1
Skrb za zdravje ust

Kaj povzroča slab zadah?  


Vsi imamo vsaj občasno težave zaradi slabega zadaha. Strokovno mu pravimo halitoza in je lahko posledica slabe ustne higiene, življenjskega sloga in hrane. Pogosta in napačna domneva je, da slab zadah prihaja iz želodca, dejansko pa v približno 90 % primerih prihaja iz ustne votline. Ne velja za zdravstveno težavo, je pa lahko precej nerodna reč in znak resnejših osnovnih težav. Spoznajte, kako ga lahko preprečujete in odpravljate (lahko vam namignemo, da mentolov bombon ni dovolj).
75 % odraslih skrbi slab zadah

Hrana je vzrok za slab zadah


Slab zadah je pogosto posledica bakterij v ustih. Bakterije se prehranjujejo z ogljikovimi hidrati v hrani in oddajajo neprijetne vonjave – to vonjate, ko imate slab zadah. Tudi suha usta lahko povzročajo slab zadah. Alkohol, kava in zdravila lahko povzročajo dehidracijo ust in bakterijam omogočajo prijetno okolje za razvoj. Vzrok je lahko tudi kajenje, ki v grlu in ustih pušča neprijetne rakotvorne delce. Temu pravimo tudi "kadilski zadah".

Pravilna rutina lahko pomaga  


Z mentolovim bombonom res zakrijete slab zadah, vendar samo za kratek čas. Če ga želite povsem odpraviti, morate odpraviti razlog; bakterije, ki živijo v vaših ustih, predvsem v mandljih, jeziku in na zobeh. Neprijetne bakterije lahko odpravite samo s popolno ustno higieno. Ta vključuje ščetkanje zob, čiščenje jezika, spiranje ust z ustno vodo in nitkanje. Učinkovit nadomestek zobne nitke predstavlja zobna prha Philips Sonicare Airfloss. Ustna voda pa bo v kombinaciji z zobrno prho poskrbela za še bolj svež zadah.

Premagajte slab zadah


Vsakdo ima kdaj slab zadah. Če imate jutranji zadah ali trdovratnejšo težavo, je stvar vedno zelo nerodna in neprijetna za vse okoli vas. Najboljše orožje proti slabemu zadahu je popolna rutina za ustno higieno.