1
Skrb za zdravje ust

Kaj so občutljivi zobje?


So vas pri uživanju sladoleda kdaj skeleli zobje? To je mogoče znak, da imate občutljive zobe, kar pomeni, da se je zobna sklenina stanjšala in so živci pod njo izpostavljeni. Za hiperobčutljivostjo zob – da jo pravilno poimenujemo – trpi vsaka osma odrasla oseba.

Znaki, da imate mogoče občutljive zobe  

Prvi znak, da imate občutljive zobe, je neprijeten občutek med uživanjem določene hrane in pijače. Ljudje z občutljivimi zobmi pogosto občutijo bolečino ob uživanju sladoleda in druge mrzle hrane, pa tudi vročih napitkov, kot sta čaj in kava, včasih pa tudi pri sladki ali kisli hrani. Tudi ščetkanje ali nitkanje je lahko neprijetno.
obcutljivi-zobje

Kaj povzroča občutljivost zob?


Zunanjo plast zobne sklenine lahko obrabijo različni dejavniki. Mednje sodijo: premočno ščetkanje, bolezni dlesni, veliko zobnih oblog, škrtanje z zobmi, zobna pasta za beljenje zob, kisla ustna voda in celo nekakovostne plombe. Prvi korak k odpravljanju težave je, da ugotovite, kateri od teh dejavnikov je razlog za občutljivost vaših zob.

Kako lahko pozdravimo občutljive zobe?


Dobra novica je, da občutljivost zob lahko pozdravimo. Če jih ščetkate pretrdo, raje uporabite električno zobno ščetko Philips Sonicare. Če imate težave z dlesnimi ali veliko zobnih oblog, zobe in dlesni ščetkajte temeljiteje. Priporočljivo je tudi, da uporabljate nevtralno ustno vodo in zobno pasto, če med spanjem škrtate z zobmi, pa uporabljajte ščitnik za dlesni. Glede spremembe režima za ustno higieno se vedno posvetujte z zobozdravnikom.