Nasveti za hitro spomladansko čiščenje

 

Ne pozabite – čist dom je pol poti do zdravja. Nasveti za hitro spomladansko čiščenje in reorganizacijo prostora v bivalnih prostorih

1. Spomladansko čiščenje


Spomladansko čiščenje je postalo tradicija in ni naključje, da je temu tako: pomlad je zares najboljši čas za čiščenje in reorganizacijo prostora v bivalnih prostorih. Čeprav običajno sledimo koledarju, zato da bi s čiščenje opravili pred veliko nočjo, je idealno vreme za spomladansko čiščenje, ko je še malo hladneje. Čiščenje je tako veliko bolj učinkovito, če ga opravimo v marcu ali ko termometri prikazujejo zmerne, hladne temperature.
 

Še en koristni nasvet je, da pričnete s čiščenje od  zgoraj proti dol; to pomeni, da pričnete z omarami, predali in nato šele tlemi. Pred čiščenjem je potrebno pripraviti vse izdelke za čiščenje – vse, kar potrebujete v prvi fazi čiščenja.
 

Glede na to, da ima vsak svoj način čiščenja in vsako gospodinjstvo drugačne potrebe, je dobro vzeti v obzir nekatera priporočila, ki olajšajo celotno „operacijo“. Tako boste s čiščenjem opravili hitreje in lažje, brez da bi pozabili na kakšen kot v hiši ali stanovanju.

2. Čiščenje preproge

 

Kadar čistite preproge, lahko uporabite sesalnik brez vrečke, ki ima posebno posodo za prah in kjer je zrak ločen od prahu. Takšen sesalnik prav tako pobira najmanjše delce prahu, nekateri modeli pa imajo priložene posebne dodatke, ki bolj učinkovito pobirajo dlake hišnih ljubljenčkov.
 

Čiščenje preproge je potrebno temeljito narediti iz obeh strani, da bi odstranili ves prah, nečistoče in pršice, ki obožujejo preproge, zavese in žimnica.
 

Predlagamo vam, da najprej posesate iz zgornje strani, nato pa privzdignite preprogo in posesajte še pod njo.

Čiščenje preproge

3. Čiščenje pohištva


Tudi pri čiščenju pohištva si lahko pomagate s sesalnikom, najbolje ročnim, s katerim lahko očistite težko dostopna mesta, kot so police ali prostor pod posteljo.
 

Vodoravne površine zadržujejo več prahu, kot navpične, tako da boste porabili več časa za čiščenje polic v vašem domu. S sesalnikom in različni nastavki lahko veliko lažje odstranite prah iz pohištva, ki ni enostavno dostopen.

4. Čiščenje zaves


Zavese so ena izmed prvih stvari, ki jih operemo v svojem domu. Po pranju je priporočljivo, da zavese obesite in izgledale bodo brezhibno. V kolikor so še vedno pomečkane, jih je potrebno zlikati. Priporočamo, da uporabite parno postajo, da bodo zavese še vedno lepo mehko padale. Močna in neprekinjena para vam pomaga, da hitro zlikate zavese in tako prihranite čas za druge opravke. Nekatere parne postaje imajo tudi možnost navpičnega likanja, tako da lahko zavese „popravite“ tudi, ko ste jih že obesili.

Eva Ana Kazić spomladansko čiščenje

5. Čiščenje oken


Med čiščenjem oken ne pozabite na notranje in zunanje police, ki prav tako zahtevajo pozornost. Prvo pomivanje je potrebno narediti z vlažno krpo, uporabiti posebne izdelke za čiščenje stekla ali mešanico sode bikarbone in vode. Zatem lahko uporabite suho krpo za odstranjevanje zadnjih madežev ostankov umazanije. Lahko si pomagate tudi s papirnatimi brisačami, s katerimi boste odstranili še zadnje kapljice vode.

6. Čiščenje tal in stropa


Za tla lahko uporabite sesalnik, ki hkrati tudi pomije tla in je razvit posebej za čiščenje trdih površin. Splošno pravilo za čiščenje velja tudi tukaj: najprej očistite strop, nato tla.

7. Čiščenje hladilnika


Prah, ki se nabere med elementi hladilnika, boste najlažje odstranili s pomočjo sušilnika za lesa, nato pa uporabite še sesalnik za čiščenje okrog hladilnika.

8. Čiščenje vrat


Nikar ne čistite površine vrat z vodo in pralnim praškom, ampak rajši uporabite posebne izdelke za nego lesa. Tako se boste izognili ostankom madežev na vratih in poskrbeli za sijoča vrata.

9. Čiščenje rastlin


Prah na listih rastlin v vašem domu se lahko odstrani pod tušem, vendar ne pretiravajte z močjo pritiska vode in nikakor ne uporabite zelo vroče ali zelo hladne vode. Druga možnost je uporaba razpršilne posode, ki jo napolnimo z vodo, pošpricamo liste rastlin in nato z nežnimi gibi obrišemo površino listov.

10. Čiščenje omar


Predlagamo, da iz omar najprej pospravite oblačila, ki jih trenutno ne potrebujete. Veliko vam lahko pomagajo vakumske vreče za shranjevanje oblačil, ki jih napolnite in nato s sesalnikom enostavno izsesate zrak ter pospravite. Police v omari posesajte s sesalnikom, preostalo umazanijo pa odstranite s suho krpo. Pomlad je tudi idealen čas za sortiranje oblačil in doniranje vsega, česar ne potrebujete več ali vam ni več všeč.
 

Preurejanje doma s pomočjo naših malih trikov, bo zagotovo naredilo bivanje prijetnejše in vi boste ponosni na svoj pospravljen in čist dom. In ne pozabite – čist dom je pol poti do zdravja.

Čiščenje omar

Izvor slika: Philips, Eva Ana Kazič & Nina Gaspari

Mogoče vas zanima

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.