Trajno uklanjanje dlaka kod kuće

Dolgotrajno odstranjevanje dlak doma - miti in resnice 

Ker o odstranjevanju dlačic s tehnologijo intenzivne pulzne svetlobe (Intense Pulsed Light ali IPL) v Sloveniji še ni veliko znanega, smo z dermatologinjo iskali odgovore na najbolj pogosta vprašanja in spregovorili o napačnih predstavah v zvezi z napravo IPL. 

Dolgotrajno gladka koža - ali je mogoče?

 

Popolnoma gladka koža je bila pred dvajsetimi leti samo neizpolnjena želja mnogim ženskam. Takratne metode depilacije in britja so prinesle mnoge stranske učinke – vraščene dlačice, še močnejše korenine dlačic po depilaciji, pigmentacijo kože ter številne druge težave. Odkar je izumljena tehnologija IPL od leta 1997, smo končno dobili metodo odstranjevanja dlačic z dolgotrajnimi rezultati. S pomočjo izdelka IPL za varno odstranjevanje dlačic kar doma, je danes možno uživati v gladki koži tudi do 6 mesecev.

Trajno odstranjevanje dlak

Varno odstranjevanje dlačic kar doma

Je uporaba naprave IPL varna?

 

Eno od najpogostejših vprašanj glede odstranjevanja dlačic z napravo IPL je povezano z varnostjo. Kot pove že samo ime, tehnologija IPL (intenzivna pulzna svetloba) s toplo in nežno svetlobo zavira rast dlačic.  Nega z IPL je popolnoma neboleča ter varna za vsa področja na telesu, vključno z depilacijo bikini predela, depilacijo rok ter odstranjevanje dlačic z obraza. Rezultati dosedanjih kliničnih raziskav potrjujejo, da ne obstaja nikakršno zdravstveno tveganje, v kolikor se izdelek uporablja po navodilih. Največji mit povezan s potencialnimi zdravstvenimi težavami pri uporabi naprave IPL je, da povzroča resna bolezenska stanja, kot je kožni rak, a to ni bilo nikoli potrjeno v praksi ali dokazano v kliničnih študijah.

Je naprava IPL učinkovita za vse tipe dlačic
in kožne odtenke?

 

Naprava je zasnovana za 5 različnih tenov kože in barve dlačic, a v primeru določenih tipov tena kože in dlačic rezultati ne bodo vidni. Mednje spadajo rdečkaste, belosive ali svetle dlačice. Tudi če je ten kože izjemno temen, lahko naprava Philips Lumea povzroči poškodbe kože in otekline. Priporočljivo je, da se vsaj 2 tedna pred samim tretmajem ne izpostavljate preveliki količini sonca, saj se koža zaradi sončne svetlobe pigmentira oziroma obarva, intenzivna pulzna svetloba pa tako ne bo več razlikovala med pigmentom v lasnem mešičku oziroma v koži.

Lasersko odstranjevanje dlak

Philips Lumea IPL

Lahko napravo Philips Lumea uporabljam na tetovažah?

 

Aparata ne uporabljajte na predelu s tetovažo, saj IPL na teh območjih ne bo deloval iz zgoraj omenjenega razloga – intenzivna pulzna svetloba bo ciljala na pigment v tkivu, saj ne razlikuje med pigmentom dlačice in pigmentom tetovaže. Zato se področju s tetovažo izogibajte na razdalji nekaj milimetrov.

Moram materina znamenja prekriti pred IPL tretmajem?

 

Dovolj je, da se jim izognemo na razdalji nekaj milimetrov. Po želji lahko materina znamenja prekrijete z belim črtalom za oči, a vseeno se je pri IPL tretmaju treba izogibati pigmentiranemu predelu.

IPL epilacija

Materina znamenja in aparat IPL

Lahko najstniki uporabljajo napravo Philips Lumea?

 

Naprava je izredno varna za uporabo po dopolnjenem 18. letu starosti. Mladostniki, stari med 15 in 18 let, morajo pred uporabo naprave IPL pridobiti soglasje staršev. Iz previdnostnih ukrepov pri mladostnikih ni priporočljiva uporaba naprave na bikini predelu. Razlog se skriva v dejstvu, da obdobje mladostništva spremljajo velike hormonske spremembe, zato se uporaba naprave IPL priporoča le na nogah in rokah.   

Je IPL odstranjevanje dlačic varno v primeru folikulitisa ali aken?

 

Folikulitis je vnetje lasnega mešička, ki povzroča hiperpigmentacije, rjave lise in lezije, ki nastajajo z rastjo dlačic. Presenetljivo je, da IPL naprava za odstranjevanje dlačic pomaga odpraviti ali zmanjšati folikulitis. Ker je lasni mešiček po tretmaju oslabljen, se vnetja in bakterijske okužbe ne bodo več pojavljali oziroma se bodo pojavljale manj pogosto. Vendar pa morate med izvajanjem tretmajev na prizadetem predelu upoštevati določene previdnostne ukrepe. Kot primer izpostavimo, da pri aktivni okužbi lahko napravo brez omejitev na tem predelu uporabljate 2-3 tedne, ko okužba že izzveni. V primeru lokalnega zdravljenja aken – z derivatom vitamina A, antibiotikom, glikolno, salicilno ali mlečno kislino in podobno – se naprava IPL v obdobju zdravljenja ne sme uporabljati.  

Odstranjevanje dlačic z obraza

Odstranjevanje dlačic z obraza

Lahko napravo IPL doma uporabljajo nosečnice in doječe matere?

 

Izvajanje IPL tretmajev se ne priporoča med nosečnostjo in dojenjem. Uporaba je odsvetovana primarno z razlogom, saj klinične študije niso bile izvedene na nosečnicah ali doječih materah. Poleg tega je to obdobje, ko se ženske soočajo z velikimi hormonskimi spremembami, z razlikami v produkciji progesterona in estrogena, zaradi česar so bolj dovzetne za alergijske reakcije in vnetja. Obstaja tudi tveganje za hiperpigmentacijo, melazmo in druge kožne bolezni.  

Potrebujem očala ali gel za IPL tretmaje? 

 

Poleg naprave Philips Lumea ne potrebujete nobene druge opreme. Vendar pa je treba upoštevati nekaj stvari pri pripravi in izvajanju tretmajev. Očala niso potrebna, če želite, pa jih lahko uporabljate. Priporočljivo je, da napravo uporabljate v svetlem prostoru z okni, da se IPL svetlobni žarki razpršijo. Prav tako ni priporočljivo, da bi pogled usmerili na svetlobo med delovanjem naprave. Pred izvajanjem tretmajev morate kožo dobro umiti in osušiti ter na predelih, kjer boste izvajali tretmaje, dobro očistiti sledi gela, losjona, dezodoranta ter drugih krem ali raztopin. 

Varna epilacija

Depilacija

Mogoče vas zanima

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.