Čiščenje tal z naravnimi čistili

Pripravite si naravna čistila za čiščenje doma iz enostavnih sestavin, ki jih imate doma ter poskrbite za zdravo okolje in nižje stroške.

Čiščenje tal z naravnimi čistili

Čiščenje in dezinfekcija tal z naravnimi rešitvami
 

Obstaja veliko razlogov, zakaj je uporaba naravnih sredstev za čiščenje idealna alternativa kupljenim čistilom. Ne samo, da so bolj prijazna okolju, tudi bolj varna za celotno družino in primerna za vsak proračun. Z nekoliko enostavnih sestavin, ki jih zagotovo imate doma, lahko pripravite čistila, s katerimi boste hitro očistili različne vrste tal.

1. Katere sestavine lahko uporabite za pripravo naravnih raztopin za čiščenje


Nekatere od najučinkovitejših sestavin, ki jih lahko uporabite za čiščenje vašega doma in njihove prednosti:
 

Kis je dobro sredstvo za čiščenje, ne glede na to ali želite očistiti tla, okna ali dezinficirati stranišče in umivalnik. Ta sestavina ni strupena, na začetku ima sicer neprijeten vonj, ki se čez nekaj minut razdiši. Potem, ko ste pomili tla, lahko pustite odprta okna, če vam je vonj premočan. Ne pozabite pa, da lahko kis začne uničevati zaščitni sloj laka, če se prevečkrat uporablja na lesenih površinah.
 

Etilni alkohol (alkohol) ima dezinfekcijske lastnosti in učinkovito čisti katero koli vrsto površin. Bodite pozorni, da je izredno vnetljiv in ima močan vonj, tako da se priporoča temeljito prezračevanje prostora po čiščenju.

Soda bikarbona ni strupena in ne vsebuje alergenov, zato se lahko uporablja brez skrbi za čiščenje tal doma. Glede na to da je abrazivna, se lahko uporablja za odstranjevanje suhe umazanije ali madežev na kuhinjskih tleh. Za večjo učinkovitost dodajte malo limoninega soka sodi bikarboni.

Limonin sok je eden najbolj naravnih sestavin za čiščenje, saj ima antibakterijske lastnosti in ne uničuje površin. Poleg tega bo vonj po limoni osvežil vaš celoten dom.

2. Nasveti za učinkovito čiščenje in ohranjanje čistih tal dlje časa


Čeprav želimo imeti čist dom, nimamo vedno časa za čiščenje. Zaradi tega ne pozabite na naslednje nasvete, da bo vaš dom ostal čist dlje časa:
 

  • Uporabljate preproge za zaščito tal;
  • postavite preprogo na vhod, da preprečite vnos umazanije v notranjost;
  • če imate po tleh parket, preverite koliko vode uporabljate za čiščenje; višek vode se lahko vpije v parket in je razlog za poškodbe in hitrejše razpadanje tal;
  • ohranite optimalen nivo vlage v stanovanju, da preprečite nastajanje plesni ali poškodbo parketa.
     

Prav tako, pred čiščenjem tal z naravnimi čistili, s sesalnikom odstranite čim več umazanije iz težko dostopnih področij in vogalov. Z uporabo pokončnega sesalnika si lahko olajšate delo, saj ga lahko uporabljate na vseh površinah. S pomočjo filtra, ki se nahaja v sesalniku in zadrži do 90 % finih prašnih delcev, pa zagotovite čist in svež zrak v prostoru. V posodo za vodo lahko dodate neagresivna sredstva za učinkovitejše čiščenje, uporabljate pa lahko toplo ali hladno vodo.

Powerpro aqua

3. Recepti naravnih raztopin za čiščenje, glede na vrsto tal


Primerne kombinacije za pripravo naravnih čistil za pomivanje tal, s sestavinami, ki jih imate doma:

Rešitev za čiščenje, za katero koli vrsto površin


Ta naravna raztopina za čiščenje je primerna za katero koli vrsto površine, ne glede na to ali imate lesena tla ali linolej. Za pripravo potrebujete:
 

  • 2 skodelici tople vode
  • 0.5 skodelice jabolčnega kisa
  • alkohol
  • 3 kapljice tekočega mila, ki ne vsebuje vlažilnih ali belilnih sestavin
  • 5-10 kaplljic eteričnega olja, po vaših željah
     

Vse zgoraj naštete sestavine zmešajte v veliki posodi. Mešanico ulijte v posodo z razpršilnikom in pred uporabo dobro pretresite. Razpršite po površini, ki jo želite očistiti, nato obrišite s čisto krpo.

Rrešitve za čiščenje parketa

Laminatni parket lahko vsak dan čistite z mlačno vodo, kadar je zelo umazan, pa si pomagajte z naslednjo naravno rešitvijo. Poleg odstranjevanje umazanije, je to čistilo primerno tudi za poliranje, s čimer boste imeli naraven sijaj na tleh. Potrebujete:
 

  • 3 litre mlačne vode
  • 0.75 skodelice oljčnega olja
  • 0.5 skodelice limoninega soka


Zmešajte vse sestavine v vedru. Namočite čisto krpo in dobro pobrišite lesena tla ter pusitite, da se posuši. Na koncu bo parket čist in sijoč.

 

Čistilo za čiščenje linoleja


Linolej je enostaven za vzdrževanje, vendar je ga je potrebno očistiti s posebno raztopino za čiščenje, da bi preprečili nabiranje umazanije:
 

  • 2 skodelici mlačne vode
  • 2 skodelici kisa
  • 5-10 kapljiv eteričnega olja (meta, sivka, itd.)
     

Zmešajte sestavine v vedru ali posodi z razpršilnikom – oboje je enako učinkovito. Nanesite čistilo na površino linoleja in pustite, da se posuši brez izpiranja.
 

Čistilo za ploščice
 

S tem naravnim čistilom boste enostavno očistili umazanijo iz talnih ploščic, uporabljate pa jo lahko kolikor je potrebno. Za pripravo potrebujete:
 

  • 3 litre tople vode
  • 0.75 kisa
  • 1 skodelico soda bikarbone
     

Vse sestavine zmešajte v posodi in mešajte toliko časa, da se soda bikarbona raztopi. Prelijte pripravljeno mešanico v posodo z razpršilnikom in jo postopoma nanašajte na površino, ki jo želite očistiti. Nato navlažite krpo v raztopino z 10 skodelicami vode in skodelico kisa ter obrišite ploščice. Pustite, da se dobro posuši.
 

Naravna rešitev za poliranje tal


Potem, ko ste očistili tla v svojem domu, lahko pripravite tudi naravno sredstvo za poliranje. Potrebujete:
 

  • 0.5 skodelice limoninega soka
  • 0.75 skodelice oljčnega olja
  • 3 litre mlačne vode

 

Zmešajte vse sestavine v posodi, nato s čisto krpo nanesite mešanico na predhodno očiščene površine. Za več vonja lahko dodate tudi nekoliko kapljic eteričnega olja mete.
 

Uporaba naravnih sestavin pri čiščenjeu tal je enostaven način, da svoj dom ohranite čist, zmanjšate stroške in ustvarite čisto ter varno okolje za celo družino.

Mogoče vas zanima

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.