1
    S pomočjo Philipsovega vodiča si preberite vse, kar vas je do sedaj zanimalo o kavi; od zgodovine do različnih vrst in okusov kave, prednostih pitja kave in različnih načinih priprave kave.
    Več:
    Vse, kar ste kdaj želeli vedeti o kavi

    Vse, kar ste kdaj želeli vedeti o kavi

     

    Kava je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu. Tretja je po vrsti v zaužitih količinah, takoj po vodi in čaju. Obstaja več domnev o začetkih uporabe kave kot pijače, vse vsebujejo elemente legende.

    1. Zgodovina kave


    Legenda pravi, da je kavo odkril etiopski pastir Kaldi v 9. stoletju. Nekega dne je na kozah opazil čuden učinek ploda kave, zato se je odločil, da bo plod poskusil sam. Raziskovalci menijo, da je zgodba apokrifna, saj se je prvič pojavila v sedemnajstem stoletju v spisih avtorja enega prvih kavnih traktatov, Antoina Fausta Nairona.
     

    Ne glede na legendo, se prvi zgodovinsko dokumentirani dokazi o uporabi kave pojavijo v zapisih arabskih avtorjev sredi petnajstega stoletja. Kavna zrna so bila prvič uporabljena na podoben način kot jih uporabljajo današnji sufijski menihi v Jemnu. Oni uživajo pijačo iz praženih in okrašenih jagod, ki naj bi jim med verskimi obredi dajala moč.
     

    V le nekaj desetletjih se je kava razširila z Arabskega polotoka na okoliške predele, od Perzije do Turčije in Severne Afrike. V Evropi se je kava prvič pojavila v Benetkah v drugi polovici 16. stoletja, od koder se je razširila na druge dele celine.

    Nizozemci so začeli uvažati velike količine kave v Evropo in jo celo začeli intenzivno pridelovati v svojih kolonijah. Otok Java je postala eden glavnih virov kave za evropski trg.
     

    V osemnajstem stoletju oz. v času, ko se še vedno oblikujejo glavne kulture Srednje Amerike in Brazilije, se kava izvaža v Novi svet. V naslednjih stoletjih je kava postala ena najbolj priljubljenih in slavnih pijač.

    2. Vrste kave

    Na svetu obstaja več vrst kavovcev, medtem ko sta dve vrsti najbolj razširjeni na svetu. To sta Coffea arabica in Coffea canephora, rastlini, ki dajeta dve glavni vrsti kave: arabsko kavo in robusta kavo.

    Arabska kava


    To je prva vrsta kave, ki jo pridelujejo. Coffea arabica se imenuje tudi "gorska kava" ali "arabska kava". Arabska kava se prideluje po vsem svetu in predstavlja približno 60% celotne proizvodnje kave.
     

    Arabska kava (Coffea arabica) prihaja iz Etiopije. Odlikuje jo zelo dišeča, sladka in rahlo kisla aroma. Rastlina je precej občutljiva na druge sorte in zahteva intenzivno vzdrževanje. Kavna zrna so pred praženjem zelenkasto modre barve. Najboljše področje za pridelavo je med 600 in 2000 metri nadmorske višine. Večja kot je nadmorska višina, večje so možnosti za kakovostnejšo kavo.
     

    Arabsko kavo pridelujejo predvsem v državah Srednje in Južne Amerike ter tudi v nekaterih državah Afrike in Azije. Ta vrsta kave vsebuje 50% manj kofeina kot druge vrste (npr. Robusta), vendar je aroma veliko bolj intenzivna in zrna se uporabljajo za visokokakovostno kavo.

    Robusta kava


    Kava Robusta (Coffea canephora) je bila odkrita šele konec 19. stoletja in izvira iz Srednje in Zahodne Afrike - od Gvineje do Ugande. Za razliko od arabske kave lahko ta vrsta uspešno raste na nižjih nadmorskih višinah in do približno 600 metrov nadmorske višine. Uspešno se prilagaja toplim območjem, ustreza ji vlažnost in bolje prenaša napade zajedalcev.
     

    Kava Robusta se prideluje na širšem področju Afrike, Indonezije in Brazilije ter pokriva skoraj četrtino svetovne proizvodnje kave. Cveti večkrat na leto, kar pomeni, da je bolj produktivna od arabske kave. Poleg tega je kava Robusta znana tudi po visoki vsebnosti kofeina: vsebuje skoraj 2,5 % kofeina, kar je dvakrat več kot arabska kava.

    3. Okusi kave


    Kava je ponavadi poimenovana po državi ali regiji, v kateri je pridelana. Kavna zrna lahko prepoznamo po različnih okusih, kislosti ali konsistenci ter intenzivnosti okusa. Te lastnosti okusa niso odvisne samo od področja, na katerem se kavna zrna pridelujejo, temveč tudi od sorte ali načina predelave.
     

    Med najbolj priljubljenimi regijami so:
     

    • Bourbon - je ena od dveh izvirnih vrst arabske kave. Prvo so jo pridelovali na otoku Bourbon
    • Typica - je ena najpomembnejših vrst arabske kave na svetu, ki jo pogosto pridelujejo v Srednji Ameriki
    • Columbiana - arabska kava, pridelana v Kolumbiji
    • Java - vzgajajo jo na indonezijskem otoku Java
    • Kona - vrsta kave, ki jo pridelujejo na havajskih hribih
    • Catimor - hibrid med Caturra in Timor vrsto kave. Izvira iz Portugalske, dozoreva hitro, vendar zahteva določene pogoje za oploditev
    • Catuai - priznana vrsta kave za povečanje odpornosti na vremenske pogoje
    • Mundonovo - ta vrsta kave je ena najpogostejših v Braziliji. Idealna je za podnebje v državi in bogato obrodi.
    • Caturra - različica sorte Bourbon, prvič posajena v mestu Caturra v Braziliji. Odporna je na različne vremenske vplive in škodljivce.
       

    Gourmet cafés - najboljša kvaliteta - izdelujejo skoraj izključno iz kavnih zrn Arabica.
     

    Med najbolj priljubljenimi so:
     

    • Jamaican Blue Mountain
    • Colombian Supremo
    • Tarrazú
    • Guatemalan Antigua
    • Ethiopian Sidamo

     

    4. Prehranske lastnosti kave


    200 ml črne kave (nesladkane) ne vsebuje sladkorjev in maščob. Tu so vitamini in minerali, ki jih najdemo v skodelici kave:

     

    • 2,4 kalorije
    • beljakovine - 0,3 grama
    • riboflavin (vitamin B2) - 0,2 miligrama
    • niacin - 0,5 miligramov
    • pantotenska kislina - 0,6 miligramov
    • kalij - 116 miligramov
    • mangan - 0,1 miligrama
    • magnezij - 7,1 miligramov
    • kofein - 95 miligramov (količina se razlikuje glede na vrsto kave)

    5. Prednosti kave


    Prednosti kave
     

    Ena najbolj znanih in priznanih prednosti kave je njena poživitvena funkcija. Kofein je njena glavna sestavina, ki daje energijo in pomaga odpraviti utrujenost. Glede na raziskavo, objavljeno v Nutrition Bulletin, kofein izboljšuje raven energije, razpoloženje in nekatere pomembne vidike delovanja možganov. Kofein spodbuja sproščanje adrenalina v krvi in hkrati omogoča izgorevanje maščob, ki se v krvi sprošča kot energija. Glede na raziskavo, objavljeno v International Journal of Sport Nutrition, lahko kofein izboljša povprečno telesno zmogljivost za 11-12 %.
     

    Tu je še nekaj pomembnih prednosti kave:

    Kava pomaga pri izgorevanju maščob


    Kofein je ena redkih snovi, ki pomaga pri izgorevanju maščob, zato ga najdemo v skoraj vseh dodatkih za hujšanje. Glede na raziskavo, objavljeno v American Journal of Clinical Nutrition, lahko kofein v kavi spodbudi do 29 % izgorevanja maščob.

    Kava lahko zmanjša tveganje za diabetes

     

    Sladkorna bolezen tipa 2 je ena najresnejših zdravstvenih težav našega časa, saj ima na stotine milijonov bolnikov po vsem svetu. Študija, objavljena v JAMA Internal Medicine, je pokazala, da vsaka skodelica kave, ki jo dnevno zaužijete, zmanjša tveganje za diabetes tipa 2 za 7 %..

    Kava lahko pomaga v boju proti Alzheimerjevi bolezni

     

    Ljudje, ki pogosto uživajo kavo, imajo veliko manjše tveganje, da bodo zboleli za enim od vodilnih vzrokov demence na svetu, Alzheimerjevo boleznijo. Glede na raziskavo, objavljeno v  European Journal of Neurology, imajo uživalci kave do 65 % manj možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

    Kava ščiti jetra

     

    Kava lahko ugodno vpliva tudi na bolezni jeter. Glede na raziskavo, izvedeno v Archives of Internal Medicine, imajo ljudje, ki spijejo štiri ali več skodelic kave na dan do 80 % manjše tveganje za okužbo s cirozo.

    Kava zmanjšuje tveganje za možgansko kap


    Eden od kratkoročnih učinkov kofeina je visok krvni tlak, ki pa sčasoma izgine. Nasprotno pa so pijače, ki vsebujejo veliko kofeina (npr. kava in zeleni čaj) povezane z 20 % manjšim tveganjem za možgansko kap, kot je pokazala študija objavljena v reviji Stroke.

    Kava je bogat vir antioksidantov


    V primerjavi z drugimi pijačami, kava vsebuje veliko količino antioksidantov. Zato ne preseneča, da je za mnoge ljudi vsakodnevna kava eden najboljših virov antioksidantov, pomembnejša od sadja ali zelenjave. Rezultati so se pojavili v študiji, objavljeni v Journal of Nutrition.

    Previdnostni ukrepi in stranski učinki

    Nekateri najpogostejši neželeni učinki, ki jih povzroča uživanje kave, so pravzaprav rezultat uživanja kofeina. Glavni simptomi:

     

    • nespečnost
    • živčnost in nemir
    • slabost in bruhanje
    • driska
    • glavoboli
    • tesnoba
    • vznemirjenost
       

    Ljudje, ki na dan zaužijejo več kot šest skodelic kave, so nagnjeni k simptomom tesnobe in vznemirjenosti. Več kave, kot jo boste zaužili dnevno, večjo količino boste s časom potrebovali, da dosežete pričakovane in želene učinke.

    6. Kako izbrati popolno kavo


    Kakovost in okus popolne kave sta vedno odvisna od letine. Na okus kave pa vplivajo tudi drugi dejavniki. Tu so štirje:

     

    • država in regija izvora
    • kavna zrna - arabic, robusta ali mešanica obeh
    • kako se zrna pražijo
    • kako so bila zrna posajena


    Možnosti je veliko, vendar je najpomembnejša ena: najboljši okus kave. To pomeni, da lahko v džezvi pripravite tudi idealen espresso. Lahko poskusite nešteto kombinacij, dokler ne najdete vašo popolno kombinacijo.

    7. Priprava kave


    Obstaja nešteto načinov za pripravi kave. Nekateri so že dobro znani, za nekatere pa boste šele slišali. Oprema za pripravo kave se je v zadnjih letih spreminjala in izboljševala. Obstajajo štirje glavni načini priprave kave, skupaj s potrebno opremo:
     

    • the kettle (džezva) - znan tudi kot turška ali orientalska kava. To vrsto kave skuhamo z vročo vodo in ji dodamo fino mleto kavo.
    • filter - filter kava je v bistvu sodobna metoda turške kave. Kava se doda v filter, skozi katerega se vlije vroča voda. Za to potrebujete kavni aparat, za najboljši okus pa tudi kakovostne filtre.
    • espresso - avtomatska espresso kava velja za najboljšo in najčistejšo kavo. Priprava vključuje prehod vode pod tlakom skozi izjemno fino mleto kavo.
    • French pass - metoda za kuhanje kave, ki uporablja valjast lonec z batom in vgrajenim filtrom, ki skozi mleto kavo pritiska toplo vodo.
    • mokka - znana tudi kot italijanska kafetiera. Mokka je metoda priprave kave, ki uporablja kovinski rezervoar, razdeljen na dva dela: rezervoar za vodo in rezervoar, v katerem se nabira kava. Para prehaja skozi mleto kavo in se zbira v drugem rezervoarju.

    8. 7 najbolj priljubljenih vrst kave

    Kapučino


    Verjetno ena najbolj priljubljenih vrst kave na svetu. Espresso kava, mleko in kremna pena so sestavni deli kapučina. Kapučino lahko običajno okrasimo s koščki čokolade ali drugimi sladkimi okraski.

    Caffe Americano

     

    Tako imenovana "ameriška" kava je zelo preprosta za pripravo: v vročo vodo se doda en ali dva espressa. Ta vrsta kave naj bi se pojavila med drugo svetovno vojno v Italiji. Ameriški vojaki so metodo uporabili za "podaljšanje" kave.

    Caffe Latte

     

    Še ena zelo priljubljena opcija med kavnimi napitki. Cafe Latte je sestavljen iz espresso kave, ki se ji previdno doda peneče mleko. Pijača je precej penasta in jo lahko hitro pomešamo s kapučinom.

    Macchiato (sau Piccolo Latte)

     

    Macchiato je sestavljen iz espresso kave, ki ji dodamo zelo majhno količino mleka ali mlečne pene. Običajno je močnejši od kapučina. Prav tako je manjše velikosti: ponavadi ga postrežemo v skodelici za espresso.

    Mochaccino

     

    Mocha kava ni nič drugega kot caffe latte, ki ji dodamo čokolado, sirup ali kakav. Včasih se na vrh doda še stepena smetana. V pravem pomenu besede je to bolj sladica kot kava, vendar gre za zelo priljubljeno pijačo.

    Irska kava

     

    Irska kava se pripravlja (ne boste verjeli) z dodatkom viskija. Recept je preprost: uporabimo skodelico espresso kave, čez katero vlijemo približno 20 ml viskija, sladkor in gosto smetano. Svetujemo vam, da ne uporabite instant kave, ker nima istega okusa.

    Dunaj


    Dunajska kava je narejena iz dveh zelo intenzivnih skodelic espressa, ki se med seboj pomešata brez dodajanja mleka in sladkorja. Kot sladilo se uporablja stepena smetana.
     

    Glede na to, da je vsakemu izmed nas všeč določena vrsta kave, je lažje razumeti zakaj vsi izdelovalci kave pripisujejo velik pomen pripravi kave v aparatih. Pri vsaki skodelici kave je najpomembnejše to, da je vsaka kava enaka prvi, ki smo jo spili. To varnost boste imeli pri kavnih avtomatih Philips.

    9. Zanimivosti o kavi


    Prvotno ime kave je pomenilo "vino" - v arabščini beseda "qahwah" označuje vrsto vina. Turki so ime prevzeli v obliki "kahveh", medtem ko so Nizozemci svoje ime spremenili v "koffie", od koder je ime prišlo v angleščino v obliki, ki je danes poznamo kot - kava.
     

    Kavna zrna so pravzaprav zelo podobna višnjam in rastejo na grmovju. Plodovi so rdečkaste ali rjave barve, odvisno od vrste kave. Čeprav je kava seme, ji rečemo zrno, ker spominja na fižol.
     

    Kava je po nafti drugi najbolje prodajani izdelek na svetu. V skoraj 70 državah po svetu ima približno 25 milijonov pridelovalcev.
     

    "Kavni pas" se nanaša na namišljeni pas, ki obdaja Zemljo med 23. vzporednika severno in 25. vzporednika južno. Na tem območju, ki vključuje večino Afrike, Azije ter Srednje in Južne Amerike, so izpolnjeni optimalni pogoji za pridelavo kave.
     

    Obstaja veliko vrst kave in okusov, ki jih nikoli ne boste poznali, če jih niste preizkusili. Edino, kar lahko storite pri iskanju popolne skodelice kave je, da vedno preizkusite nove znamke in nove metode kuhanja kave. Poleg ugodnih učinkov na telo ima kava še vedno prednost, ki ji nihče ne more oporekati: združuje ljudi in je idealna pijača za srečanje z vašimi najbližjimi. Zato pripravite espresso, ostale kavne specialitete in povabite prijatelje na večerno druženje ob skodelici kave.

    Vir fotografij: Philips

    Mogoče vas zanima

    You are about to visit a Philips global content page

    You are about to visit the Philips USA website.

    Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.