Nazaj
×

10 Vesoljskih izumov, ki so bližje, kot si mislite

Koliko predmetov iz vsakodnevne rabe prihaja iz vesolja?

Izjemna ponudba izdelkov se lahko za svoj obstoj zahvali Nasinemu vesoljskemu programu. Podjetje Philips bo izkoristilo priložnost in prispevalo k tej izjemni tradiciji inovacij, tako da bo omogočilo izvajanje znanstvenih poskusov med poleti s plovilom XCOR Lynx. Medtem pa vam predstavljamo 10 najboljših izdelkov, ki jih uporabljamo vsakodnevno in so prišli iz vesolja:

 

1.  Leče, odporne proti praskanju

Ker so v vesolju prisotni delci, ki lahko poškodujejo vizirje na čeladah astronavtov, so pri Nasi razvili postopek za izdelavo leč odpornih proti praskanju. Optična industrija je to hitro izkoristila in naredila leče za očala desetkrat bolj odporne proti praskanju.

 

2.  Ušesni termometri 

Navadni termometri ne morejo meriti temperature zvezd, zato so pri Nasi uporabili infrardečo tehnologijo. Neko podjetje je izkoristilo to idejo in izumilo infrardeče tipalo, ga vdelalo v ušesni termometer in ga uporabilo za merjenje količine energije, ki jo bobnič odda v ušesni kanal. Bolnišnične različice lahko zdaj temperaturo izmerijo v manj kot dveh sekundah. 

 

3. Notranjiki obuvala

Vesoljska obleka za odprave Apollo je vključevala posebej zasnovana obuvala, ki so astronavtom omogočala večjo prožnost pri korakih. Različna podjetja za atletske čevlje so to tehnologijo priredile tako, da čevelj vsrka energijo, ki nastane pri tem, ko noga zadene ob tla, in jo porabi za ustvarjanje dodatne sile pri odskoku. Neil Armstrong se ni zavedal pravega pomena svojih besed: „Velik korak za človeštvo.“

 

4.  Nevidni zobni aparati

Tom Cruise se je zavedal, da ne bo mogel očarati občinstva s kovinskim nasmehom. Zato se je odločil, da bo namesto navadnega uporabil nevidni zobni aparat, ki je prispel na tržišče leta 1987 in požel takojšen uspeh. Izdelani so iz prozornega polikristalnega aluminijevega (III) oksida (ang. TPA), ki je bil razvit za zaščito anten za infrardeče območje pri sledilnikih raket s toplotnim vodenjem. Močno? Nadzvočno močno.

 

5.  Brezžična orodja

Predstavljajte si, da se odpravite na Luno po vzorce kamnin in tam ugotovite, da vašega vrtalnika ne morete vklopiti v električno omrežje. Da bi se izognili takšnim zadregam, so se pri Nasi odločili sodelovati pri močnem magnetnem vrtalniku z najdaljšim možnim časom delovanja baterije. Mojstre po vsem svetu ta izum še vedno razveseljuje.

 

6.Filtri za vodo iz pipe

Ti na videz enostavni predmeti so nastali zaradi potreb Nase za filtriranje vode na dolgih vesoljskih poletih. In zakaj so jo morali prefiltrirati? No, v vesolju ni vodovoda. Voda, ki jo astronavti pijejo se reciklira iz ... vode, ki so jo astronavti že popilo. Aha.

 

7.  Satelitska navigacija

Še pred prvim poletom v vesolje s človeško posadko je NASA izdelovala satelite, ki so bili sposobni komunicirati z ljudmi na Zemlji. Današnje izboljšane različice nam omogočajo opravljanje telefonskih pogovorov na dolge razdalje in vožnjo z avtomobilom do cilja, ne da bi še kdaj uporabili tiste zastarele papirnate stvari, ki se jim reče "zemljevidi".

 

8.  Spominska pena

Odprtocelična poliuretansko-silikonska plastika je bila izdelana za uporabo v sedežih Nasinih vesoljskih plovil, da je absorbirala del udarca med pristajanjem. Material zaradi enakomerne porazdelitve teže in pritiska absorbira del udarca in se povrne v izvorno obliko tudi, če je bil stisnjen na desetino svoje velikosti. Danes se na veliko uporablja v ležiščih.

 

9.  Detektorji dima

Če v vesoljskem okolju pride do požara ali uhajanja zdravju škodljivih plinov, je bolje, če to zaznate prej kot kasneje. S tem namenom je NASA pomagala izumiti prvi prilagodljivi detektor dima z različnimi stopnjami občutljivosti, s katerimi se preprečijo lažni alarmi. Tisti, ki jih imate v svojem domu, temeljijo na različici, ki je bila uporabljena za Skylab, prvo ameriško vesoljsko postajo.

 

10. Rezkanje podlage

Tega verjetno ne bi nikoli ugotovili. Ta enostaven, a življenjsko pomemben postopek vključuje izdelavo dolgih plitvih kanalov v betonsko podlago na vzletnih stezah in cestah. Ti kanali odvajajo odvečno vodo s površine, kar izboljša oprijem. Inovacija, s katero so prve poskuse izvedli v 60. letih prejšnjega stoletja v Nasinem centru za raziskave, se je nato razširila na prehode čez cesto, površine okoli bazenov in celo prostore za živali.