Recepti za kapučino

    naučite se sami pripraviti svojo najljubšo pijačo

    Jutranje uživanje v vonju dobre kave, okusnem obroku, izgovor za druženje - vse to in še več vam bo omogočilo poznavanje receptov in načinov priprave kapučina. Pitje tega vročega napitka se bo spremenilo v pravi užitek.

    1. O kapučinu: tradicija kremne kave


    Vse do začetka 18. stoletja je na uživanje kave v Evropi močno vplivala otomansko cesarstvo. Kavo tistega časa danes poznamo kot turško kavo. Pripravljamo jo tako, da kavna zrna kuhamo v vodi z ali brez dodanega sladkorja.
     

    V poznih 1700-ih so Britanci in Francozi začeli filtrirati kavo. Njihova metoda je postajala vse bolj priljubljena. Izraz "cappuccino" naj bi izhajal iz barve plaščev frančiškanskih kapucinov.
     

    Takrat so v dunajskih kavarnah pripravljali Kapuziner: kavni napitek s smetano in sladkorjem, v katerega so na zahtevo dodali začimbe. Pravi kapučino se je pojavil v Italiji v 1900-ih, po izumu in popularizaciji espressa. Kavo je takrat lahko pripravil le izkušen barista in ljudje so jo uporabljali kot izgovor za druženje ali kot metodo sprostitve. Napitek se še vedno pripravlja po dunajski metodi, z dodatkom smetane.
     

    Kapučino v katerem uživamo danes je izboljšana verzija prvotnega napitka. Na to je vplivala razširjena  uporaba espresso aparatov in njihove nove funkcije (priprave mlečne pene) po 2. svetovni vojni. Kapučino je priljubljen zaradi popolne mešanice kave, mleka, mlečne pene in kremne teksture. Priprava v ogrevani skodelici pripomore k dvigu kakovosti kapučina.

    3100 series Popolnoma samodejni espresso kavni aparati

    Ta izdelek žal ni več na voljo

    2. Okusni recepti za kapučino

     

    Odkar je kapučino zaslovel, so recepti zanj postali zelo raznoliki. Vsak ima svojo specifičnost in v sebi nosi del sveta, iz katerega izvira.

    Dunajski kapučino

     

    V prozorno skodelico damo 10 gramov čokoladnega sirupa in ga prelijemo z dolgim, vročim espressom. Dodamo stepeno smetano in okrasimo s čokolado, kakavom ali cimetovo paličico.

    Dunajski kapučino

    Italijanski kapučino

     

    Ena najbolj priljubljenih vrst kapučina je tudi ena najlažjih za pripravo. Za italijanski kapučino je treba pred kuhanjem lonček segreti s posebno parno napravo. Pripravite kratek espresso in z istim strojem segrejte mleko in peno. Potem ga počasi prelijte čez kavo, tako da pena ostane na površini.

    Cappuccino Scuro

     

    Takšno vrsto kapučina pogosto primerjajo z espresso macchiatom. Priprava je zelo podobna italijanskem kapučinu. Razlika je v tem, da boste za ta napitek morali pripraviti en dolg espresso ali, če želite močnejšo kavo, dva kratka espressa. Mleko je treba segreti in speniti s paro, v kavo pa boste dodali le majhno količino mleka (čajno žlico) in za prst goste pene. Postrezite ga v prozornih skodelicah.

    Cappuccino Chiaro

     

    Recept za kapučino Chiaro zelo spominja na klasičnega. Razlika je v tem, da vanj dodamo manj kave in več mleka. Spenjeno mleko vlijte v skodelico, nato na sredino napitka položite veliko žlico pene.

    Domači kapučino


    Imamo rešitev za vse, ki nimajo avtomatskega aparata za espresso in želijo uživati ​​v okusu pravega kapučina, pridelanega po tradicionalnih metodah. Pripravite si kavo v vrču za french press ali v posodi s filtrom (prednik espressa). Uporabite več kave kot običajno, saj bo le ta nadomestila espresso.
     

    Mleko segrevajte na nizki temperaturi, dokler ne doseže temperature 160 stopinj. Če nimate termometra, ogenj ugasnite tik preden mleko zavre. Nato ga zmešajte s paličnim mešalnikom. Če ga nimate, lahko mleko date v kozarec s pokrovom in ga pretresite, dokler ne dobite goste in kremne pene.
     

    Kavo vlijte v nekaj manj kot pol skodelice. Prelijte jo z malo mleka in na koncu z žlico dodajte peno, da bo vaša pijača videti popolna.

    Recepti za kapučino z začimbami in sirupi

    Cappuccino cu mirodenii

    Klasične recepte za kapučino lahko začinite po svojih željah z začimbami, sladkimi sirupi, pa tudi alkoholom.

     

    • Limonin kapučino je eden klasičnih receptov, ki jih imajo Italijani najraje. Za pripravo tega napitka zmešajte mleko s svežim limoninim sokom, preden ga spenite. Za bolj intenziven okus po limoni lahko espresso zmešate z nekaj limoninega sirupa.

     

    • Kapučino z aromo vanilije ali karamele pripravimo na enak način, le da sirup nadomestimo z vanilijo in karamelo. Lahko ga okrasite z burbonovim sladkorjem.

     

    • Cimetov kapučino navadno pijemo v hladnejših dneh. Po klasičnem kapučinu posujte cimet.

     

    S Philips LatteGo vas le nekaj trenutkov loči od popolnega kapučina.

    3. Triki za dober kapučino

     

    Ne glede na recept, ki ga boste izbrali, obstaja nekaj splošnih trikov, ki vam bodo pomagali pripraviti okusen kapučino.

    Kava

     

    Ker gre za kremni napitek, je pomembno, da ga pripravimo s kavo Arabica in ne Robusta. Njen sladek okus in specifična trdnost sta zagotovilo izjemnega kapučina. In ker želite kapučino narediti kot pravi barista, predlagamo uporabo sveže mlete kave.

    Mleko

     

    Posneto mleko daje več pene, medtem ko da mleko z 2 % maščobe bolj kremast in sladek okus. Najbolj kremno mleko je kondenzirano mleko, ki ima več kot 10 % maščobe. To je vedno prva izbira pravih poznavalcev, ki želijo uživati ​​v okusni kavi.

    Aroma

     

    Dober kapučino lahko kombiniramo z različnimi okusi, da zadostimo vsem okusom. Lahko uporabimo različne začimbe, sirupe in likerje: kavni liker, viski za kremo, karamelni sirup, amaretov ali limonin sok ter začimbe, kot so cimet, kakav v prahu ali kardamom. Vse našteto lahko izpopolni okus kapučina. Bodite kreativni, eksperimentirajte in odkrijte okuse, ki bodo prebudili vaše brbončice.
     

    Ne glede na to, kateri od naštetih načinov priprave ali metodo boste izbrali za pripravo kapučina in ali boste v njem uživali sami oz. v družbi prijateljev, verjamemo, da boste resnično uživali v svojem najljubšem kapučinu.

    Vir fotografij: Shutterstock i Philips

    Mogoče vas zanima

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.