Nazaj
×

Lahko to delate v vesolju?

Lahko v breztežnostnem prostoru opravljate vsakodnevne aktivnosti?

Vsi vemo, da je vesolje breztežnostno okolje. Ne obstajata "gor" in "dol". Če se astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) ne držijo za pritrjene predmete, zgolj jadrajo naokoli. Kako torej izvajajo običajna opravila, ki jih ljudje na Zemlji počnemo vsak dan? Jih sploh lahko izvajajo? Da ali ne?

 

Britje

Da, ampak pazite. Nihče si ne želi vdihovati vaših odstranjenih dlačic ali jih dobiti v oko. Pri Philipsu smo to težavo prepoznali že v obdobju poleta Apolla 11 in razvili napravo, ki bo na varen način posesala odstranjene dlake. Imenovala se je MoonShaver in je bila dostavljena Nasi, da bi jo Neil Armstrong in njegovi kolegi uporabili v vesolju.

 

Umivanje zob

Da. Iz steklenice z vodo iztisnite manjšo količino vode in pridržite zobno ščetko tako, da bodo vlakna vsrkala vodo in nato pogoltnite preostalo vodo. Vaša zobna ščetka je zdaj mokra. Nanjo iztisnite majhno količino zobne paste in začnite s ščetkanjem. Zakaj majhno količino? Zato, ker boste po čiščenju zob vse, kar imate v ustih, pogoltnili. To je bolje, kot da bi to izpljunili v krpo in odvrgli. Prav tako pa zobna pasta ni strupena.

 

Spanje

Da. V vesolju sicer ni dneva in noči, vseeno pa njuno menjavanje lahko opazite na domačem planetu. Pri spanju v vesolju ne potrebujete vzglavnika ali blazine, prav tako pa se vam ni potrebno uleči. (Se spomnite? V vesolju ne obstaja "gor" ali "dol".) Morate le zlesti v spalno vrečo, pritrjeno na steni vašega prostora za spanje, in dobesedno odjadrati v spanje. 

 

Delovanje

Da in ne. Breztežnost vpliva na veliko število telesnih sistemov. Povsem običajno je, če astronavti na začetku občutijo slabost. Če svojih okončin ne obtežite, se vam zmanjša kostna masa in mišice ošibijo. Dlje, ko ostanete v vesolju, težje vam bo ob povratku. Na MVP lahko ohranjate kondicijo s pomočjo tekočega traka, vendar pa se morate privezati, da ne odjadrate stran.

 

Uporaba stranišča

Urin je dragocen, zato je potrebno z njim varčevati. Vstopite v straniščni prostor, zaprite vrata in izberite eno izmed barvnih cevi. Rumena je za malo, večja, rdeča pa za veliko potrebo. V vsaki cevi je prisotno rahlo sesanje, da bo vaš prispevek končal na ustreznem mestu. Urin se reciklira v pitno vodo, preostanek izločka pa se uskladišči za kasnejše raztovarjanje.

 

Prehranjevanje

Da, ampak na takšnih višinah ne pričakujte pojedine. Vsak obrok sestavlja dehidrirana hrana, ki ji morate dodati vodo, ali pa vnaprej pripravljena hrana, ki jo iz embalaže odvzamete s pomočjo žlice. Vendar pa nato ne bo ostala na žlici – ko jo enkrat odvzamete iz embalaže, bo lebdela, vi pa jo morate zagrabiti z usti. Jedi z omako postanejo malce neprijetne.

 

Pitje

Da. Vode si sicer ne morete naliti v kozarec, lahko pa jo s pomočjo slamice posesate iz embalaže. Njen okus je odličen. Seveda, saj je sestavljena iz potu in urina, ki ste ga prispevali vi in člani vaše odprave. Prečiščevanje telesnih tekočin na MVP omogoča recikliranje dodatnih 6.000 litrov vode vsako leto, kar pomeni, da te količine ni potrebno prepeljati 400 km visoko. Sistem za recikliranje je tako učinkovit, da je lahko voda, ki iz njega priteče, bolj čista kot vodovodna voda, ki jo pijete doma.

 

Ogledi

Zaenkrat še ni možno na kratko poleteti v vesolje in občudovati razgled, ampak kmalu bo. Podjetje Philips v partnerstvu s podjetjem XCOR Space Expeditions ponujalo polete v vesolje nekaj srečnežem.