Nazaj
×

Najbolje varovana skrivnost v zgodovini britja

Kako se je Neil Armstrong znebil svojih dlačic?

Vesoljska tekma v 60. letih prejšnjega stoletja je predstavljala hud boj med ZDA in Sovjetsko zvezo v obdobju hladne vojne. Obe državi sta želeli proizvesti tehnologijo, ki bi jima omogočila potovanje prvega človeka na Luno. Vendar pa so se zaradi milijonov gledalcev pred televizijskimi ekrani, ki so spremljali ta dogodek, astronavti pred tem dogodkom verjetno želeli obriti.  

 

Je bil Philipsov brivnik na skrivaj vpleten v Nasin vesoljski program?

Za ljubitelje teorij zarote je dokazov več kot dovolj. Podjetje Philips je za pionirja na področju tehnologije veljalo že davnega leta 1914, ko so ustanovili raziskovalno organizacijo Philips Research. Ta je hitro postala pomembno središče tehničnih sposobnosti in veščin, čeprav so njeni zaposleni v prostem času nosili cokle.

 

Bolj revolucionarni od Sovjetske zveze (oziroma ZDA)

Tudi Philipsovi raziskovalni znanstveniki so posedovali inovativni duh. Hitro so razvili rentgenske in elektronske cevi, elektronske sisteme ter magnetne materiale, ki so privedli do izuma sistema britja z vrtljivo glavo – dobesedno revolucionarnega koncepta za tisti čas.


Na nasprotni strani pa je bila vesoljska tehnologija šele v povojih. Šele leta 1957 je sovjetski Sputnik 1 naredil eno samo revolucijo (okrog Zemlje), še nadaljnjih 12 let pa je minilo, da je ameriški Apollo 11 pristal na Luni.

 

Samo ameriška zgodba ... ali pa tudi ne

Ko je končno prišlo do pristanka na Luni, so bili Američani vzhičeni. Svetu so hoteli sporočiti, kako jim je njihov osupljiv skupek pripomočkov vesoljske dobe omogočil, da so pri tem odločilnem trenutku v zgodovini prehiteli Ruse. Vendar pa je bil eden izmed ključnih predmetov na krovu Apolla 11 v bistvu nizozemskega porekla. Tik pred vzletom so Philipsovi znanstveniki Nasi po tihem predali svoj najnovejši izdelek, brivnik MoonShaver z dvojnim sistemom britja z dvojno vrtljivo glavo. Njegova zasnova in sposobnost sesanja obritih dlak, ki bi drugače lebdele v breztežnosti, sta bila namenjena zaščiti oči astronavtov, kot tudi njihovemu videzu.

 

Do Lune in nazaj?

Čeprav ne moremo z gotovostjo trditi, če je ta bistveni del nizozemske tehnologije dejansko pripotoval na Luno, je bila reklama zanjo dejansko prisotna med televizijskim prenosom zgodovinskega vzleta. Še več, Neil in Buzz sta bila pri povratku pripravljena za nastop pred kamerami. 

 

Še en Philipsov brivnik v vesolju

Danes, skoraj 50 let po tistem velikem koraku za človeštvo, so bili tako tehnologija brivnikov z vrtljivo glavo kot tudi poleti v vesolje deležni ogromnega števila izboljšav. Vesoljski poleti, ki bodo trajali ravno eno uro ali še manj, bodo kmalu mogoči zahvaljujoč podjetju XCOR Space Expeditions, medtem ko se novi brivnik Philips serije 9000 britje že spreminja v zunajzemeljsko izkušnjo. Zato bomo proslavili obe inovaciji, tako da bomo brivnik Philips S9000 preizkusili v breztežnosti . Pri tem bomo nekaj srečnim posameznikom omogočili priložnost, da sedijo na kopilotskem stolu.