S pomočjo Philipsovega vodiča, najdite zase najprimernejši espresso avtomat in uživajte v vašem najljubšem napitku.

    Več:
    Nasveti za izbiro espresso avtomata

    Nasveti za izbiro espresso avtomata

     

    Kako izbrati najboljši kavni aparat? Vse odgovore poiščite v našem vodiču z in uživajte v espressu še danes!


    Obstaja veliko anekdot in zgodbic o kavi, ki se jih spomnimo vsakič, ko pomislimo na kavo. Če se spomnimo na filme, potem težko spregledamo povezavo med policaji, krofi in kavo, kar je popularna tema, ki povezuje ravno takšne filme. Tudi novinarje povezujemo s kavo in kava je tisto, kar jih spravi iz postelje, tako da so lahko prvi na prizorišču dogodka. Tudi Tom Hanks je prepoznal to povezavo, saj je v znak podpore novinarjem Bele hiše podaril espresso avtomate.
     

    Kaj to v resnici pomeni? Kava je pijača, ki nas drži pokonci, ko bi se najraje vrnili v posteljo. Toda espresso avtomati niso prisotni samo v pisarnah, temveč postajajo vse bolj popularni tudi v naših domovih.
     

    Espresso aparat je bil izumljen konec 19. stoletja v Torinu. Naslednji, bolj napredni modeli so bili prav tako izdelani v Italiji. Kava in trend pitja kave nista prisotna samo v kavarnah, ampak tudi doma. V zadnjih nekaj letih so razvili številne preproste modele, ki se uporabljajo v lastni kuhinji ali kjer koli je obstaja "kavni kotiček".

    1. Kako izbrati najboljši avtomat za kavo


    Espresso aparat seveda ni edina naprava, ki jo lahko uporabljamo za pripravo kave doma. Na izbiro imamo filter kavo, French press ali klasično džezvo. Espresso aparat je idealna izbira, kadar želimo koncentrirano, aromatično fino kavo s peno, in če želimo iz kave na osnovi espressa pripraviti različne specialitete.
     

    Obstajata dve stvari, zaradi katerih je espresso kava prava poslastica: vrelišče vode je točno takšno, kot priporočajo strokovnjaki, medtem ko kava ohranja svoj pristni okus. Hkrati pritisk v napravi zagotavlja intenzivnost arome kave in vodi do nastanka fine pene, ki je ni mogoče dobiti z drugimi metodami.
     

    Niso pa vsi espresso aparati enaki. Če razmišljate o nakupu aparata za espresso, upoštevajte naslednja priporočila:
     

    • Kava, ki jo kuhamo v visokotlačnem espresso aparatu, je bolj koncentrirana. Pozornost je treba nameniti količini barov ali tlaku črpalke. Idealen tlak je 8-9 barov ali celo več, če gre za aparat za espresso, ki uporablja kapsule.
    • Če vaš dom delite z drugimi ljudmi ali imate pogosto goste, vas bo morda zanimala prostornina rezervoarja za vodo in prostornina namenjena kavnim zrnom. Prostornina rezervoarja za vodo 1,5-1,8 litra je več kot dovolj. Avtomatski kavni aparati so večji in bolj zapleteni, avtomati s kapsulami pa so enostavnejši in manjši.
    • Na trgu so na voljo espresso aparati s številnimi nastavitvami, ki omogočajo prilagajanje temperature, intenzivnosti okusa, koncentracije kave in mleka.

     

    Ostale uporabne lastnosti so: napredni zaslon, avtomatsko splakovanje, vodni filter in posoda za hitro segrevanje.
     

    Za uživanje v vseh prednostih takega aparata izberite aparat za espresso s sistemom penjenja mleka. V nasprotnem primeru ne boste mogli preizkusiti “latte” ali kapučino receptov.
     

    Kar zadeva oblike aparata, je treba biti pozoren na material, iz katerega je izdelan: keramični material in nerjaveče jeklo zagotavljata trajne zmogljivosti mlinčka.

    2. Vrste aparat za espresso, odvisno od načina: avtomatski, super avtomatski


    Avtomatski espresso aparat
     

    Večina modelov prisotnih na trgu je avtomatskih. Prednosti avtomatskega aparata za espresso niso zanemarljive: gre za najbolj priročno možnost, opremljeno s številnimi funkcijami. Različne funkcije omogočajo nadzor nad končnim rezultatom in najmanjšimi podrobnostmi, kot so: stopnja mletja, temperaturni nivo, intenzivnost okusa - vse s pritiskom na tipko.
     

    Super avtomatski Espresso avtomat
     

    Gre za avtomatski espresso aparat večje moči z vgrajenim mlinčkom, rezervoarjem za vodo velike zmogljivosti in funkcijami, ki omogočajo hitro pripravo velikega števila kav. To je vrhunski, profesionalni in izpopolnjeni gospodinjski aparat.  

    Series 5000 Popolnoma samodejni espresso kavni aparati

    Ta izdelek žal ni več na voljo

    3. Vrste espresso aparatov, odvisno od moči

     

    Številni modeli omogočajo uporabo mlete kave. Za okus sveže kave priporočamo nakup mlinčka. Čeprav mnogi polavtomatski avtomati za espresso omogočajo uporabo vrečk z mleto kavo in so zato boljša možnost, se vedno lahko odločite tudi za kapsule ali blazinice.

    4. Kaj morate vedeti o opremi in pripomočkih za espresso


    Najdražji aparati za espresso imajo dva posodi, večino časa pa se srečujemo z eno posodo za ogrevanje vode in mleka. Nekateri modeli imajo toplovodni posodo, ki omogoča vročo kavo že v prvi skodelici.
     

    Voda se lahko dodaja ročno s pomočjo vrča ali v nekaterih modelih neposredno iz pipe. Če tega sistema ni, imamo lahko potencialne težave s hrupom.
     

    Pri izbiri aparata za espresso je treba upoštevati tudi dodatno opremo, ki je priložena napravi - še posebej, če želimo doma narediti različne kavne specialitete, za katere bomo potrebovali več stvari kot za sam espresso. Med koristnimi dodatki so lahko mlinček (nujno potreben za espresso stroje, ki ga nimajo), stiskalnica za kavo, sito in vrč za mleko.
     

    Kako izbrati aparat za espresso glede na vaš proračun?
     

    • 45 € -105 € - aparati na kapsule ali polavtomatski espresso aparati
    • 105 € -210 € - napredni polavtomatski avtomati za espresso
    • 210 € -315 € - avtomatski espresso aparat z vgrajenim mlinčkom
    • 850 € in več - Premium kategorija, ki vključuje avtomatske in super avtomatske aparate za espresso ter številne ročne espresso aparate. Posledice razlike v ceni so: raznolikost pripravljenih pijač, veliko število funkcij, kakovost mlinčka in nenazadnje končna obdelava.

    5. Priporočljivi modeli


    Če se še vedno niste odločili, kakšen aparat za espresso želite, si lahko na povezavi ogledate celotno ponudbo aparatov za espresso Philips in Saeco.

    Mogoče vas zanima

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.