• https://www.philips.si/c-e/so/sound-hub/kaj-so-kostnoprevodne-slusalke.html Povezava je bila kopirana

  Kaj so kostnoprevodne slušalke?

   

  V nadaljevanju boste izvedeli, kaj so kostnoprevodne slušalke in zakaj bi vam lahko prišle prav. Izvedeli boste, kako delujejo, zakaj so najvarnejša izbira za tekače in kolesarje ter kakšno vlogo je v zgodovini te tehnologije odigral Beethoven!

  Čas branja: 10 Min

  • https://www.philips.si/c-e/so/sound-hub/kaj-so-kostnoprevodne-slusalke.html Povezava je bila kopirana
  Športnik uporablja slušalke za kostno prevodnost med tekom zunaj

  Osvobodite ušesa: predstavljamo vam kostnoprevodne slušalke

   

  Kostnoprevodne slušalke, znane tudi kot »obušesne slušalke«, se ne namestijo v ušesa kot ušesni čepki. Poleg tega ne prekrivajo uhljev oziroma niso nameščene nanje kot čezušesne in naušesne slušalke. Kljub temu vam kostnoprevodne slušalke še vedno omogočajo, da jasno slišite svoje najljubše podkaste in glasbo. Kakšne so torej te slušalke?

   

  Kostnoprevodne slušalke pošiljajo zvočne valove skozi lobanjo in ne skozi bobnič. Zato vam pri poslušanju ni treba namestiti majhnih zvočnikov v ušesa ali nanje. Zdi se, kot da bi se glasba – ali podkast – čarobno pojavila v vaši glavi!

   

  Kako se torej zgodi ta čarovnija?

  Športnik uporablja odprte ušesne slušalke med vadbo v zaprtih prostorih

  Kako delujejo kostnoprevodne slušalke?

   

  Da bi razumeli, kako kostnoprevodne slušalke delujejo, je treba najprej vedeti, kako slišimo.

   

  Ljudje slišimo oz. zaznavamo zvok takrat, kadar se koščice v notranjem ušesu zatresejo. Skupaj imamo v notranjem ušesu tri koščice, ki jim rečemo slušne koščice. Te koščice prenašajo zvočne tresljaje skozi kohleo, ki je s tekočino napolnjena struktura notranjega ušesa v obliki polževe hišice. Ko se kohlearna tekočina zatrese, na tisoče živčnih končičev pretvori tresljaje v električne impulze. Slušni živec nato te informacije pošlje možganom, ti jih prepoznajo kot zvok, vi pa zaslišite Beethovnovo 5. simfonijo v vsem svojem sijaju. Ali najnovejše mnenje svojega najljubšega podkasterja, ki buri duhove.
   

  Običajno je vaš bobnič tisti, ki povzroča tresenje slušnih koščic. Zvočno valovanje najprej prispe do bobniča, ki se zaradi tega premakne. Ti premiki zatresejo slušne koščice, kar sproži zgoraj opisani proces, povezan s kohlearno tekočino in živčnimi končiči.
   

  Vendar lahko slišimo tudi brez premikanja bobniča. Obstajajo drugi načini, na katere se lahko koščice v notranjem ušesu zatresejo, enega od njih pa uporabljajo kostnoprevodne slušalke.

  Kako deluje kostna prevodnost

   

  Če ste kdaj videli tekača ali kolesarja z lokom okoli spodnjega dela glave kot iz Star Treka, ste verjetno videli par kostnoprevodnih slušalk. Lok se udobno prilega spodnjemu delu glave, zvočnik pa je nameščen na ličnici tik pred uhljem. Zvočnik je nameščen točno na ličnico, tj. kost, ki jo začutite, če greste s prstom od kotička očesa do uhlja.

   

  Ko prek kostnoprevodnih slušalk predvajate glasbo ali podkast, se tresljaji z zvočnika prek ličnic prenesejo do slušnih koščic v notranjem ušesu, ki se zaradi tega zatresejo, vi pa lahko slišite, kaj poslušate.

   

  Genialno, mar ne? To pomeni, da si lahko namestite par kostnoprevodnih slušalk in si predvajate najljubši podkast ali zvočno knjigo, medtem ko bosta vaša uhlja popolnoma svobodna. Ker nimate ničesar v ušesih, kostnoprevodnim slušalkam včasih rečemo tudi »obušesne slušalke«. Slišali boste, kar se predvaja, pa tudi zvoke iz okolice.

  Zgodovina kostnoprevodnih slušalk

   

  Čeprav mnogi mislijo, da je taka tehnologija slušalk v slogu Star Treka precej nov izum,

   

  je kostnoprevodna tehnologija prisotna že nekaj časa. Je sicer razmeroma nova za uporabnike slušalk, vendar se kostnoprevodne naprave v neki obliki uporabljajo že vsaj od 19. stoletja.

  Beethoven-ov klavir in druga glasbila: kostno prevajanje v zgodnji medicini

   

  Prva oseba, ki je uporabila kostno prevajanje v povezavi s sluhom, je bil verjetno Hieronymus Capivacci, italijanski zdravnik iz Padove iz 15. stoletja, ki je s kostnoprevodnimi materiali pri svojih bolnikih ugotavljal vzroke hude izgube sluha. Capivacci je pritrdil kovinsko palico na strune citer (vrsto brenkala), bolnik pa je namestil palico med zobe.

   

  Če je lahko zaslišal igranje na citre, je bila diagnoza okvara bobniča. Če pa ni slišal ničesar, je bila težava opredeljena kot okvara slušnega živca.

   

  Podobno je gospodinja slavnega gluhega skladatelja Beethovna zatrjevala, da si je med zobe namestil en konec svinčnika, medtem ko se je drugi konec dotikal klavirja, na katerega je igral, kar je omogočilo prenos tresljajev glasbe prek lobanjskih kosti do notranjega ušesa (drugi viri pravijo, da je namesto svinčnika uporabljal kovinsko palico, pritrjeno na glavo).

   

  Približno 150 let pozneje se kostnoprevodne slušalke opirajo na enako zakonitost oz. princip prenašanja tresljajev prek lobanjskih kosti do notranjega ušesa.

  Od žičnih do brezžičnih: kostnoprevodne slušalke pridejo na trg

   

  Prve komercialno dostopne kostnoprevodne slušalke so bile verjetno žične slušalke Audio Bone, ki so bile namenjene splošni uporabi, na trg pa so prišle leta 2008. Tehnologija se od takrat nenehno izboljšuje, Philips pa je svoj prvi par obušesnih slušalk A6606 dal na trg leta 2021.

   

  Prednosti kostnoprevodnih slušalk danes cenijo številni posamezniki, ki se ukvarjajo s športom, kot sta tek in kolesarstvo. Športna skupnost je z navdušenjem sprejela kostnoprevodno tehnologijo, zasluge za to pa gredo zlasti prednostim z vidika varnosti, saj ušesa niso pokrita in lahko slišijo zvoke iz okolice. Angleška atletska organizacija England Athletics (ustanova za razvoj tekmovalne atletike v Angliji) je določila, da se lahko na cestnih tekih uporabljajo le kostnoprevodne slušalke.

  LETO

  RAZVOJ DOGODKOV

  1992

  H. Werner Bottesch vloži prijavo za podelitev patenta za kostnoprevodne slušalke.

  2008

  V prosto prodajo so dane prve (žične) obušesne kostnoprevodne slušalke.

  2013

  Športna skupnost se začne zanimati za brezžične kostnoprevodne slušalke.

  2016

  Atletska organizacija England Athletics sporoči, da se po pravilih za atletska tekmovanja na cestnih tekih lahko uporabljajo le kostnoprevodne slušalke.

  2020

  Philips začne razvijati kostnoprevodne slušalke.

  2021

  Philips vstopi na trg kostnoprevodnih slušalk z brezžičnimi obušesnimi športnimi slušalkami TAA6606.

  2022

  Philips predstavi brezžične obušesne kostnoprevodne športne slušalke TAA7607.

  Varnost na prvem mestu: tek ali kolesarjenje s kostnoprevodnimi slušalkami

   

  Kostnoprevodne slušalke so idealna izbira za športnike, ki misijo na varnost, zlasti tekače in kolesarje.

   

  Zakaj ta športa? Razlog je precej preprost: kostnoprevodne slušalke vam omogočajo, da jasno slišite vse zvoke iz okolice - promet. Ker ušesa niso pokrita, ni ničesar, kar bi lahko preprečevalo, da slišite bližajoč se avtomobil ali motor oziroma kolesarski zvonec.

   

  Zato atletska organizacija England Athletics, v katero so včlanjeni atletski in tekaški klubi v Angliji in ki skrbi za njihov razvoj, na cestnih tekih dovoljuje le nošenje kostnoprevodnih slušalk. Na dogodkih, kjer so ceste odprte za promet, niso dovoljene nobene druge vrste slušalk.
   

  Ali to pomeni, da lahko s kostnoprevodnimi slušalkami vedno slišimo zunanje zvoke?
   

  Ne. Še vedno lahko pride do preglasitve zvokov iz zunanjega sveta, če nastavite kostnoprevodne slušalke preveč naglas. Ko jakost zvoka, ki ga ustvarijo slušalke, preseže jakost zvoka prometa, boste tekli ali kolesarili, ne da bi slišali, kaj se dogaja okoli vas. Zato vam svetujemo, da glasnost svojega podkasta nastavite na zmerno jakost, preden se odpravite ven!

  Športnik uporablja slušalke s kostnim prevodom na prometni ulici


  Kako kostnoprevodne slušalke poskrbijo za vašo varnost?

   

  Ceste, namenjene prometu, niso edina mesta, kjer lahko dobesedno naletite (peš ali s kolesom!) na primere, ko bi bilo dobro slišati, kaj se dogaja v okolici.

   

  Predstavljajte si naslednji prizor: tečete po gozdu ali lokalnem parku. Niste ravno pri volji za tek. Dežuje. In čeprav lahko kostnoprevodne slušalke s stopnjo zaščite IP66 prenesejo deževne razmere, bi raje bili doma! Zato si predvajate podkast ali avdio-knjigo, da odmislite vpliv mlečne kisline, ki se nabira v stegnih, medtem ko vam po čelu polzijo kapljice.
   

  Zgubljate se v preobratih srhljivega romana, ki ga poslušate, ali mnenju najljubšega podkasterja o najnovejših filmih…

   

  Nato pa mimo vas pridrvi kolo, zaradi katerega v zadnjem hipu skočite v grm, da se izognete trčenju.

   

  Seveda pa vam tega v resnici ni treba storiti, ker nosite kostnoprevodne slušalke. Kar pomeni, da ste dejansko slišali kolesarski zvonec in se mirno umaknili na eno stran poti, preden je kolo sploh prišlo tako blizu, da bi vas lahko ogrozilo.

   

  Ali pa ste kolesar. Kolesarite pol ure. Hrbet imate čisto premočen, prav tako lase, čeprav naj bi bilo poletje. S kostnoprevodnim mikrofonom na slušalkah pokličete partnerja in mu poveste, da boste pozni in ga prosite, če lahko napolni kad s toplo vodo...

   

  Pojavi se avtomobil, ki se preveč približa vašemu zadnjemu kolesu, vendar to takoj zaslišite in se umaknete na stran. Ob vas se pred semaforjem ustavi kolesar. Pogovorita se o vremenskih razmerah. Nato se po končanem klicu in samodejnem ponovnem predvajanju podkasta odpeljete, hkrati pa še vedno slišite drugega kolesarja, ki vam med zavijanjem v drugo smer zaželi srečno pot domov.

  Sliši se super, vendar, ali so udobne? Kako dobro se prilegajo kostnoprevodne slušalke?

  Športnik uporablja slušalke za kostno prevodnost

  Obstajata dve stvari, ki jih vsi pričakujemo od para brezžičnih slušalk: da so udobne in da ostanejo na svojem mestu, ne glede na to, kako se premikamo. Kdo se rad ustavlja sredi teka ali kolesarjenja, da bi si popravil slušalke?

   

  Kdo se rad ustavlja sredi teka ali kolesarjenja, da bi si popravil slušalke? Oblika obušesnih kostnoprevodnih slušalk zagotavlja izjemno varno prileganje. V čem je skrivnost? V načinu, na katerega se kostnoprevodne slušalke prilegajo okoli vaše glave.

   

  Philipsove kostnoprevodne slušalke imajo trpežen prožen ovratni obroč, ovit v udobno usnje. Ta obroč ima elastično titanovo sredico, ki kostnoprevodnim slušalkam omogoča, da »objame« glavo, pri čemer sta zvočnika nežno, a hkrati čvrsto nameščena na ličnicah. Poleg tega so slušalke zataknjene za ušesa, tako da vam ni treba skrbeti, da bi padle.
   

  Kaj pa če nosim kolesarsko čelado? Brez skrbi. Obušesno prileganje je idealno tako za tekače kot tudi kolesarje, saj je ovratni obroč nameščen dovolj nizko, da lahko nosite čelado.

  Kostnoprevodne slušalke se obnesejo odlično tudi, ko se pogovarjamo

   

  Poleg varnega prileganja se kostnoprevodne slušalke odlično obnesejo tudi pri poslušanju glasu. Tako pri podkastih/avdio-knjigah, kot telefonskih klicih!

   

  Ker je frekvenčni spekter človeškega glasu ožji od spektra orkestralne ali rokerske skladbe, kostnoprevodnim slušalkam ni treba prefiltrirati ogromnega frekvenčnega območja skozi kosti, da zaslišite besede.

   

  Poleg tega možgani lažje razumejo govor kot glasbo, kadar je v ozadju prisoten zunanji hrup (spomnite se, kako lahko se je pogovarjati na ulici: enako boste zlahka spremljali podkast med nošnjo kostnoprevodnih slušalk).

  Ne ozirajte se na veter! Oglasite se na pomemben klic - kjerkoli

   

  Če se med nošnjo Philipsovih obušesnih kostnoprevodnih slušalk oglasite na klic, vas bo sogovornik jasno slišal, tudi če ste zunaj in piha veter.

  Športnik sprejema klic na plaži, medtem ko uporablja slušalke s kostnim prevodom

  Philipsove kostnoprevodne slušalke uporabljajo edinstveno kombinacijo umetne inteligence in mikrofonov, ki pomagajo odpravljati hrup iz okolice ter kostnoprevodnega mikrofona, ki je osredotočen le na tresljaje vašega glasu.

   

  Če imate dovolj kondicije, da med tekom ali kolesarjenjem govorite, ne omahujte! Veter ne bo motil vašega klica. Na klic se lahko oglasite tudi v nevihti, oseba na drugi strani pa bo slišala le vaš glas.
   

  Edina stvar, ki jo je treba upoštevati pri klicih z obušesnimi kostnoprevodnimi slušalkami, je dejstvo, da lahko ljudje v vaši neposredni bližini slišijo, kaj vam sogovornik govori. Prav tako lahko nekdo v fitnesu, ki vadi blizu vas, sliši vašo glasbo. Če si torej želite popolne zasebnosti, vam priporočamo, da klic opravite na zasebnem kraju.

  Nimam želje po vadbi! Ali so obušesne slušalke dobre samo za šport?

   

  Obušesne kostnoprevodne slušalke niso namenjene le kolesarjem in tekačem.

   

  Kostnoprevodne slušalke so priporočljive tudi, če vam ni prijetno, ko imate v sluhovod vstavljen ušesni čepek. Ali pa kadar čezušesne slušalke moteče prekrivajo celoten uhelj.
   

  Kdo si ne želi, da bi lahko med gospodinjskimi opravili ali poslušanjem glasne glasbe lahko še vedno slišal hišni zvonec? Ali, da bi, ne da bi bilo treba motiti učenje otrok, lahko poslušal podkast in hkrati slišal tudi alarm pečice? No, z obušesnimi slušalkami je to mogoče.

  Športnik, ki nosi slušalke z odprtimi ušesi

  Obušesne slušalke vam omogočajo, da poslušate na nov način, vendar, ali so primerne za vas?

   

  Kot pri vseh drugih stvareh je to, katero vrsto slušalk boste na koncu izbrali, odvisno od tega, kaj vam je najpomembnejše. Če pri teku oziroma kolesarjenju dajete prednost varnosti, hkrati pa še vedno želite poslušati podkaste in glasbo, so obušesne kostnoprevodne slušalke prava izbira za vas.
   

  Brezžične ušesne slušalke, tj. ušesni čepki, bodo morda boljša izbira, če iščete najkakovostnejši zvok, ki ga dobite za svojo naložbo, hkrati pa iščete varno prileganje. Nič pa se ne more približati obliki brezžičnih obušesnih kostnoprevodnih slušalk, ko gre za kombinacijo varnega prileganja, splošne varnosti in precej dostojnega zvoka. (podrobne informacije o najboljših slušalkah za šport najdete v našem članku tukaj).

  Philipsove kostnoprevodne slušalke

   

  Varno prileganje, udobje in varnost v prometu – seznanili ste se s prednostmi kostnoprevodnih slušalk na področju športa (zlasti teka in kolesarjenja) ter splošnega aktivnega početja. Spoznali ste zgodovino tehnologije od Beethovnovega svinčnika do sodobnih brezžičnih kostnoprevodnih slušalk, odpornih proti vodi in potu! In izvedeli ste, kako dobre so kostnoprevodne slušalke, če radi poslušate podkaste in avdio-knjige ali če želite prejemati klice med tekom na prostem.
   

  Če ste se odločili, da bodo vaše naslednje športne slušalke kostnoprevodne, si oglejte našo trenutno ponudbo.

  • https://www.philips.si/c-e/so/sound-hub/kaj-so-kostnoprevodne-slusalke.html Povezava je bila kopirana

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.