1
Skrb za zdravje ust

Zakaj so zdrave dlesni pomembne


Zdrava ustna votlina je znak dobrega splošnega zdravja. Najboljši pokazatelj tega so dlesni. Te lahko razkrijejo, ali pojemo preveč določene hrane, spijemo preveč alkohola. Dlesni so živo tkivo, ki povezuje zobe in usta, zato je zelo pomembno, da so vedno povsem zdrave in brez bolezni, kot sta gingivitis in parodontoza.
zdrave-dlesni

Kaj je gingivitis?


Zdrave dlesni so svetle rožnate barve. Če so temnejše ali celo rdeče, če med ščetkanjem krvavijo ali če so boleče na dotik, je to lahko znak gingivitisa oziroma vnetja dlesni. To pomeni, da se v ustih kopičijo bakterije oziroma nastajajo zobne obloge, ki so posledica nezadostne ustne higiene. Če oblog ne odpravimo, se strdijo v zobni kamen, ki ga je težko odstraniti. Gingivitis je prva faza bolezni dlesni, pozdravimo pa ga lahko z boljšo ustno higieno. Če ga ne pozdravimo, se lahko razvije v parodontalno bolezen.

Kaj je bolezen dlesni?


Parodontalna bolezen ali parodontoza je napredna oblika gingivitisa. Pri tem pride do vnetja periodontija, podpornega tkiva okoli zob. To povzroči odstopanje dlesni od zob in posledično razvoj bakterij v nastalih "žepkih", ki povzročijo slabljenje kosti in veznega tkiva, ki zobe držijo na mestu. Parodontoza je resna težava, ki lahko zahteva kirurško zdravljenje.

Kako lahko pomaga električna zobna ščetka Philips Sonicare


Z električno zobno ščetko Philips Sonicare lahko zelo učinkovito preprečujete bolezni dlesni. Glava ščetke vibrira pri idealni frekvenci in nežno odstranjuje zobne obloge, zato jih lahko enostavneje odstranjujete z zob in dlesni. Bolezen dlesni v zgodnji fazi lahko ozdravite z boljšo rutino za ustno higieno. Če dovolite, da se razvije v parodontalno bolezen, je priporočljivo, da se posvetujete z zobozdravstvenim strokovnjakom.