Nega las

Kako pravilno skrbeti za barvane lase - 10 uporabnih nasvetov za zdrave in
sijoče lase

Ne glede na to ali ste se odločili, da se pobarvate na blond, rjavo, rdečo ali recimo v enega od rožnatih odtenkov ali na platinum blond barvo, vaši lasje potrebujejo ustrezno nego, da bo barva čim dlje obstojna. Čeprav kemikalije, kot je amonijak, v barvah za lase prodrejo v strukturo las in jo spremenijo, lahko s pravilno nego svoje lase ohranite zdrave in sijoče kljub barvanju.

 

V nadaljevanju si preberite, kako pravilno skrbeti za svoje barvane lase:

1. Pripravite lase 

 

Izredno pomembno je, da za svoje lase poskrbite že pred samim barvanjem. Po vsakem umivanju las uporabite vlažilne izdelke, kot so maske ali olja za lase, pozorni pa bodite tudi na razcepljene konice. Večer pred samim barvanjem las nanje nanesite hladno stiskano kokosovo olje, ki bo zmanjšalo poškodbe las.  

2. Umivanje las po barvanju

 

Po barvanju las se priporoča, da s prvim umivanjem počakate vsaj dva dni. Pri vsakem barvanju se namreč odpre luskasta povrhnjica, ki omogoča, da barvni pigmenti lahko prodrejo v notranjost lasne
strukture. Če boste lase umili prezgodaj, barva ne bo tako obstojna. Dlje časa, kot boste čakali pred naslednjim umivanjem las, bolj intenzivna in obstojna bo barva.

Zaščitite lase pred vročino

Zaščitite lase pred vročino

3. Uporabite pravi šampon in balzam

 

Za barvane lase je priporočljivo uporabljati šampon in balzam brez sulfatov, snovi, ki pomaga pri ustvarjanju pene. Sulfati z lasišča odstranijo naravna olja, lase naredijo suhe in krhke, posledično se spremeni tudi barva las.   

4. Ne umivajte las prepogosto 

 

Z vsakim umivanjem las barva postopoma zbledi. Najpreprostejša rešitev za dolgo obstojno in intenzivno barvo je, da si poskušate umivati ​​lase manj pogosto. Če jih običajno umivate tri ali celo štirikrat na teden, bi bilo idealno, da se odločite za dva, največ tri  pranja. Ne samo, da bo barva las dlje obstojna, temveč bodo naravna olja, ki pomagajo vlažiti lase, opravila svoje delo. V dneh, ko začutite potrebo po osvežitvi, uporabite suhi šampon.

Redno striženje konic

Redno striženje konic

5. Izberite ustrezno temperaturo vode

 

Ko lase umivate z vročo vodo, le-ta spodbudi povrhnjico vaših las, da se preveč odpre, kar povzroči, da se barva hitreje izpere. Izpiranje preprečite tako, da med šamponiranjem uporabite mlačno vodo, lase pa sperete z nekaj stopinj hladnejšo vodo. Mlačna voda pomaga pri čiščenju las, medtem ko hladna voda pomaga ohranjati vlažnost in preprečuje prezgodnjo spremembo barve las. 

6. Zaščitite lase pred vročino

 

Uporaba naprav za oblikovanje las lahko poškoduje lase zaradi prekomerne toplote. Pred oblikovanjem las se zato priporoča uporaba razpršila za zaščito las pred toplotnimi učinki, hkrati pa je izredno pomembno izbrati kakovostne naprave, ki ne bodo škodovale strukture las. Linija Philipsovih naprav s tehnologijo MoistureProtect prilagodi temperaturo glede na tip las, tako da ohranja njihovo naravno vlažnost in podaljša obstojnost barve.

Za zdrav videz las

Za zdrav videz las zahvaljujoč Philips MoistureProtect liniji izdelkov

7. Uporabljajte izdelke za nego las, ki se ne izpirajo 

 

Barvani lasje potrebujejo večjo zaščito, zlasti pred UV žarki, ki lahko poškodujejo lase in vplivajo na izgubo naravne vlažnosti, potrebne za lepe lase. Tako kot koža tudi naši lasje potrebujejo UV zaščito, saj so stalno izpostavljeni soncu, zaradi česar s časom postanejo lomljivi, njihova barva pa zbledi.

8. Zaščitite lase pred klorom

 

Klor je belilo, ki lahko spremeni pigment vaših las. Medtem ko blond lasje lahko postanejo zelenih odtenkov, temnejše barve izgubijo intenzivnost in sijaj. Ko se naslednjič odpravite na bazen, zaščitite lase s plavalno kapo ali pa na mokre lase nanesete sloj balzama, ki ga ne izperete, saj boste s tem ustvarili zaščito med klorom in lasmi, kar prepreči razbarvanje las.

Zaščitite lase pred klorom

Zaščitite lase pred klorom

9. Redno striženje konic

 

Barvani lasje so veliko bolj občutljivi kot naravni. Priporočljivo je, da konice strižete enkrat na vsakih šest do osem tednov, da preprečite poškodbe in lomljenje las. Poleg tega boste uživali v zdravih in sijočih laseh. 

10. Uporabite razstrupljevalni šampon

 

Pred naslednjim barvanjem las uporabite razstrupljevalni šampon. Le-ta temeljito očisti lasišče in odstrani odvečni sebum, ki se je nabral na laseh, kar omogoča enakomeren prodor barve v lase. 

Sušilnik za lase

Sušilnik za lase

 

Če želite imeti zdrave in sijoče lase, je pravilna nega izjemnega pomena. Ne glede na to, kako pogosto barvate lase, imejte v mislih zgoraj navedene nasvete, da bodo lasje optimalno navlaženi. 

 

Foto: Freepik

 

Mogoče vas zanima

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.