabiti samo eno sestavino. Tako boste veliko lažje opazili, ali je vaš otrok alergičen na katero od sestavin, ki jih uporabljate. Ko ste prepričani, da lahko sestavine prebavijo, jih lahko poskusite kombinirati med seboj in tako naredite jedi bolj okusne. 

     

    Ko se vaš dojenček navadi na nova živila, lahko začnete jedilnik kombinirati s pire krompirjem, pripravljenim iz več različnih sestavin. Število dnevnih obrokov se bo postopoma povečevalo: otrok med 6. in 8. mesecem lahko ima 2-3 obroke na dan, pri starosti do enega leta pa 4 obroke na dan. Med temi obroki otroku pripravite tudi zdrave prigrizke (predvsem sadje).  

     

    Ko je vaš dojenček star 8 mesecev, lahko pireju dodate malo smetane za kuhanje. V prehrano svojega otroka lahko takrat dodate tudi žitarice, če tega še niste naredili prej. 

     

    Med 7. in 9. mesecem starosti lahko vaš dojenček začne jesti šparglje, peso, špinačo, kivi, melono ali borovnice. 

     

    Izogibajte se živilom, ki povzročajo napihnjenost, kot so fižol, čebula, zelje ali brokoli. 

    4. Slastni recepti za otroški pire

    Dojenčkove kašice pripravimo enostavno in hitro. V nadaljevanju je nekaj zdravih in hranljivih receptov za raznoliko prehrano pri dojenčkih.


    Korenčkov pire

     

    Za pripravo pireja potrebujete dva srednje velika korenčka. Korenje olupite, dobro operite v hladni vodi, narežite na koščke in kuhajte 20 minut. Korenček lahko veliko hitreje pripravite tudi v parnem kuhalniku. Ko je kuhan, ga lahko pretlačite z vilicami ali uporabite mešalnik, dokler ne dobite lepe, gladke teksture. Na koncu vanj dodajte žlico mleka ali formule (pripravljene, ne v prahu), da pire postane kremast. Korenčkov pire lahko naredite tudi s praženim korenčkom, ki je bolj aromatičen in slajši od kuhanega. Ko je dojenček star 8-9 mesecev, lahko v pire dodate kapljico olivnega olja.
     

    Prednosti: Korenje je bogato z vitaminom A in betakarotenom, ki izboljšujeta vid in pomagata ohranjati zdravje oči.

    Piure-morcovi


    Bučni pire

     

    Bučo olupite in narežite na manjše koščke. Skuhajte jo v malo vode ali na pari. Ko je buča kuhana, jo dobro zmešajte v mešalniku, dokler ne dobite gladke teksture. 

     

    Prednosti: Dojenčkov prebavni sistem dobro prenaša bučni pire. Buča je bogata z vitamini (A, C in B), minerali (magnezij, kalij, baker, cink, mangan) in vsebuje veliko vlaknin, ki pomagajo ohranjati zdravje prebavnega sistema. 

     

    Pire iz sladkega krompirja 

     

    Sladek krompir olupite in operite. Nato ga narežite na majhne kocke in kuhajte v vodi. Ko je krompir kuhan, ga zmešajte, da dobite pire. 

     

    Prednosti: Sladek krompir je hranljiv, vsebuje vitamine, minerale (kalij, magnezij) in vlaknine. Je bogat vir betakarotena, kot korenček. 

     

    Breskov pire 

     

    Za pripravo pireja bomo potrebovali šest breskev, ki jih bomo oprali in narezali na tanke rezine. Lahko jih kuhate na pari približno 15 minut. Ko bodo breskve kuhane, jih dajte v mešalnik in naredite kašo. Postrezite jih, ko se ohladijo. 

     

    Prednosti: Breskve vsebujejo betakaroten, vitamine skupine B, C, E in minerale. Pomagajo krepiti imunski sistem, izboljšajo vid in zmanjšujejo prebavne motnje, zlasti zaprtje. 

     

    Jabolčni pire 

     

    Za ta pire potrebujete dva do tri velika jabolka, ki so lahko različnih sort. Jabolka operemo, olupimo, narežemo na tanke rezine in damo v vrelo vodo. Ko so dobro kuhana, jih odcedite in z mešalnikom naredite lep pire. Za aromo lahko dodate čajno žličko cimeta. 

     

    Prednosti: jabolko je eno prvih živil, ki ga priporočajo pri uvajanju raznolike prehrane dojenčkov. Jabolka so bogat vir vitamina C. Povprečno jabolko vsebuje 8 mg vitamina C, kar za šestmesečnega dojenčka pomeni kar 40 % priporočenega dnevnega odmerka. Jabolka poleg vitamina C vsebujejo tudi kalij, kalcij, fosfor, magnezij, baker in železo. Jabolka podpirajo črevesno floro in pomagajo dojenčkom, ki imajo težave z zaprtjem. 

     

    Avokadov pire 

     

    Za avokadov pire potrebujete en avokado, 50 ml mleka in žličko limoninega soka. Avokado prerežite na polovico, odstranite koščico in izdolbite meso. Meso damo v mešalnik in dodajamo mleko, dokler ne dobimo kremne teksture. Na koncu dodajte še čajno žličko limoninega soka. Limona bo preprečila, da bi avokado oksidiral in tako spremenil barvo in okus. 

     

    Prednosti: Avokado vsebuje več kalija kot banana, pa tudi folno kislino, vitamin B6 in magnezij. Poleg tega avokado zagotavlja vlaknine, potrebne za uravnavanje črevesne flore pri dojenčkih. 

     

    Grahov pire z meto 

     

    V loncu z vodo skuhamo 500 g graha in nekaj metinih listov. Ko je grah kuhan, vse skupaj zložite v mešalnik in mešajte, dokler ne dobite homogene zmesi. 

     

    Prednosti: Grah je bogat z vlakninami, ki so ključnega pomena za zdravo prebavo otrok. Telesu daje energijo in krepi imunski sistem. Vsebuje tudi vitamine A, B, C, K, kalcij, železo in baker. 

    Piure de mazare

    Pire iz lubenice in banane 

     

    V mešalnik dodajte skodelico narezane lubenice, pol skodelice narezane banane in dve žlici jogurta. Sestavine dobro zmešajte v mešalniku, dokler ne dobite homogene zmesi. 

     

    Prednosti: Banane vsebujejo kalij, vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante ter pomagajo vzdrževati uravnoteženo črevesno floro. Lubenica vsebuje vitamina A in C, ohranja zdravje oči, mišic, kosti ter krepi imunski sistem. 

     

    Hruškov in bananin pire 

     

    Hruško dobro operite in očistite. Nato jo narežite na rezine in pomešajte z narezano banano. Koščke sadja položite na pekač in pecite v pečici približno 30 minut. Po pečenju pustite, da se sadje ohladi, nato ga dajte v mešalnik in mešajte, dokler ne dobite homogene zmesi. 

     

    Koristi: Hruške vsebujejo baker in kobalt, ki sta ključnega pomena za sintezo vitamina B2, pa tudi kalij, železo, kalcij in magnezij. Hruške pomagajo pri vzdrževanju uravnotežene črevesne flore. 

     

    Jabolčni pire iz ovsa in goji jagod 

     

    Jabolko operemo, ga olupimo in narežemo na rezine. Damo ga v lonec z vodo, dodamo nekaj goji jagod in pustimo, da zavre. Po vrenju odcedimo, damo v mešalnik, dodamo peščico ovsa in dobro zmešamo. 

     

    Prednosti: Oves je bogat vir topnih vlaknin - kalcija, mangana, selena, cinka, rastlinskih beljakovin, vitaminov E in B1, ki preprečujejo zaprtje. Vitamin B1 je ključnega pomena za razvoj energije pri otroku. 

     

    Uvajanje raznolike prehrane pri dojenčkih je treba izvajati uravnoteženo. To je čas, ko se dojenčki  navajajo na novo hrano. Priprava sadnih in zelenjavnih pirejev je hiter in enostaven način, da vašemu otroku zagotovite zdravo in okusno prehrano. 

    Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.