Kako najti najboljšo metodo za opustitev dude?

Metode za opustitev dude

 

Sami boste zaznali kdaj je pravi čas, da zmanjšate in končate z uporabo dude. Poskusite eno od naslednjih idej ali njihovo kombinacijo, da najdete najprimernejšo rešitev, ki ustreza vašemu malčku.

 

1) Majhni koraki

Ta metoda postopoma zmanjša uporabo dude. Začnite z zmanjševanjem števila dud doma. Nato bodite pozorni, da so dude uporabljane le doma in ne tudi zunaj. Naslednji korak je, da dudo uporabljate le v času počitka ali spanja. Vse to lahko traja več tednov. Metoda je idealna, če si želite dudo opustiti počasi in za malčke, ki so občutljivejši. Poleg tega, lahko prebirate tudi morebitne priljubljene zgodbe o opustitvi dude. Vaš otrok lahko celo postane pobudnik za vse našteto!

 

2) Drugačna tolažba

Ko vaš malček potrebuje dudo, ga poskusite zamotiti s čem drugim. Lahko uporabite pomirjujoče metode, kot so crkljanje ali prebiranje zgodbic, ali razburljive metode, na primer najljubšo igro. Medtem zamenjajte dudo z malčkovo najljubšo odejo ali igračo. Če s tem poskusite pred spanjem, bodite pripravljeni, da bo vaš malček potreboval nekaj več časa, da se umiri. Toda brez skrbi, kmalu se bo navadil.

 

3) Hitro in veselo

Ta metoda spominja na hitro odstranitev obliža. Zakaj bi čakali? Vaš malček bo morda potreboval nekaj časa, da se navadi ali pa bo čisto v redu. Za opustitev dude kar čez noč so primerni posebni dogodki, na primer ob otrokovem rojstnem dnevu, ko postane že 'velik fant ali dekle', kar je lahko kot nalašč za tako prelomnico. V kolikor izberete to metodo, bodite pozorni, da v tem času malček ne doživlja nobene dodatne velike spremembe. Znebite se vseh dud pri hiši, ki bi vam predstavljale skušnjavo, ko bo vaš malček imel krizo.

 

4) Ustvarite zgodbo

Zgodbe, kot je Pripovedka o Žani, Zoji in Rožletu, so popolne, da se povežejo z domišljijo in kreativnostjo vašega malčka. Ta lahko pomaga pri ustvarjanju škatle ali torbe, kamor boste pospravili dude. Uporabite lahko tudi mnogo domišljijskih likov in jih vključite v zgodbo o slovesu od dude. Na primer, malček lahko dude obesi na drevo, jih spravi na posebno mesto za božička, dedka Mraza ali kateri drug domišljijski lik. Vznemerljivo doživetje za malčka bo, ko ga bodo izbrani liki obdarili. Darilo naj bo presenečenje - nekaj kar mu bo zelo všeč.

 

5) Priden otrok

Priljubljena metoda, ki izboljša samopodobo, je da spodbudite vašega malčka, da prijazno odstopi dudo "drugemu otroku", na primer Rožletu iz Pripovedke o Žani, Zoji in Rožletu, ki jo zares potrebuje. Naslovljenec je lahko tudi družinski prijatelj. Proces pripravljanja, naslavljanja in pošiljanja dude je čudovita priložnost za vašega malčka, da "pomaga" nekomu drugemu. Spodbudite ga lahko tudi k temu, da pomaga okolju in dudo pošlje v proces recikliranja. V zameno pa, na primer, prejme majhno darilo v zahvalo za njegov pogum in prijaznost.

 

6) Dejanje in nagrada

Beleženje zvezdic je zelo učinkovita metoda motiviranja, spodbujanja in pohvale vašemu malčku za spreminjanje vedenja. Naj vsaka zvezdica predstavlja majhen korak na poti, na primer dve uri brez dude ali obisk vrtca brez dude. Ob vsaki zvezdici povejte malčku z besedami, nasmehom in objemi, da mu gre izjemno dobro. Ko si prisluži več zvezdic v enem dnevu, ga razveselite še z majhno nagrado, na primer z novo knjigo, najljubšim TV-programom ali izletom. Z vsakim korakom bo bolj samozavesten.

 

Dr Kerry Taylor, klinična psihologinja za starše in novorojenčke

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Našo stran si lahko najbolje ogledate z najnovejšo različico brskalnika Microsoft Edge, Google Chrome ali Firefox.