Recepti za dojenčke in malčke

Ko je vaš dojenček pripravljen na gosto hrano, začnite s pasiranjem samo ene vrste sadja ali zelenjave, nato pa postopoma uvajajte novo sadje in zelenjavo.

Recepti

Osnovna sadna ali zelenjavna kaša
Kaša iz jabolk in hrušk
Kaša iz brokolija in krompirja
Pripravljeni na več raznovrstnosti
Okusna jed iz jajčevcev
Piščanec s paradižnikom in krompirjem
Polenovka z brokolijem
Mehka hrana
Zelenjavna mešanica
Špageti z omako
Piščanec in riž
Trša hrana
Kuskus z zelenjavno kašo
Kaša iz testenin
Pražen riž

Osnovna sadna ali zelenjavna kaša

Večino sadja ali zelenjave lahko pripravimo na isti osnovni način. Za začetek je najbolje uporabiti breskve, jabolka, hruške, buče, cvetačo ali brokoli. Običajno en kos sadja zadostuje za eno porcijo.

Sestavine

1 jabolko
1 hruška
Za 2 porciji.

Odlične kombinacije so tudi banana in marelica ali breskev in sliva. Priprava
  • Olupite jabolko in hruško
  • Odstranite peščišče in sesekljajte
  • V manjšo ponev vlijte 10 žlic vode
  • Jabolko in hruško kuhajte na šibkem ognju, da se zmehčata
  • Zmešajte v kašo z mini mešalnikom ali pretlačite
Nazaj na recepte



Kaša iz brokolija in krompirja

Sestavine

1 krompir
1 manjši brokoli
Za 2 porciji.

Odlične kombinacije so tudi grah, korenje, jedilna buča in sladki krompir. Priprava
  • Brokoliju odstranite steblo in ga narežite na cvetove
  • Krompir olupite, nasekljajte in skuhajte
  • Brokoli dajte v soparnik in ga postavite nad posodo z vrelo vodo
  • Pokrijte in kuhajte na pari približno 10 minut oziroma, dokler se ne zmehča
  • Zmešajte v kašo z mini mešalnikom ali pretlačite
Nazaj na recepte

Pripravljeni na več raznovrstnosti

Vaš otrok hitro raste in potrebuje številne hranilne snovi in energijsko bogato hrano. Sadje in zelenjava sta še vedno pomembna hrana, a od 6 mesecev naprej morate v dva glavna obroka vključiti tudi meso, ribe, jajca ali stročnice. Hrana mora vključevati tudi testenine, riž, krompir in druga škrobna živila.

Za boljši okus uporabljajte zelišča in blage začimbe, a ne dodajajte soli.

Okusna jed iz jajčevcev

Sestavine

1 olupljen paradižnik, ki ste mu odstranili semena in ga nasekljali
1/3 olupljenega in na rezine narezanega jajčevca
1 žlica rozin
2 žlici kuhanega riža
Ščep cimeta (po želji)

Priprava
  • Jajčevec in paradižnik dajte v posodo z malo vode
  • Zavrite
  • Dodajte rozine. Ne pretiravajte z rozinami, saj lahko njihov okus prevlada
  • Kuhajte, da se zelenjava zmehča (približno 15 minut)
  • Dodajte cimet po okusu
  • Odcedite in nekaj vode, v kateri se je kuhala zelenjava, prihranite, če boste želeli jed razredčiti
  • Dodajte riž in vse skupaj pretlačite
  • Postrezite eno porcijo, ostalo pa shranite v hladilnik ali zamrznite
Nazaj na recepte



Piščanec s paradižnikom in krompirjem

Sestavine

1 olupljen paradižnik, ki ste mu odstranili semena in ga nasekljali
1 olupljen in nasekljan manjši krompir
30 g nasekljanih piščančjih prsi

Priprava
  • Krompir in piščančje prsi dajte v posodo z malo vode
  • Zavrite
  • Pustite, da jed počasi vre, dokler se ne zmehča (približno 15 minut)
  • 2 minuti pred koncem dodajte paradižnik
  • Odcedite in nekaj vode, v kateri se je kuhala zelenjava, prihranite, če boste želeli jed razredčiti
  • Sestavine pretlačite
Nazaj na recepte



Polenovka z brokolijem

Sestavine

1 olupljen in na kocke narezan manjši krompir
90 g opranega, olupljenega in drobno nasekljanega brokolija
30 g polenovke

Priprava
  • Krompir in brokoli zavrite
  • Dodajte polenovko in pustite, da počasi vre, dokler se ne zmehča (približno 15 minut)
  • Pretlačite in dodajte nekaj mleka, ki ga vaš dojenček običajno pije, da dobite primerno gostoto
Nazaj na recepte

Mehka hrana

Od 6 do 7 mesecev dalje lahko vašemu otroku začnete dajati tršo hrano. Majhni, mehki koščki hrane spodbujajo otroka k žvečenju.

Zelenjavna mešanica

Sestavine

2 olupljena in na kocke narezana krompirja
1 olupljena in nasekljana bučka
1 opran in nasekljan jajčevec
150 g očiščenih gob, narezanih na lističe
1 olupljena in nasekljana čebula
Nekaj strokov česna
Sveži vršički rožmarina
Sol
Sveže mlet poper
Blago olivno olje

Zadostuje za dva odrasla in enega dojenčka. Pripravljeno v 60 minutah.

Priprava
  • Segrejte pečico na 200 °C
  • Z olivnim oljem namastite pekač za pečico
  • V pekač dajte krompir in zelenjavo
  • Vmes položite stroke česna in vršičke rožmarina
  • Za dojenčka prihranite porcijo brez česna, čebule, zelišč in začimb
  • Poškropite z olivnim oljem
  • Pecite na sredini pečice 45 minut; prvih 30 minut jed pokrijte z aluminijasto folijo
  • Za odrasle dodajte sol in mlet poper po okusu
  • Porcijo za dojenčka pretlačite ali zmečkajte
Nazaj na recepte



Špageti z omako

Sestavine

45 g špagetov
1 manjši olupljen paradižnik, ki ste mu odstranili semena in ga nasekljali
2 olupljena in na kolobarje narezana korenčka
1 žlica zamrznjenega graha
45 g puste mlete govedine
Blago olivno olje ali rastlinska margarina

Priprava
  • Skuhajte špagete po navodilih na embalaži
  • Zadnjih 5 minut s špageti kuhajte še korenje in grah
  • Zadnjo minuto dodajte paradižnik
  • Segrejte olivno olje ali margarino in dobro prepražite mleto govedino (približno 10 minut)
  • Odcedite špagete in zelenjavo; prihranite nekaj vode, v kateri so se kuhali
  • Pretlačite ali zmečkajte, da dobite želeno gostoto
Nazaj na recepte



Piščanec in riž

Sestavine

60 g opranega in na drobno nasekljanega brokolija
½ olupljene nektarine, ki ste ji odstranili koščico in jo narezali na rezine
30 g nasekljanih piščančjih prs
Blago olivno olje ali rastlinska margarina
45 g riža

Priprava
  • V kozici segrejte okrog 85 ml vode
  • Dodajte riž, ki naj rahlo vre, dokler ni kuhan
  • Zadnjih 6–8 minut dodajte brokoli in nektarino
  • Večina vode bo med kuhanjem izparela
  • Na olivnem olju ali margarini dobro prepražite piščanca (približno 10 minut)
  • Piščancu dodajte riž, nektarino in brokoli
  • Pretlačite ali zmečkajte, da dobite želeno gostoto
Nazaj na recepte

Trša hrana

Eno leto stari otroci lahko jedo zelo raznoliko hrano in jih lahko vključite v normalen potek družinskih obrokov. Otrokovi hrani lahko začnete dodajati sol, vendar so za okus boljša zelišča in začimbe. Otroku potrebuje čas, da se navadi na vsak nov okus in teksturo.

Kuskus z zelenjavno kašo

Sestavine

120 g kuskusa
1 olupljen paradižnik, z odstranjenimi semeni in nasekljan
¼ olupljene in drobno nasekljane čebule
½ olupljene in drobno nasekljane rdeče ali rumene paprike
¼ oprane in na kocke narezane bučke
Blago rastlinsko olje ali rastlinska margarina
105 g mlete govedine
suha zelišča

Priprava
  • Skuhajte kuskus po navodilih na embalaži
  • V ponvi segrejte olivno olje ali margarino
  • Prepražite mleto govedino, da močno porjavi
  • Dodajte čebulo, poper, bučko in paradižnik
  • Dodajte suha zelišča po okusu
  • Pustite, da rahlo vre, dokler se zelenjava ne zmehča (približno 10 minut)
  • Postrezite eno porcijo, ostalo pa shranite v hladilnik ali zamrznite
Nazaj na recepte



Kaša iz testenin

Sestavine

60 g peresnikov
2 olupljena paradižnika, z odstranjenimi semeni in nasekljana, ali 10–12 razpolovljenih češnjevih paradižnikov
1 žlica blagega olivnega olja ali rastlinske margarine
Bazilika
Približno 15 g ribanega sira

Priprava
  • Skuhajte peresnike po navodilih na embalaži
  • V ponvi ali voku segrejte olivno olje ali margarino
  • Na šibkem ognju prepražite paradižnik, da tekočina izpari
  • Dodajte baziliko po okusu
  • Odcedite peresnike in jih dodajte paradižnikovi omaki
  • Primešajte ribani sir
Nazaj na recepte



Pražen riž

Sestavine

60 g riža
5 strokov zelenega fižola
2 korenčka
2 cvetova cvetače
45 g piščančjih prs
1–2 čajni žlički arašidovega masla (po želji)

Priprava
  • Skuhajte riž po navodilih na embalaži
  • Zelenjavo operite in jo drobno sesekljajte
  • Piščančja prsa narežite na kocke
  • Zelenjavo in piščančja prsa skuhajte v majhni količini vode (približno 15 minut)
  • Odcedite in dodajte riž
  • Dodajte arašidovo maslo po okusu in dobro premešajte
Nazaj na recepte

Informacije v teh [člankih] so splošni nasveti in ne nadomeščajo strokovnega mnenja zdravnika. Če se pri vas, v vaši družini ali vašem otroku pojavijo hudi simptomi ali stanje, ki ne mine, poiščite zdravniško pomoč. Philips AVENT ne prevzema odgovornosti za škodo, do katere pride zaradi uporabe informacij na tej spletni strani.

Philips AVENT in bisfenol

Odgovorili bomo na vaša vprašanja

O Philips AVENT

Več o naši proizvodnji

Izmenjajte

Ta orodja lahko uporabite za skupno rabo strani

Potrebujete pomoč?

Oglejte si našo obsežno spletno podporo ali pa navežite stik z nami

Obiščite podporo