1
Skrb za zdravje ust

Kaj je bolezen dlesni?


Ko slišimo na bolezni dlesni, najprej pomislimo, da je to zelo redka težava, ki je nima veliko ljudi. Žal pa so bolezni dlesni precej pogoste in prizadenejo približno 47 % Američanov – simptomi so sprva lahko zelo neopazni. Bolezni dlesni so lahko zelo različne – od blagega vnetja (gingivitis) do precej hudega obolenja, ki je znano kot parodontoza.

  Kaj povzroča parodontozo?

 

Ustna votlina je idealno okolje za razvoj bakterij. Najdemo jih v slini in hrani. Če zob ne ščetkamo redno se bakterije razvijajo tudi na zobeh. Parodontoza je bakterijsko vnetje, ki se razvije, če so zobne obloge predolgo na zobeh ter povzročijo vnetje na dlesnih in okoli njih. Dlesni se nato začnejo umikati od zob in razkrijejo kost.

Simptomi parodontoze


Parodontoza je napredna faza gingivitisa, torej vnetja dlesni. Ko težava postane resnejša, lahko dlesni med ščetkanjem zob ali jedjo krvavijo. Dlesni se lahko tudi umikajo od zob in povzročijo razmik med njimi. V resnih primerih se zobje lahko začnejo tudi majati.

Zdravljenje parodontoze


Način zdravljenja parodontoze je odvisen od resnosti bolezni. V blagih primerih vam lahko zobozdravstveni strokovnjak z zob odstrani vse zobne obloge in kamen. Z luščenjem in glajenjem zobnih korenin odstranite zobni kamen izpod dlesni. V resnih primerih je lahko potreben kirurški poseg. Najboljši način zdravljenja parodontoze je preprečevanje – zobe ščetkajte dvakrat dnevno in nitkajte z zobno nitko Philips AirFloss.